自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

贊成, 就算輕症都可能好辛苦, 割喉咁痛, 回家惹埋俾家人, 如長老冇打針呢? 大家返工返學四圍走, 入了社區可能又爆過

况且1/4開始都有班滯留在外國的港人回港, 如在第5,6,7日都呈陰,可以“自我監察”, 然後在第12日去檢測中心.到第14日完成“自我監察”.

但小心文字上的分別:
“自我監察”和“居家隔離"不同.
“自我監察”係冇禁足令,
出街都得,
搭公共交通又得,
會友都得
ie.可能傳播各國不同品種的變種病毒

梁卓偉教授都話入境人士可能走漏(估算)100個中招者, 因得100個,'冇大影嚮'.
100個隱形的各國病毒入了社區
係'冇大影嚮'!?

聽左之後,家長仲放心俾冇打針的小學生同幼稚院生面授嗎?

男爵府

湘 發表於 22-3-24 21:13
好明顯佢唔係教育界,亦都冇仔女,
個老師點可以一面教緊班房嘅小朋友,又一面zoom?如果話擺部機喺度影住 ...

咪係囉,話zoom同面授同時進行嘅人,無諗過細節問題,面授好多時叫同學行黎行去互動,咁zoom果班又點呢,仲有,一路上堂錄影一路影全班,同直播個cctv有咩分別,我諗現場嘅學生家長無人想囉

子爵府

d 人成日驚番學呀,咁驚咪上zoom 囉。我只希望d 人唔好再阻止d想上面授既小朋友番學!其他既,你打唔打針,番唔番學隨得你!

大宅

湘 發表於 22-3-24 22:11
一間學校30班,30部攝影機?

其實前排上zoom嘅時候,都係30班30部電腦同步做喎

男爵府

贊成 唔打針嘅唔好返學

男爵府

牛年勳章

chiubbbb 發表於 22-3-24 23:30

其實前排上zoom嘅時候,都係30班30部電腦同步做喎

上zoom是電腦,老師坐在電腦前面,如果老師面授,佢會企喺度,咁即係課室要用支架,夾住平板影?

男爵府

tong831 發表於 22-3-24 20:54
呢隻姓周,真係好笑,避免感染?
打咗唔會感染咩?

佢講既嘢真係為社會添煩添亂

tong831    發表於 22-3-25 14:02

男爵府

牛年勳章

幸福花海 發表於 22-3-24 22:33
用notebook,唔使攝影機

老師面授時站在課室,notebook會有啲難度,要擺到好高好遠,先可以影曬成個課室,而且可能唔會好清楚

男爵府

牛年勳章

s160656 發表於 22-3-24 22:29
得,我fd 做補習社都做到同步,將zoom駁落去大螢幕,d面授學生睇zoom 畫面。
...

面授都要睇zoom畫面,唔係睇住個真老師?

大宅

tong831 發表於 22-3-24 21:12
80後,我仔初中,2母子0針,中咗都係輕症,我仔康復得更快

可能你們比較强壯,但不是人人都咁好彩。如果中親都只係輕症,就不會死去咁多長者了。其實,亦有兒童死亡的case。

子爵府

湘 發表於 22-3-24 21:13
好明顯佢唔係教育界,亦都冇仔女,
個老師點可以一面教緊班房嘅小朋友,又一面zoom?如果話擺部機喺度影住 ...

其實呢一年課室都係一路zoom 一路上堂,因為有跨境學童在zoom

公爵府

回覆樓主:

無打針中咗會係超級傳播者·

大宅

回覆樓主:

同步上課,講就易,體育課點樣zoom 呀?音樂課呢?實驗呢?小組討論呢?
zoom 可以参加比賽?
不過唔緊要啦,求zoom 既家長在讓賽,不過要記住,一參與zoom 就全年zoom, 唔可中途退,一時又番實體一時又zoom 彈出彈入,老師點名都浪費晒啲時間。

公爵府

timtong 發表於 22-3-24 22:12
都好,我去驗眼,你都去驗下腦!

大宅

tong831 發表於 22-3-24 21:41
唔係我好彩,第5波身邊親戚朋友同事中咗,全部輕症,佢哋最老70幾,0針至2針都有,冇長期病患就唔會有重症 ...

除左老人,omicron 幼童重症比率係好高的,你睇吓美國幾多幼童重症入院就知

男爵府

贊成

男爵府

tong831 發表於 22-3-24 21:00
我0針,中咗只是輕症,喉嚨痛聲沙唔關我事,低燒37.7,唔check都唔知

防重症只係磚家sell針出口術,第5波 ...

我身邊有人打左兩/三針中,有喉嚨勁痛高燒,有超級輕症
亦有長期病朋友0針,輕症
利申全家連小朋友已打2至3針

大宅

回覆 lovelybaby2015 的帖子

咁呢d就交由家長自己衡量就可以,唔需要外人指指點點,感流針都唔係個個打,唔通打左果d先可以面授咩

伯爵府

牛年勳章

湘 發表於 22-3-24 23:40
面授都要睇zoom畫面,唔係睇住個真老師?
老師係在場,只係佢用pad 駁落螢幕講書。

你咪當老師上堂果陣唔用黑板,用PowerPoint 講書都得架。

講真,依家d學校 如果有技術,播片都得,仲駛咩用黑板寫字

別墅

回覆 tong831 的帖子

首頁
45678...18

尾頁

跳至