自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

天貓 發表於 22-3-25 13:54
謝謝,個仔讀大學,我真係有好多嘢跟唔到,好彩有個agent幫手,我就會放心啲
...

我個仔無咩理英國升學嘅嘢,我就係佢 agent 兼私人助理
佢係到咗英國,先咩都要自己嚟。呢個亦係我地支持佢出去讀書嘅原因,佢喺我地身邊,我地會忍唔住出手幫佢。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-3-25 14:05
我個仔無咩理英國升學嘅嘢,我就係佢 agent 兼私人助理
佢係到咗英國,先咩都要自己嚟。呢個亦係我 ...

我仔計計吓都出咗去9年,真係乜嘢都自己嚟,細個嗰時住boarding, 有學校睇住,大學初時都住宿舍,而家自己出咗去住….煮嘢食叻過我,生活啲使費,一切都要自己詳細計劃,如果佢喺香港,就一定乜嘢都係家長同佢做晒,係出咗去,先至真真正正嘅獨立

我仔中四時試過因為要轉機,當時落大風雪,班機delay, 都要自己同啲同學仔同航空公司bargain返啲好啲嘅機位,同埋酒店房間,如果唔係佢就要瞓機場,佢哋比起隔離學校啲同學仔返嚟香港早咗兩日,呢啲生活上嘅隨機應變,係出咗去佢先會學識…..

水晶宮

天貓 發表於 22-3-25 14:19

我仔計計吓都出咗去9年,真係乜嘢都自己嚟,細個嗰時住boardin ...

真係好叻叻,我個仔有排追。佢喺朋友面前,都比朋友 BB,對於佢咁黐爸爸媽媽,d 朋友唔多理解。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-3-25 14:24
真係好叻叻,我個仔有排追。佢喺朋友面前,都比朋友 BB,對於佢咁黐爸爸媽媽,d 朋友唔多理解。
...

出咗去真係會唔同晒㗎,可能遲啲你會覺得個仔唔夠黐你…..我覺得個仔出咗去讀書,得着嘅佢真係好獨立,但講真親子關係,始終喺出邊,冇辦法好似佢喺香港咁親密,我有時都有啲失落架

水晶宮

天貓 發表於 22-3-25 14:30
出咗去真係會唔同晒㗎,可能遲啲你會覺得個仔唔夠黐你…..我覺得個仔出咗去讀書,得着嘅佢真係好獨立,但 ...

遲 d 航班正常 d,多 d 一齊旅行補返

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-3-25 14:37
遲 d 航班正常 d,多 d 一齊旅行補返

承你貴言,希望疫情快啲好啲,所有嘢都可以正常啲

男爵府

出名嘅大學,啲學生排住隊想讀,一年淨係申請費都收到笑,洗鬼俾錢Agent揾學生。Harvard 唔係美國最多人申請嘅大學,2021年都有超過57,000個申請,當每人美金75申請費,扣埋當中有部分學生可以豁免申請費,打個9折都有3-4百萬美金落袋。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-3-25 13:47
你個仔唔係有獎學金咩?定係我記錯。

有,仲係full scholarship,只是獎學金代付款我地唔駛比,但其實都有個真實價格架嘛,我地都會計下值幾多錢

珍珠宮

天貓 發表於 22-3-25 14:19

我仔計計吓都出咗去9年,真係乜嘢都自己嚟,細個嗰時住boardin ...

中四就咁叻仔,好勁呀

珍珠宮

redhot 發表於 22-3-25 16:10
中四就咁叻仔,好勁呀

謝謝,講真當時我都好擔心,但如果佢哋唔想瞓機場,唯有就係成班一齊硬着頭皮同航空公司講數

男爵府

redhot 發表於 22-3-25 16:05
有,仲係full scholarship,只是獎學金代付款我地唔駛比,但其實都有個真實價格架嘛,我地都會計下值幾多 ...
Full ride 定 full tuition,60萬一年,三年共180萬,叻仔,幫父母慳唔少。

珍珠宮

redhot 發表於 22-3-25 16:05
有,仲係full scholarship,只是獎學金代付款我地唔駛比,但其實都有個真實價格架嘛,我地都會計下值幾多 ...

你仔叻仔,慳返唔少

首頁

尾頁

跳至