自由講場

跳至
Del  

首頁

尾頁

複式洋房

小肥肥888 發表於 22-3-28 18:42
小朋友呢兩三個月,開始間唔中返Part time,佢主要想儲錢買自己喜歡既野!佢想買iPad /Apple watch,奢侈品! ...

del

男爵府

小朋友呢兩三個月,開始間唔中返Part time,佢主要想儲錢買自己喜歡既野!佢想買iPad /Apple watch,奢侈品! ...

完全唔合理喎⋯家用應該係成年人士同有份全職工先俾

PS 我16歲時放學後做part time,自己同阿媽講唔駛俾零用錢我咋

大宅

佢唔攤大手板問你攞錢已經好好啦⋯⋯仲要佢俾家用,佢都只不過係中學生嚟咋,屋企又唔係等錢開飯,無謂搞咁多野啦

侯爵府

真慘,中學生返PT, 都要俾家用父母。

大宅

回覆樓主:

叫佢出糧請你地食野囉,剛做part time問佢攞家用,感覺有點差,佢自己肯計劃儲錢買自己喜歡既野算乖啦。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以後搵到錢都唔會同阿媽講!

伯爵府

太harsh,唔好咁喇,會令子女反感的。正式畢業才收吧。

男爵府

16yr 可以做物,mc Donald ,小心學壞,賺少少錢,得不償失,一毫子都唔會要,去啊我驚佢學壞姐

男爵府

wtcys 發表於 22-3-28 19:27
18歲我都唔會要佢比, 到佢上大學去做part-time, 幫補使費變相少問我攞錢,已經好好。真正比家用就等佢出嚟做 ...

諗起當年我有個同學,屋企俾好小零用錢佢,所以佢自己搵part time做,後來讀IVE無耐,佢屋企人叫佢之後自己交學費同生活費,話識好多師奶仔女都係自己搞掂,個同學即時好大壓力,話返part time賺埋都係夠生活費,最後退學唔讀出去做野

男爵府

未畢業正式工作我唔會要佢負擔屋企費用,佢肯自己搵錢買嘢唔問你攞已經好乖

男爵府

想問你自己有冇返工
如果你自己都冇返工仲叫小朋友返工之後俾家用
咁你真係好過分

同埋你而家咁樣要求佢即係變相懲罰左佢自己返工自給自足
原來要比家用咁我唔返工啦

珍珠宮

cy101 發表於 22-3-28 20:03
以後搵到錢都唔會同阿媽講!

係我直頭將來做廢青好過

侯爵府

開心吸收勳章

正式出嚟做嘢先要比家用。

子爵府

佢份家用對你好重要?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

佢肯主動搵part time搵錢儲錢買自己想要既嘢,已經好叻仔,會好好鼓勵佢,無諗過要佢俾家用。

侯爵府

[quote1]whyyou 發表於 22-3-28 20:06
係我直頭將來做廢青好過[/quote]睇樓主所寫,點會俾個仔做廢青,趕佢出家門呀。

琥珀宮

而家世代,除非屋企好窮,否則中學生返part-time,父母要求佢比家用非常唔正常

子爵府

虎到金來勳章

樓主好手緊?

你當個仔係租客, 收番佢租金/ 家用?

仲讀緊書, 唔會要求佢比家用。
如果佢番part time, 佢生性既, 出糧請你食野已ok

子爵府

唔正常
返part time 有幾多錢呀?
佢無攤大手板問你攞錢買已經好乖啦!
你反而應該趁機會教佢理財仲好啦

水晶宮

如果我仔女大學畢業,正式長工,才會叫佢比家用。佢咁細個賺兼職,有限錢。

首頁

尾頁

跳至