自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jellyfish1989 發表於 22-3-25 07:18
如果去啲 遠離倫敦嘅大學讀書 三十零萬都ok

生活費已包?

珍珠宮

LAUGHT 發表於 22-3-24 23:01
去外國讀大學有冇知用邊間agent好?琥珀教育好唔好?

睇你讀咩科目,有啲科目申請,之前會有專業試考或一啲ielts,body check之類….咁就搵agent好啲,驚自己有甩漏,不過之前一定要做足功課,自己有心目中大學…..朋友搵過兩間, AAx就跟得好啲,自己都要留意住進度,佢有冇幫你做嘢

好多冇收費

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

jellyfish1989 發表於 22-3-25 07:18

如果要用實驗室嘅科唔多夠,文科應該可以。仲要預計學費加幅,近年加得幾多。

水晶宮

mizuho 發表於 22-3-25 11:32
好大學唔會俾錢agent拉學生
最好去了之後盡快transfer 搵間認可度比較高嘅學校,別浪費時間
...

有 d agent 專做英國 G5 大學,agent 唔一定只係服務普普通通大學。

大宅

lalafalala 發表於 22-3-25 00:48
3年u
學費睇科睇地區
幾年前london u 一年學費約£17000(大概啦 逐年加) 洗費又係有平有貴 london等大city ...

Depends on which city, which subject, even in London different subject from GBP1xK to GBP3xK school fee every year.

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

要睇吓讀咩科,起碼40萬/年,穩陣d
(學費+宿舍+生活費+機票)

公爵府

pauline_c 發表於 22-3-25 11:55
如果要用實驗室嘅科唔多夠,文科應該可以。仲要預計學費加幅,近年加得幾多。
...

係,大學要用 Lab, 學費25萬

大宅

April 發表於 22-3-25 12:00
Depends on which city, which subject, even in London different subject from GBP1xK to GBP3xK school ...

Yes thats literally what i meant.
I was merely saying during my time with my subject it was bout 17k and also pinpointed the fact that theres a price increase per year.

水晶宮

buklaylay 發表於 22-3-25 12:13
係,大學要用 Lab, 學費25萬

出名又要用 lab 嘅大學科目,學費都HK$4x萬一年,未計生活費。

翡翠宮

畀面勳章

如果去英國,我覺得不用agent。

agent會不停介紹同佢地有關連的大學,我女嗰時有幾間心水大學,agent係咁話以佢成績應該唔得,叫我地考慮佢介紹嗰d,我叫呀女唔駛理佢,照報自己心儀大學,結果全部都有CO。
日日是好日

公爵府

pauline_c 發表於 22-3-25 12:22
出名又要用 lab 嘅大學科目,學費都HK$4x萬一年,未計生活費。

係,真係可以好貴
視乎讀邊間大學,讀咩科

侯爵府

睛靈勳章

mizuho 發表於 22-3-25 11:32
好大學唔會俾錢agent拉學生
最好去了之後盡快transfer 搵間認可度比較高嘅學校,別浪費時間
...

點會呀 你親身經歷???
Warwick好唔好?! 想當年我個仔都有得揀 可惜成績唔爭氣

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-3-25 11:58
有 d agent 專做英國 G5 大學,agent 唔一定只係服務普普通通大學。

咁呢個business model好奇怪
好大學嘅application success rate 一般都是30%以內,即係3個申請人只有一個可以入,而且GPA都要3.8以上(4.0 system),SAT 1500 分以上,學生冇咁嘅成績都好難申請。但學校application rate長年高企,唔愁冇申請人,所以唔會俾錢啲agent搵學生。
有咁嘅成績都唔需要agent幫忙申請,選擇一啲success rate 50-60% 嘅學校基本都冇問題。
冇咁嘅成績嘅學生即使搵agent,都冇可能申請到top notch嘅大學,到最後都係考自己搵到合適嘅學校。但一間做生意靠營收嘅agent,點可能有時間慢慢了解學生嘅需求,匹配合適嘅學校?

珍珠宮

畀面勳章

LAUGHT 發表於 22-3-24 23:01
去外國讀大學有冇知用邊間agent好?琥珀教育好唔好?

可pm做左十幾年海外升學朋友資料你
佢前身做過某中學校長
龍鳳媽

水晶宮

mizuho 發表於 22-3-25 12:28

咁呢個business model好奇怪

呢 d agent 收學生費用,唔係收大學費用

珍珠宮

Wishsss 發表於 22-3-25 12:24
點會呀 你親身經歷???
Warwick好唔好?! 想當年我個仔都有得揀 可惜成績唔爭氣
...

俾你選擇?其實所有學校都係公開申請,呢啲agent完全冇value add,佢哋會叫你試,成功了係幫agent貼光,唔成功就介紹佢想賣嘅學校俾你,對agent完全win-win。
過去一年我有幫2個interns做大學申請建議,有寫reference letter,一個去年入了UC Berkeley(佢收了5間offers),另外一個本身讀Columbia,嚟緊9月去Stanford讀master。
接觸過一些college/high-school counselors,大概都理解了佢哋嘅收費模式,一係收學生(work for students),一係收學校(work for college),世界上沒有免費午餐

大宅

咁大家覺得喺香港讀大學仲有冇優勢?
定係其實返大陸讀大學先係將來嘅發展重點?

子爵府

都讀大學就不需AGENT LA,所有野佢都有能力攪。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-3-25 12:32
呢 d agent 收學生費用,唔係收大學費用

其實都唔係,有時搵多幾間,已經有啲學生無費用….唔收學生費用,咁當然收大學費用…..

我仔當年就係咁,收咗咪照讀囉

子爵府

Fishqqma 發表於 22-3-25 11:49
生活費已包?

yes
£'15000 to 17000學費,medical or 有lab 果D會再貴D,
£6000 多宿費
£5000 食物零用
再加air ticket , insurance hk$3000 幾。
當然零用有平有貴

首頁

尾頁

跳至