自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

taiwoon 發表於 22-3-29 17:23

我記得佢講係無

係呀!以前 d 人唔識分 ADHD,總之係曳

水晶宮

yiupigpig 發表於 22-3-29 17:20
每種專注力藥都有唔同程度副作用,但唔係每種都有機會增加患抑嘅風險。

兩害取其輕,若嚴重影響生活(周身 ...

我明白嘅~ 所以我特別留意阿仔情緒,亦鼓勵佢操運動。

子爵府

opclk99 發表於 22-3-29 17:01
唔食药根本集中不成,
成绩當然唔會好,
呀仔食完药,

同意!
正如我仔嘅醫生話齋,食藥令佢哋學習專注,成績變好,老師嘅包容都會大啲。

而我作為父母,成績唔係最重點,重要係食完藥令佢控制到脾氣,同同學嘅關係好咗好多,直情有唔少好朋友!

珍珠宮

回覆樓主:

專注力不足,食藥係唔會有實際性幫助,仲有副作用,分分鐘精神仲差咗,其實生活訓練可以改善,有社福機構有提供練訓課程的。

水晶宮

蠢係原罪 發表於 22-3-29 10:42
我唔係好明
點解咁多家長反對用藥
之前幾個Post都部份家長反對

因為好多家長仲停留緊聽人地講和傳聞中。 那些信食營養食物和大愛就能改變身體結構腦部失衡的就是仍活在聽人地講的人。

食定唔食視乎你對自己和細路自己的人生方向。如家庭從不在乎,成績,大個係冇要求做乜行業都可以的,只要健康為首,那就不用食。

讀書係有黃金時間,人人都一樣,過左就弱什至冇。

你要由小一,一路坐坐坐到中7,一路個腦空白10幾年然後出嚟做野

或是由食藥一路學習10幾年後就升學或就業?

2個方案都冇錯,在乎想過的係咩方向的人生。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

MerryMe 發表於 22-3-29 17:21
因為我有個親戚佢係專注力不足但又係資優生
當然佢未嚴重到上堂出位走來走去
但上堂遊雲就一定,功課成日 ...

上堂遊雲唔一定是專注力不足,對資優生來說,老師教得悶d 嘢又識曬咪遊雲囉,點會浪費心神去聽書! 可能有D特別乖巧嘅細路會交足戲扮聽, 我地大人番工都會‘扮’ 工啦。

:-D :-D :-D :-D

水晶宮

JoanC 發表於 22-3-29 17:33
專注力不足,食藥係唔會有實際性幫助,仲有副作用,分分鐘精神仲差咗,其實生活訓練可以改善,有社福機構有 ...

唔知你小朋友食邊隻藥令你有咁嘅總結。如果唔係斷錯症,大部分人食藥有效果。
食藥初期副作用大 d,身體會慢慢適應,副作用就無咁明顯。

男爵府

502 發表於 22-3-29 17:47
上堂遊雲唔一定是專注力不足,對資優生來說,老師教得悶d 嘢又識曬咪遊雲囉,點會浪費心神去聽書! 可能 ...

我會比喻專注力不足好似近視,看唔清楚自然無興趣,食藥就是配番對眼鏡比佢。

有D資優嘅專注力不足患者大個左知道自己難專心咪會搵方法幫自己, 可能是主動收埋部電話, 可能是製造一個相對少D影響佢集中嘅環境 - 就好似你看唔清楚咪坐前D或者咪實D 對眼。

但細個嘅時候,家長如果無理解清楚就盲目話食藥唔好呢樣個樣,好有可能細個時候已出現學習基礎已大幅落後、社交人際關係欠佳、自我形象低落等等。講什麼家長大愛可以overcome, 個細路日日要面對老師/朋友, 症狀嚴重好容易成為被針對/標籤/欺凌對象,幾時捱得到大,未出場就被 KO 打殘啦。

:-D :-D :-D :-D

水晶宮

opclk99 發表於 22-3-29 17:44
係呀,
成绩係其次,
最緊要正常生活,

旁邊人係咁指責家長唔識教/唔教,真係一把刀插落嚟。SEN 嘅家長都被訓練到 EQ 特別高。

opclk99    發表於 22-3-29 17:54

禁止訪問

子爵府

pauline_c 發表於 22-3-29 17:25
你肯唔肯定佢係 ADD? 定係佢係 ASD?

80後出生,當年無去做特別嘅評估
但自細返學,老師都係話佢上堂唔專心、做咩都遊雲、求其,活係自己世界果種
但佢因為成績好都吹佢唔脹果隻

別墅

hugub 發表於 22-3-29 09:58
我女小二開始食 ritalin ,初初胃口麻麻地,後來回復正常

小四轉食Concerta,今年17歲啦,165cm高,我睇開 ...

請問concerta係咪要係私家醫生先配得到,暫時我專注力失調囝囝在公立醫院睇咗三年,曾試食公立醫院能提供的三種藥,一隻唔記得,ritlian, 近來試的methylphenidate 10mg 四個鐘藥,唔夾嘅反應已是最少,但體型仍嚴重輕磅,睡覺都難小小,都想知係咪仲有其他藥既幫到佢減衝動,又可以唔太影響胃口與睡眠,先謝謝分享

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

身高應該冇影響..
以前有個鬼仔朋友...佢10歲左右已經開始食依D藥...
最後一次見佢..好似已經28-30歲...
正常鬼佬咁...又高又大隻...
(反而另一個鬼佬朋友冇食過依D藥...矮佢好多..但係勁勁大隻的)
不過佢有講過...食左果D藥後...
個人係冇咁活躍...做野專心左...
但佢覺得因為果D藥..佢個人鈍左好多...
食左藥後係冇咁有活力...可以focus係一件事上面..
但係果種focus係有D力不從心的....

佢直情話..如果佢細個時有得揀...一定唔會食藥...

詳情我都唔太確定...
因為我係去美國讀書果年識的...
之後我去過2次美國都有搵番佢同其他幾個朋友聚下...
偶然係FB...SAY下HI咁...

禁止訪問

水晶宮

MerryMe 發表於 22-3-29 18:02
80後出生,當年無去做特別嘅評估
但自細返學,老師都係話佢上堂唔專心、做咩都遊雲、求其,活係自己世界果 ...

資優小朋友都會游魂,因為課程太悶,有 d 智力太高,覺得身邊同學唔啱玩,仲會自我,社交好似唔好咁。比較難遇到啱嘅另一半。
醫科須要好強閱讀同記憶能力,ADD 好難做到。唔係無,係好少。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

其實昵d問題根本不用食藥!大把大人甚至名人都有呢d問題!專注力系慢慢培養!

子爵府

pauline_c 發表於 22-3-29 18:07
資優小朋友都會游魂,因為課程太悶,有 d 智力太高,覺得身邊同學唔啱玩,仲會自我,社交好似唔好咁。比較 ...

因為我哋細個嘅年代,無咁多資源support 去評估究竟係邊類兒童,但佢各方面表現都俾學校評為專注力弱嘅學生,所以我覺得佢好慘!細個俾老師投訴、標籤麻煩學生,影響社交
好彩佢喜歡閲讀、超鍾意讀書,尤其係上堂challenge 老師
不過佢對其他野又真係冇乜興趣,冇乜耐性,生活白痴!
我阿姨話佢讀醫果幾年,宿舍好似垃圾崗,亂到七彩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔係話要做虎媽,介意佢成績成績成績
而係連社交都影響埋(多手攪人嘢,小組工作唔投入貢獻少甚至攪亂檔)
長期成為老師頭痛對象,好脾氣嘅耐心教(忍),唔好脾氣嘅日日俾壓力
有本事嘅,研究使用其他療法(例如你有足夠專業知識去研究中醫治療、食療、甚至精油,而有改善,我真心佩服),而唔係因為擔心治療副作用而唔做囉

水晶宮

opclk99 發表於 22-3-29 17:54
在下識至小2個家長决绝不吃药,
後来非常後悔,
有個既仔成日學校犯规不説,

你知嗎,當我見到嗰個食西藥係冇用,要用大愛比心機d教就會改變的言論好激氣的。佢地根本仲信月亮有嫦娥的嗰類人。

要信腦科學,可以比錢出去做電腦掃描,就一清2楚食藥後同冇食藥腦的活躍比較,冇得(emoji)人的。

而我去上教育堂的講者本身佢細路都有呢個問題,佢好科學的比信息,數據圖表我地睇食藥對學習中兒童的好處。

不過,也有家長覺得健康就好,其他不重要,女仔大左就快d結婚,生子,讀唔到唔緊要。這方向也好親子關係唔駛咁辛苦。

首頁
12345...10

尾頁

跳至