自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

要換暗喉首先要錢不成問題,其次要搵到c fu配合時間,拆牆磚/地磚/廚柜,搞完水喉,再搞番D牆磚/地磚/廚柜,齋諗頭都痛。

小菜豆    發表於 22-3-27 05:32

大宅

小菜豆 發表於 22-3-26 08:06
家中廚房廚櫃底部地面滲水,每日有1-2cm水位高,用毛巾抺完扭出一桶水。
廚櫃底部4條食水喉都乾身, 懷疑牆內 ...

我分享一下經驗,前年被樓下單位投訴漏水,即刻搵裝修師傅上來檢查,發現我廚房入屋食水喉漏水,7年前新裝修的,當時換過全屋水電,但原來當時只換了屋內水閘後的食水喉,閘前部份無換。。。師傅都係話換暗喉好大工程,要起地板鑿牆,重點係就算小範圍鑿地板搵到漏水源頭,我已經無辦法配返7年前嘅地板,除非一次過換新地板,差不多等於重新裝修,時間、費用考慮下,接受了師傅建議做明喉,但出來效果出奇地好,而且工程三日內完成,因為師傅幫我將明喉收入大櫃內,再用木殼蓋住,基本上打開櫃都唔會見到條明喉,你可以試試同師傅傾下點收條明喉最好

琥珀宮

回覆樓主:

做明喉難睇,做暗喉價貴時間長
我之前廁所洗手盤入水喉漏要換,原來打算做明喉慳d快d,但報價都唔平,最後搵親戚(老人已退休)幫手做,佢反而話好肉酸,提議在見光位(範圍不大)做暗喉,入柜內就明喉,可能範圍細,記得只係做咗兩三日搞掂,價錢亦不貴好多。
提議你先打價後才決定,afford到錢同時間,見光位就當然做暗喉,免將來後悔

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

sophyllis 發表於 22-3-26 10:39
我分享一下經驗,前年被樓下單位投訴漏水,即刻搵裝修師傅上來檢查,發現我廚房入屋食水喉漏水,7年前新裝修的,當時換過全屋水電,但原來當時只換了屋內水閘後的食水喉,閘前部份無換。。。師傅都係話換暗喉好大工程,要起地板鑿牆,重點係就算小範圍鑿地板搵到漏水源頭,我已經無辦法配返7年前嘅地板,除非一次過換新地板,差不多等於重新裝修,時間、費用考慮下,接受了師傅建議做明喉,但出來效果出奇地好,而且工程三日內完成,因為師傅幫我將明喉收入大櫃內,再用木殼蓋住,基本上打開櫃都唔會見到條明喉,你可以試試同師傅傾下點收條明喉最好

我多年前都試過暗喉漏水, 全屋換明喉, 水喉可以暗藏天花線走, 有部份水喉外露, 我們接受到, 因為日後保養維修都容易好多, 唯一係沖涼的水聲流經廳時大聲過暗喉, 不過經過一段時間都習慣了

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

chitchit0520 發表於 22-3-26 10:08
好長命既意思係10年?20年?
因為我住嗰度自己買入時全爆乜都換左,而家已經住咗8年,預計仲會住多6年,唔 ...

換水喉就一定係換銅喉,壽命一定比鉄喉長好多

小菜豆    發表於 22-3-27 05:39

禁止訪問

琥珀宮

我分享一下經驗,前年被樓下單位投訴漏水,即刻搵裝修師傅上來檢查,發現我廚房入屋食水喉漏水,7年前新裝 ...

之前裝修就係差d換漏左入屋條喉,好采我多口問返裝修師傅

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 小菜豆 的帖子

做暗喉是要鑿開部份地板及牆身,會消耗多些時閒及金錢,就算做好,除非全換地板否則顏色新舊不一致。做明喉較簡單,可以的話,盡量安裝在廚柜內,喉管約一吋至吋半粗,不太礙位。如果牽涉到浴室供水,水喉要在外牆天井位通去浴缸及洗手盆,就要注意,一般物管公司不准業主自行在外牆安裝明喉的。

珍珠宮

回覆樓主:

無相,唔知漏的位置係邊,好難講喎。
如果廚櫃入面的牆的暗喉漏,做明喉接返本來的暗喉算,廚櫃遮住睇唔到。
如果無嘢遮住,如上下櫃中間的牆身,做明喉唔靚,我會做返暗喉,鋪返磚或其他整返靚佢。不過我見水喉好少去到咁高,一般都係下廚櫃位置。

男爵府

睛靈勳章

我分享一下經驗,前年被樓下單位投訴漏水,即刻搵裝修師傅上來檢查,發現我廚房入屋食水喉漏水,7年前新裝 ...

你c fu 手功好,將明喉收埋

琥珀宮

小菜豆 發表於 22-3-26 08:06
家中廚房廚櫃底部地面滲水,每日有1-2cm水位高,用毛巾抺完扭出一桶水。
廚櫃底部4條食水喉都乾身, 懷疑牆內 ...

「除非扑曬成幅牆睇, 否則要搵邊條暗喉, 邊個位置爆咗係好大工程」
其實唔去搵條舊喉,直接將食水拉出來從身做新喉,也不一定要做明喉。新做果條喉,都可以選擇做暗喉或者部份見光位做暗喉,只係在鋪暗喉嘅地方局部先有泥水工程。

侯爵府

2024年龍年勳章

vespa 發表於 22-3-26 08:27
明喉好肉酸,我上次係鑿地台拉過條新喉,換埋地磚。
知道

侯爵府

2024年龍年勳章

fooksquare 發表於 22-3-26 09:30
平快,做明喉

有錢,有時間,忍受裝修大沙塵,可做暗喉
謝謝分析

侯爵府

2024年龍年勳章

Anka 發表於 22-3-26 09:36
本身水喉用左幾多年
差唔多廿年,原裝水喉

侯爵府

2024年龍年勳章

dlee_ca 發表於 22-3-26 09:42
自己屋做過哂暗喉
意思是因為自住,用多啲錢同時間做暗喉?

侯爵府

2024年龍年勳章

Strawberrys 發表於 22-3-26 09:51
關鍵要解決:不漏水有水用
完美主義,暗喉,不計成本及時間
現實主義,明喉,平快及一勞永逸
謝謝分析

侯爵府

2024年龍年勳章

Anka 發表於 22-3-26 10:05

施工好及銅喉質數好
師傅話爆熱水喉,都係呢個原因

侯爵府

2024年龍年勳章

妳師傅手工好好

首頁

尾頁

跳至