自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

陪月勳章

小女今年五年級,有專注力不足,其實醫生建議服藥,但正值青春期,我擔心服藥後會影響身高。請問有無子女服藥中的家長可以分享一下,謝謝!

男爵府

服藥當然唔好 醫生好多建議都是為藥廠服務 唔會考慮你
專注力不足又唔係死症 多開導心事 改善營養 就幫助到 駛乜服藥
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

伯爵府

newmama11 發表於 22-3-29 07:34
小女今年五年級,有專注力不足,其實醫生建議服藥,但正值青春期,我擔心服藥後會影響身高。請問有無子女服 ...

我覺得會
唔多唔少
有副作用

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

研究話會高得比同齡慢,最後高度唔會矮咗,只係遲 d 先到個高度。

水晶宮

volan 發表於 22-3-29 07:39
服藥當然唔好 醫生好多建議都是為藥廠服務 唔會考慮你
專注力不足又唔係死症 多開導心事 改善營養 就幫助到 ...

專注力不足暫時仲係死症,未有得醫,訓練、飲食習慣會改善,唔係可以擺脫疾病。
需唔需要食藥有好多考慮,例如對生活社交影響有幾大,希望你嘅言論唔會誤導家長。

男爵府

pauline_c 發表於 22-3-29 07:52
專注力不足暫時仲係死症,未有得醫,訓練、飲食習慣會改善,唔係可以擺脫疾病。
需唔需要食藥有好多考慮, ...

你就係西醫信徒 誤導人的是你吧 不吃藥同你利益有關係?
專注力不足算咩死症? 家長有愛的照顧可克服

女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

子爵府

回覆樓主:

應該唔會,我仔由小一開始食專注力既藥,而家17歲,已經182cm高

侯爵府

義氣仔女 發表於 22-3-29 08:08
應該唔會,我仔由小一開始食專注力既藥,而家17歲,已經182cm高

咁你仔仔有無運動,同埋你地本身係咪好高?我個14歲得174,好似停咗高。

大宅

小女今年五年級,有專注力不足,其實醫生建議服藥,但正值青春期,我擔心服藥後會影響身高。請問有無子女服 ...

我仔自6歲起食,現在就黎18歲,181cm高

全家最高係佢

珍珠宮

回覆樓主:

我姪女,食左10年以上concerta,今年20同我一樣高(160),我仔小四,食左年幾ritalin輕劑量,同同齡小朋友差唔多,不過放假我哋就唔俾佢食

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女小五開始食,依家16歲高166

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

我侄仔由小四開始食,食到中三,而家22歲,高178cm

水晶宮

volan 發表於 22-3-29 08:08
你就係西醫信徒 誤導人的是你吧 不吃藥同你利益有關係?
專注力不足算咩死症? 家長有愛的照顧可克服

你嘅小朋友有專注力不足?你又係咩信徒?自己小朋友用自己方法關心同愛。希望你小朋友得到適切照顧。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

識得有細路食緊
6年級 男仔
肥斯大隻
高過我半個頭

複式洋房

每個小朋友都有不同反應,有朋友嗰囡食咗無胃口.
我小朋友二年級開始食就無特別,但我會係長假期唔食,宜家六年級經過幾年食葯+社交班,小朋友高度和同齡差不多,但社交改善咗好多。我當初係唔同意食葯,但醫生講唔係專注問題,最重要專注力不足小朋友有社交問題,,如果唔去改善,將來上中學同身邊同學相處唔到就好有問題。

水晶宮

opclk99 發表於 22-3-29 08:42
Agree x 2
在下家二個ADHD,
決定食唔食葯肯定係自己決定,

學業成就反而其次,成績唔好往往影響個人自信心。家長決定食唔食藥,可以參考多 d 意見。

opclk99    發表於 22-3-29 16:39

子爵府

因為藥物會影響食慾,所以擔心影響發育身高。

但我自己嘅經驗係,我覺得身高同遺傳關係大啲。我個仔由初小開始食,今年中四仲食緊,佢已經接近180。

大宅

食vit D IU500, 曬太陽同每日做運動已經有用,女仔m來都長慢d,藥同supplement加運動實有用。醫生叫佢食已經係需要,你可以做嘅就係信。

首頁
12345...10

尾頁

跳至