1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

SVeela 發表於 22-6-17 16:40
你bb幾時出世?我有件love to dream唔知你啱唔啱,我個仔已經唔著啦

好多謝你咁好人先,我已經淘咗幾款睡袋,只係未拆開嚟洗。你留嚟做記念啦,我都有留起大果個第一件衫仔同已經洗到wea曬嘅睡袋喺櫃桶架,第日睇返又會諗起啲初生點滴血淚史

別墅

babyfung61 發表於 22-6-18 01:00
我第一個小朋友就係日夜癲倒咗,夜晚先唔瞓,日頭叫極都唔醒,餵都餵唔到奶。所以今胎問定點做先。我都唔 ...

我2個小朋友都係頭3星期左右,日頭瞓得還可以(都有時叫唔醒,有時又唔瞓咁)之後就日喊夜喊,尤其夜晚喊到癲左咁,大仔好快調節到,但細仔就日夜癲倒問題大d。之後我就係跟清醒時間(之前我比你睇個表)安排食玩瞓就好左。但初生玩既時間唔多,最多半個鐘就會好攰要瞓覺,重點係唔好比佢瞓住覺飲奶,咁飲完奶都瞓夠仲點會繼續瞓覺,所以佢邊飲邊瞓就一定要拍醒佢,同佢講野,摸佢,撩佢等,真係飲飽奶,掃好哂風,換好片,先好比佢瞓。

別墅

babyfung61 發表於 22-6-18 01:00
我第一個小朋友就係日夜癲倒咗,夜晚先唔瞓,日頭叫極都唔醒,餵都餵唔到奶。所以今胎問定點做先。我都唔 ...

有d人話瞓覺就整到間房全黑bb就知要瞓覺同好瞓d,不過我覺得係睇bb,我大仔完全無呢方面問題,日頭勁光都可以瞓,我仲會放佢向窗前曬住太陽咁瞓,夜晚又唔使拉窗簾就瞓,我仲可以坐隔離開電視睇。但細仔就唔可以,要非常靜同黑先瞓到,少少聲都即刻喊醒,但就算全部人瞓哂無聲,佢都會突然喊醒。你要觀察下小朋友係邊類型,再試唔同方法。但其實得1個人要照顧2個小朋友係好辛苦。
媽媽要加油!!

大宅

babyfung61 發表於 22-3-26 00:03
我自己嘅經歷係湊到如同踏進地獄,日夜顛倒,夜晚飲完奶爆喊,橫抱直抱企住抱坐住抱都搞唔掂,眼光光喊吓停 ...

越大隻的Bb通常越好湊,食完訓訓完食。前提係你要比夠奶佢就會好滿足咁訓教。通常食得好的Bb會比較快介到夜奶。大B一個月左右可以夜晚7點食完就去到早上6點。至於扭住抱訓,好視乎平日湊的手勢,細B一向都無抱睡,就會習慣關燈大人訓教佢都會自己訓教。

男爵府

2024年龍年勳章

SVeela 發表於 22-6-19 01:39
有d人話瞓覺就整到間房全黑bb就知要瞓覺同好瞓d,不過我覺得係睇bb,我大仔完全無呢方面問題,日頭勁光都 ...

明白,希望今次小朋友好湊啲。
預咗頭一兩年會辛苦好多,但最緊要捱過頭一兩個月先,因為最令人發癲同迫切。
感謝您分享寶貴嘅經驗。我們一齊加油!!

男爵府

2024年龍年勳章

anjaco 發表於 22-6-19 16:29
越大隻的Bb通常越好湊,食完訓訓完食。前提係你要比夠奶佢就會好滿足咁訓教。通常食得好的Bb會比較快介到 ...

我第一個B就係比陪月train到要抱住拍住先瞓到覺,到我哋自己夜晚湊時就出事,因為我哋新手父母乜都唔識,又模仿唔到佢抱同拍嘅手法。我仲抱到媽媽手,老公都抱到放棄,有得個B喺床喊算。今次絕對唔會再重蹈覆轍。

複式洋房

我個個BB女好宜湊,食奶粉,一個月就介左夜奶,我記得係因為佢睡覺會冇啦啦震,
所以就買用野包實佢,
一包實第一晚就訓到早上67點,
包到2個幾月就冇再包,
宜家一歲都仲係一覺訓到89點,
食得訓得唔扭計~我覺得咁細bb扭計唔係肚餓就可能係胃氣令佢唔舒服,
掃風掃耐啲。

男爵府

2024年龍年勳章

MimiHo_FB 發表於 22-6-28 13:03
我個個BB女好宜湊,食奶粉,一個月就介左夜奶,我記得係因為佢睡覺會冇啦啦震,
所以就買用野包實佢,
一包 ...

你囡囡好好湊
我都懷疑係胃仔唔舒服先扭又喊到收唔到聲,聽到人個心都亂曬。有時明明已經抱住,但佢仲爭扎手舞足蹈咁,令人非常沮喪。
今次買定睡袋,會包好啲,希望有幫助。

男爵府

我覺得好唔好湊係天生
我個仔都係食奶粉, 一兩個月就戒左夜奶, 好快可以一覺訓天光,而家就快3歲啦, 我奶奶成日都話佢好好湊, 同埋都幾乖

通常難湊既BB叫"高需求BB"
你可以google下, 我身邊有朋友既BB係咁
半夜起幾次身, 每日訓一兩個鐘就醒, 少少事就喊好耐
直到而家一歲幾...都係咁難湊
我都"鄧"佢辛苦
呢樣野絕對係天生既

大宅

babyfung61 發表於 22-3-26 00:03
我自己嘅經歷係湊到如同踏進地獄,日夜顛倒,夜晚飲完奶爆喊,橫抱直抱企住抱坐住抱都搞唔掂,眼光光喊吓停 ...

會唔會bb 唔夠飽?
我仔初生期,1食飽奶就訓,每2個中1餐,有時3個中,食奶粉,到3個月開始每日有1~2餐奶唔訓要玩,但多數夠飽就訓,到3個多月戒夜奶,由8點訓到第朝6點再食奶咁,都 touchwood 好湊

首頁

尾頁

跳至