自由講場

跳至

首頁
45678...22

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

LedTV 發表於 22-3-25 02:44

好恐怖

hi, 開心見你仲晌度

我壓力真心大,阿女bb果時最辛苦,而家已經比較適應到消化到

多謝你分享令壽堂既愉快生活,我真係好嚮往 完全就係我期待既無悔真生活(路漫長也靜候。我諗到時都差唔多年紀 不過唔敢奢望得到個女咁孝順咁支持,佢無扭計就已經好好

我就exactly想塞住耳仔聽下收音機歌但唔敢,俾人發現又嘈到拆天

多謝你,其實本身決心都係有既 ,但得到各位jm支持鼓勵,覺得更堅定勇敢了 多謝大家

祝大家同屋企人生活愉快

子爵府

畀面勳章

Jm 你好勁可以忍到12年,你女幾大?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

danielleb 發表於 22-3-25 02:55
見jm你打字有文有路
啱啱仲諗住問你點解唔走
Sosad 希望你盡快搵到個出口

慣性被虐待時
間唔中又好少少/正常少少
被虐者就感動流涕,心諗終於改善到
但不久又重複被虐
走唔出呢個魔掌

kamchaibaby    發表於 22-3-25 09:04

男爵府

free2020 發表於 22-3-25 02:52
我睇完樓主既文,都即時諗到天水圍的日與夜

往往悲劇是因縱容而生,能不能解決,或變本加厲,一切看樓主決定。
但控制狂只會將範圍越收越窄,而自身不覺。就如戲中的主角,最後一次又一次心軟,做成不可挽救地步。
我既不教人打仔,更不教人離婚。只勸珍惜生命,人生短短數十年,何必為一個人而卑微苟且偷生,何不自己生命自己主宰。
樓主自求多福吧,不要想去改變別人思想,而是要改變自己心態。
一段婚姻,得不到尊重、得不到互相扶持、得不到體諒、得不到愛護,死守又有何意義?

圍爐取暖    發表於 22-3-25 04:05

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

littlefunpig 發表於 22-3-25 03:01
慣性被虐待時
間唔中又好少少/正常少少
被虐者就感動流涕,心諗終於改善到

講得好岩,無人想頭家散,無人想仔女見到父母分離,所以一次又一次期望真係會有更大改善,可惜禽獸就係知道呢張底牌係乜野,知道個弱點就係個女,繼續「挾b女以令老婆」開心玩到盡唔洗俾面咁

我一直有好努力咁抵抗,但又好想避免佢大聲嘈,影響個女成長。 所以我頂多都係黑面唔出聲 ,或者外出一陣
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

lovehimhim 發表於 22-3-25 03:00
Jm 你好勁可以忍到12年,你女幾大?

10歲
我是一隻喵

公爵府

BK Milk勳章

siumeow 發表於 22-3-25 03:15
10歲

女10歲仲唔走?你有冇問過佢要唔要呢個老豆呀?定係你跟本唔想走?你覺得個女開心咩?

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

yoko_hau 發表於 22-3-25 03:09
往往悲劇是因縱容而生,能不能解決,或變本加厲,一切看樓主決定。
但控制狂只會將範圍越收越窄,而自身不 ...

我想守既,唔係有夫之婦既名譽,或者扮作婚姻圓滿,我只係希望唔到搞到個女既世界天崩地裂咁

我既情緒vs個女情緒,似乎都係2揀1,咁我揀得個女情緒,就預左至少捱多幾年。

諗返起大住個肚時,都得不到體諒愛護,由當時既2揀1開始,都已經預左。

有咩禽獸會晌配偶大肚時大聲呼喝亂掟野,仲要話「好彩我肯要你咋,咁老未嫁」「我去叫雞你唔好後悔」「如果我有外遇你就檢討下自己喇」

我真係好想因為呢句說話而去出軌,俾返呢個機會佢自己檢討下。不過實在對情情愛愛都已經無慾
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

auhiyo 發表於 22-3-25 03:20
女10歲仲唔走?你有冇問過佢要唔要呢個老豆呀?定係你跟本唔想走?你覺得個女開心咩?
...

個女非常非常痴佢老逗,所以我已經覺得自己留晌屋企有d多餘。

但好想跟個女學業, 想佢升中上到間唔太差,仲想一直扶持佢到高中。

佢爸爸連小三小四既數學都開始唔識,英文係由小一開始睇唔明,中文字識讀但答唔到問題。

我估啦~個女應該揀我晌屋企,但爸爸鬧下人,都唔會揀阿媽長期消失?

我又唔敢直接問佢

ps:土生土長香港人
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

danielleb 發表於 22-3-25 02:55
見jm你打字有文有路
啱啱仲諗住問你點解唔走
Sosad 希望你盡快搵到個出口

多謝你,出口係有,個出口都晌不遠處等緊我,我正在企圖邁向出口
所以我諗我暫時無呢種依賴掛

我每日返工都好開心咁出門口架
我是一隻喵

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

siumeow 發表於 22-3-25 00:51
怒火焚身,呻左先訓得著啦~成日谷住度氣,呢排又黎成日心口痛
...

係時候要走啦……

子爵府

siumeow 發表於 22-3-25 00:42
晌c6既規定下,聽朝要返早(原本係夜更),04:40am就要起身返早,因為太早所以無車轉駁要行20分鐘出去搭巴 ...

社會福利,只會令人變癈。為攞福利唔返工的人愈來愈多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

siumeow 發表於 22-3-25 03:29
我想守既,唔係有夫之婦既名譽,或者扮作婚姻圓滿,我只係希望唔到搞到個女既世界天崩地裂咁 :pi ...

你自覺為個女容忍呢個怪物
將來都會有唔少情緒反映返去個女度
將來肯定會同個女呻,我為左你先唔同你個衰老豆離婚,先唔離開頭家&)@“”$&{#%*+==^<~(下刪1萬字⋯⋯⋯⋯)
而家你個女只不過係先甜後苦,你就先苦後甜
計時炸彈始終都會有爆炸既一日,你既怨氣始終會有一日發洩響個女身上。因為佢係你繼續受苦受虐既原因。呢個係好自然既事,個女將來必定有排受。
能量儲得越耐,爆炸力越強

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

Gorgor0612 發表於 22-3-25 02:54

嘩!小小事咁鬧法點忍!佢係咪有燥狂症?咁對你唔怪得知 ...

絕對係好小事就會發癲,連入到去迪士尼,路過睇下d紫色兔仔賣緊幾錢,佢都暴走。所以阿女都可能學左唔理我既感受,或者佢見阿媽處於弱勢,唔想打破平衡,就順勢而為。

我都估c6係有燥狂+社交焦慮,佢真係無朋友,而佢亦唔覺得需要朋友,所以覺得我任何與人通訊都係多餘,甚至潛伏出軌危機。

佢已經嚴重到失業都唔帶個女去覆診,叫我請假帶個女去 。我企硬,話佢又唔返工又唔煮飯,留晌屋企做乜野 結果都係要嗌餐死,佢先肯去。

多謝你,我都唔甘心,佢有人質晌手就肆無忌憚咁,我唔想示弱,我唔想個女覺得阿媽咁死蠢,俾人蝦都唔識反抗><
我是一隻喵

水晶宮

siumeow 發表於 22-3-25 00:49
jm你無眼花無睇錯無誤會

淨係可以上bk?
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

kcpak 發表於 22-3-25 04:33
淨係可以上bk?

早晨,其實都唔準架~ 所以我已經好少出現喇
我是一隻喵

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

adnap 發表於 22-3-25 04:49
唔鍾意咪離婚咯,我朋友都有呢D老公,但個老婆都唔少野,樓主唔講自己啫,
奉勸一句,今日離婚,今日開心 ...

相嗌唔好口,有個咁既老公,嘈少句已經係好忍得,唔係黑口黑面,難道可以happily ever after ?

我都好想立即離開架,唔洗等簽紙,理論上攞個手袋就走得

自己走真係好易,留低個女更加難

都多謝你,對住呢條友既每分每秒都係浪費人生,糟蹋自己

伯爵府

回覆樓主:

個女都10歲,俾我即離婚,同個女平靜生活,日日活喺暴力下,個女成長心理都變質,影響價值觀

水晶宮

siumeow 發表於 22-3-25 05:38

相嗌唔好口,有個咁既老公,嘈少句已經係好忍得,唔係黑口 ...

咁佢一定係有好既時候,或者好既地方
唔係你應該忍唔到
上黎呻下 心情有冇好啲
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁
45678...22

尾頁

跳至