自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

口罩同檢測棒都有好多
因為已經確診完啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

一人定一戶廿支 係咪有人炒燶咗快測搵政府散貨

圍爐取暖    發表於 22-3-25 13:27

珍珠宮

15週年勳章

PaPa 發表於 22-3-25 11:53
派發渠道包括房屋署向公屋派發,私人屋苑就靠物業管理公司、法團,義工及公務員向三無大廈派發,鄉議局、鄉 ...

3月中收了3包檢測包

男爵府

其實有物資派仲咩要嫌棄, 好多低收入家庭, 基層都冇能力買檢測包.
中左既,又唔係一世免疫...高危既, 有充裕既咪檢測密D囉...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

都好吖....

水晶宮

而家先派

大宅

PaPa 發表於 22-3-25 11:53
派發渠道包括房屋署向公屋派發,私人屋苑就靠物業管理公司、法團,義工及公務員向三無大廈派發,鄉議局、鄉 ...
派黎都唔知有咩用

男爵府

次次都係咁,最有需要冇人派,屋企已經太多時先嚟派

伯爵府

派左強檢又唔可以用快測

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

之前屋宛中左強檢,每戶派3支,但我地4個人,結果去左附近檢測中心做
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

「有中成藥、快測包、KN95口罩、抗疫資訊手冊及心意卡。」

遲到好過無到,估計好多人仍有需要嘅⋯⋯我自己就唔會攞了,留俾有需要嘅人。其實之前大家「自救」,囤咗唔少,旨意佢打救,不如靠自己。廢!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bc8962 發表於 22-3-25 12:19
一人定一戶廿支 係咪有人炒燶咗快測搵政府散貨

一户20支快測,2盒藥,20個KN95口罩,一啲健康資訊,一張心意卡
共有五樣野
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

KN95與N95的分別係??

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 22-3-25 12:44
一户20支快測,2盒藥,20個KN95口罩,一啲健康資訊,一張心意卡
共有五樣野
...

一個家庭得2盒藥?中一次都唔夠1個人食。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Moti 發表於 22-3-25 12:49

佢夠話一般家庭係二至三人
快測同口罩都好足夠

寶石宮

Moti 發表於 22-3-25 12:49

由2020年開始我已自己預備物品/抗疫物資
唔會等佢打救

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lambxx 發表於 22-3-25 12:23
其實有物資派仲咩要嫌棄, 好多低收入家庭, 基層都冇能力買檢測包.
中左既,又唔係一世免疫...高危既, 有充裕 ...

心痛資料分配不公,勞民又傷財啫
如果有得申請唔要,我好願意佢集中捐贈俾其他有需要嘅人。但如果你送到嚟大廈,又要浪費時間搵人收集發放

圍爐取暖    發表於 22-3-25 13:29

子爵府

回覆樓主:

快 狠 準

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

早期政府可能冇好的組織能力,或做唔切等好多複雜原因。
無論如何今次我會收,不會嫌棄;如果太多可以送俾有需要的人

男爵府

lambxx 發表於 22-3-25 12:23
中左既,又唔係一世免疫...高危既, 有充裕 ...

唔啱用咪送比有需要嘅人,大把人想要,有得派又嫌棄,派唔啱時候又鬧,唉!也不期望得物資的人説聲多謝,但都可多想想幫助有需要的人!

首頁
12345...11

尾頁

跳至