婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jojocatjojo 發表於 22-3-28 22:34
最緊要身體健康開開心心,唔好俾呢啲女人奸計得逞,我哋要活得比佢好俾佢開心!
...

對,直程是!

水晶宮

WaiYin1225 發表於 22-3-28 21:55

呢類99心態好差。

水晶宮

WaiYin1225 發表於 22-3-28 20:26
明白,少見為妙

直程不想見。好彩我有返工。

男爵府

Astra00 發表於 22-3-29 07:10
直程不想見。好彩我有返工。

講起返工,我果隻所謂嘅99呢…

因為,早前有啲事,3月10-22號在99屋企,

住左12天…第一,二日,在晚飯途中,佢睜大佢隻(emoji)問我,點解我最近無工返?我回佢..問番佢..麥你無睇新聞架咩?林鄭要求學校放暑假呀⋯⋯
之後,佢不服..因為,佢曾經聽過佢個仔講過,我一放假,就會找其他副業做吓…例如:診所助護果d黎做下,但先前疫情失控,我完全要坐喺屋企,無辦法.. 我心諗又唔係靠果隻99養,唔敢佢收聲啦..(她成日覺得我坐喺屋企,好似好得閒咁,唔該佢啦..

我想請問你,你大時大節,有無跟C6跟佢出街,同99一齊食飯呢?
我C6啲妹妹,目無尊長,次次都好悶,諗緊以後都不去.

男爵府

jojocatjojo 發表於 22-3-28 22:34
最緊要身體健康開開心心,唔好俾呢啲女人奸計得逞,我哋要活得比佢好俾佢開心!
...

其實,坦白講,我2面屋企(阿媽,99都係麻煩友)真心會難處理少少!

所以,先抑壓出大病⋯⋯

我都係盡量而為㗎咋..

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

WaiYin1225 發表於 22-3-29 09:43

其實,坦白講,我2面屋企(阿媽,99都係麻煩友)真心會 ...
JM, 真心果句,人生要為自己,自己意願優先。
顧好健康,留得青山。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

洋房

有冇人覺得99成日覺得自己好叻? 咩都識? 覺得自己好勁?

男爵府

小番茄米米 發表於 22-3-29 10:59
有冇人覺得99成日覺得自己好叻? 咩都識? 覺得自己好勁?

有!咪我個件99

佢覺得佢生左3件,養到C6肥騰騰,
而我去到3十尾,仍然堅持一個都不生.

佢覺得佢自己識煮家鄉菜,持家有道
而我就無Q都唔做,除咗返工
又唔跟我阿媽學..

其實,咁又如何先?

佢覺得做新抱嘅..要一早,打埋水要同99沫腳囉⋯⋯

侯爵府

WaiYin1225 發表於 22-3-29 11:09
有!咪我個件99

佢覺得佢生左3件,養到C6肥騰騰,
我真心唔明。
老人家和我哋只隔一代,點解咁恐怖。
父母捱過,都唔想下一代辛苦啦。。。
女人何苦為難女人。

男爵府

kwhkwh 發表於 22-3-29 11:22
我真心唔明。
老人家和我哋只隔一代,點解咁恐怖。
父母捱過,都唔想下一代辛苦啦。。。

因為,搶走佢個仔囉

洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

係要我地做到入得廚房, 出得廳堂
上至天文地理咩都要識, 最好你就你十項全能

PS: 其實佢地咪又係有時靠上網學番泥話番比我地知...

侯爵府

WaiYin1225 發表於 22-3-29 11:24
因為,搶走佢個仔囉
以前父母, 係咁教女, 要嫁得好, 男既上進心, 如何搵錢, 又如何對自己好, 又點點點。有時回頭望, 覺得呢D 思想真係老點下一代。
工作無分貴賤,下下要上進既, 咁清潔、園丁, 不用嫁娶了。
到真係搵到長期飯票,自己有冇本事吃得落,經濟強勢果個, 少不免一定有面色,何況果D 自以為「大戶人家」的老人家。
所以亦舒果套, 女人要有錢,有點工作, 自然有底氣不用看人面色,以前屬前衛思想架,挑戰男權, 但原來真係女人真係要當自強,不一定要強過人, 但起碼維持「樽鹽」

男爵府

小番茄米米 發表於 22-3-29 11:33

係要我地做到入得廚房, 出得廳堂

仲有,要搵錢能力高,

最好,要養埋佢哋男家,送層靚樓比埋佢地!

我件99話上網學?點解唔親自捉住我阿媽去學呢?

我阿媽鍾意天生天養,唔教我,都吹佢唔賬㗎..

咪靠自己囉

水晶宮

WaiYin1225 發表於 22-3-29 09:37

講起返工,我果隻所謂嘅99呢…

呢幾年疫情,加上毒姑玩野,漸變成「各有各食」。

最近被逼要齊人食,都係2-3個月之前,件毒姑要幫佢個 bb慶生日要收我老公利是,先一定要叫埋我呢一家。呢幾年其他時節沒共食,感覺好舒服。難聽講句,對住佢哋我食不落飯。我老公已說明,我覺得心理上不舒服,我可以缺席。但我因為要照顧個細b, 費事有咩事,除非細b不用去,我一定不去。

水晶宮

WaiYin1225 發表於 22-3-29 14:58
仲有,要搵錢能力高,

最好,要養埋佢哋男家,送層靚樓比埋佢地!

仲要倒貼之餘,當心抱奴隸咁款。彩佢都傻啦。越林善越死得快啲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-3-29 12:21
以前父母, 係咁教女, 要嫁得好, 男既上進心, 如何搵錢, 又如何對自己好, 又點點點。有時回頭望, 覺得呢D 思 ...

完全同意女人當自強!

侯爵府

Astra00 發表於 22-3-30 13:19
完全同意女人當自強!
我有個同事, 工作體面。小姑獨處云英未嫁。
我問佢有冇對象,佢話, 男兒未長大,不能獨立。我初聽時不是太明白。後來浦多左夫婦版同本版,終於明白她不是眼角高, 也不是在敷衍我。她年紀比我細,做人處事透徹,外表不失禮,有時我在想,如果要「下」嫁睇下等人面色,真係單身好過。
好多野, 睇錢份上既, 有錢有著數, 有冇見過豪門媳婦埋怨99丫, 有都5敢啦, 係米。
如果冇著數,仲在擺哂款不知位置的長輩, sorry, 行開5該。
又戴定頭盔先,有條件俾人面色睇既上等人家不在此限。

男爵府

回覆樓主:

我99就係類似咁,只要我同佢個仔一齊喺佢面前,就會對我好好

但只要我單獨見到佢 (有時樓下見到,佢住附近),我就做mud都係錯

大宅

其實你講得啱,呢度咁多人都同男家相處唔到,又搞到自己唔開心又煩,都唔知結婚為咩。
女人何苦難為女人,但有時候就係奶奶自己受過,所以向媳婦又做番相同既野。不過而家呢代唔同啦,我地唔會好似以前咁順從男家,真係彩男家都傻。

男爵府

Yakultcat 發表於 22-3-30 17:45
我99就係類似咁,只要我同佢個仔一齊喺佢面前,就會對我好好

但只要我單獨見到佢 (有時樓下見到,佢住附 ...

最討厭這種視后級99

首頁

尾頁

跳至