自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

屋企有兩座山…..一座叫口罩山,另一座叫檢測棒山

多數都係「驚恐之下」高價買入,跟住見到有網購「期貨」價錢合理再訂,最後到貨時已發現而家喺街度原來又平又易買,但係已經成手蟹貨……

昨日去莎莎買少少護膚品,用埋嗰個生日優惠。收錢姐姐問我使唔使買啲檢測棒,我嚇到耍手擰頭~

早兩日老公話,終於用晒兩年前嘅「湖南口罩」當貨量充足嘅時候,呢啲冇乜認證嘅口罩就唔敢再用,直至呢排要戴兩個口罩,終於有機會清咗呢一批舊貨

大宅

回覆樓主:

我屋企都係成座口罩山,因為要有幼童,中童,大人3隻尺寸 ,所以每樣幾盒都好多

水晶宮

回覆樓主:

我屋企唔夠口罩,好缺

水晶宮

龍山仔仔 發表於 22-3-28 21:16

多數都係「驚恐之下」高價買入 ...

我沒咁誇張。我至多大人小朋友各二盒口罩後備。檢測棒都係留十份左右。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

最重要有鍾南山

happylife28    發表於 22-3-28 23:26

男爵府

回覆樓主:

咁有冇蓮花金花山

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主果然係天才!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 龍山仔仔 的帖子

我屋企只keep兩盒口罩及十幾支快測棒

男爵府

anteater 發表於 22-3-28 21:31
咁有冇蓮花金花山

你提醒咗我,我有10盒(我家中只有兩個人)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我屋企最多小朋友口罩,有3個月貨,有大部分係學校聖誕新年送嘅 ,大人口罩姐姐有兩個月貨,我嘅得返一個月

檢測棒一枝都冇買過,但有多過一打,打算送俾人

伯爵府

所以就算6、7月話唔使帶口罩,都會繼續帶用完佢為止

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

慢慢用!有備無患!

大宅

ava@yu 發表於 22-3-28 21:25
我屋企都係成座口罩山,因為要有幼童,中童,大人3隻尺寸 ,所以每樣幾盒都好多
...

係,尤其小朋友口罩真係難搵到一隻啱佢地用

珍珠宮

我都好多口罩,農曆新年之前買左十盒平面口罩,諗住返工返學好快用晒(一盒30個,一個月返工返學都用4盒啦)。結果農曆新年後停課又wfh,結果囤積係度。然後又話用kf94,於是又買咗一大堆,跟住老公又訂購左kn95,總之好誇張。不過如果恢復面授課,應該好快用晒。

珊瑚宮

回覆樓主:

呢2座山, 屋企一向都無
口罩唔會買唔到啦, 快速測試都係買左少量, 未驚過買唔到

男爵府

回覆樓主:

You are not alone.我地屋企三口之家每人都有半年用量

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

龍山仔仔 發表於 22-3-28 21:37
你提醒咗我,我有10盒(我家中只有兩個人)
10盒 OK 啦, 不算好多。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

禁止訪問

珍珠宮

妳經一事未長一智喎!

子爵府

龍山仔仔 發表於 22-3-28 21:16

多數都係「驚恐之下」高價買入 ...

屋企2人仲有10盒口罩,65個檢測,10盒蓮花

首頁

尾頁

跳至