自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

近期,不少人使用偽造、變造核酸檢測證明及翻護欄、穿林地繞道進入北京。北京市公安局批露,自3月20日以來,警方已共查控逃避防疫檢查進京人員223人,其中55人被依法刑事拘留,65人被依法行政拘留。北京嚴格防疫,還規定在公共場所不戴口罩不聽勸阻,今後將輕則警告重則刑拘;隱瞞傳染病區接觸史,最重則可判無期徒刑或死刑。

嚴防京外輸入,北京3 月份以來對中高風險地區人員實行暫停進返京等防疫政策,全面排查有中高風險地區旅居史人員。對其他地區人員,要加強遠端篩查,持48小時內核酸檢測陰性證明和「北京健康寶」綠碼方可進返京,抵京後72小時內再進行一次核酸檢測。

在嚴格防疫措施下,不少有中高風險地區旅居史人員「鋌而走險」,開始採用非法代駕進京,使用偽造、變造核酸檢測證明及翻護欄、穿林地繞道進京,如北京房山警方打掉的一個非法代駕進京團夥,通過在微信發布代駕廣告,聯繫到業務後派代駕司機專門到河北境內,對接駕駛人和車輛從而幫助被代駕人逃避進京防疫檢查。也有不符合進京政策、使用變造核酸證明違規進京人員,被依法刑事拘留。

大公文匯全媒體注意到,北京要求堅持「嚴防死守、動態清零」,對妨礙疫情防控的行為不姑息。此前,有人隱瞞傳染病區接觸史、隱瞞發熱等症狀,不迴避反而主動與周邊人群接觸。北京市司法局局長李富瑩表示,按照最高人民法院、最高人民檢察院關於辦理妨害預防、控制突發傳染病疫情等刑事案件具體應用法律若干問題的解釋和刑法相關規定,上述行為涉嫌構成以危險方法危害公共安全罪,依法可追究刑事責任,輕則可判3年以下有期徒刑、拘役,重則可判十年以上有期徒刑、無期徒刑或者死刑。

在內地,已有公安機關對類似的情況以涉嫌以危險方法危害公共安全罪對有關當事人開展立案偵查的案例。

李富瑩並表示,對個別人員出入公共場所、乘坐公共交通工具不佩戴口罩,並且不聽從勸阻,甚至引發糾紛衝突的現象,按照北京的防疫要求,賓館、飯店、文化娛樂場所、商場超市、公共交通場站等人員密集場所的經營管理單位和地鐵、公交等公共交通運營管理單位應當進行勸阻,實踐中,對不聽從勸阻,甚至引發矛盾衝突的,由公安機關依照《治安管理處罰法》予以處罰,輕則處以警告,重則有可能被處以拘留。

https://www.wenweipo.com/a/202203/27/AP62405440e4b036dce9a2d946.html

子爵府

繼香港,深圳,上海,想攻入北京

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

daijuju 發表於 22-3-27 21:02
近期,不少人使用偽造、變造核酸檢測證明及翻護欄、穿林地繞道進入北京。北京市公安局批露,自3月20日以來 ...

香港真係需要學習點樣管治刁民,人係要管。

esmehouse    發表於 22-3-27 21:28
mimi199188    發表於 22-3-27 21:28

伯爵府

要行全清0政策,就要有辣招條例配合。
否則,攪來晒氣。

男爵府

回覆樓主:

搞咁多?只要充公市民所有資產,點到你反對。

子爵府

KenChung_FB 發表於 22-3-27 21:47

好似美國山賊咁充公人哋資產

珍珠宮

Omicron 系無法清零

子爵府

wlea 發表於 22-3-27 22:09
好似美國山賊咁充公人哋資產

歷史話畀我哋聽,祖國都一樣。

公爵府

kittylam 發表於 22-3-27 21:26

水晶宮

十分認同

子爵府

jellyfish1989 發表於 22-3-27 23:48
歷史話畀我哋聽,祖國都一樣。

要嚴懲歪曲歷史的教畜

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

wlea 發表於 22-3-28 00:05
要嚴懲歪曲歷史的教畜

收歸國有呢家野,我祖先深受其害。無產階級就最好,我老豆成日講,最緊要讀書,腦袋的知識xx黨點搶都搶唔到。當然呢D都是歷史, 以史為鑑

珍珠宮

我都係咁話!香港冇嘢多,刁民最多!

同時,從另一個角度去思考,日嘈夜嘈鬧香港點解唔跟內地做法嘅人,又有冇諗清楚坐咪頂得順嚴刑峻法?!

其實行中庸之道嘅社會係最好,但大前題係要所有市民都要夠高質夠自律囉!

子爵府

香港暫時需要強人管治,對抗外部勢力,整頓公務員、教育、醫治、記者等制度問題。鄧局長是其中一位非常適合的特首人選。

珍珠宮

redhot 發表於 22-3-28 14:20
我都係咁話!香港冇嘢多,刁民最多!

同時,從另一個角度去思考,日嘈夜嘈鬧香港點解唔跟內地做法嘅人, ...

相信想跟大陸做法嘅JM嘅大部份都知道要付出先會有收穫,屬於理性一派,係比較重視大眾利益同生命,多於個人利益一群人。

珍珠宮

KenChung_FB 發表於 22-3-27 21:47

呢招只有美國先做得出

珍珠宮

kittylam 發表於 22-3-28 15:08
相信想跟大陸做法嘅JM嘅大部份都知道要付出先會有收穫,屬於理性一派,係比較重視大眾利益同生命,多於個 ...

我當然明白啦,我自問自己都係自律同比較可以犧牲小我嘅人。但問題係,現實社會上刁民仲大多數嘛,如果客觀條件未能配合情況下(例如執法人員唔夠多),強推嚴法,咪盞將社會衝突升級。怕只怕到時難以收拾殘局,

男爵府

jellyfish1989 發表於 22-3-28 14:07
收歸國有呢家野,我祖先深受其害。無產階級就最好,我老豆成日講,最緊要讀書,腦袋的知識xx黨點搶都搶唔 ...
讀完入埋黨為人民服務

珍珠宮

redhot 發表於 22-3-28 16:13
我當然明白啦,我自問自己都係自律同比較可以犧牲小我嘅人。但問題係,現實社會上刁民仲大多數嘛,如果客 ...

強推要有好嘅配套,我一直都話單靠香港係冇能力封,係中央高調大力配合情況下先有封城希望,但林鄭政府明顯係唔想做,試都唔想試,講刁民大陸一樣有,如果因為怕佢哋而放棄大量老弱病患生命,我認為政府無能冷血,刁民壓得住咪冇衝突囉,林鄭廢咗咁耐,大家都變成怕刁民多過怕政府 ,咁對社會係好事咩?

首頁

尾頁

跳至