自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

newmama11 發表於 22-3-29 07:34
小女今年五年級,有專注力不足,其實醫生建議服藥,但正值青春期,我擔心服藥後會影響身高。請問有無子女服 ...

我大仔都有專注力不足要食藥, 但又唔覺有影響身高, 我仔16歲時都已經高過我, 有185cm高

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

Moti 發表於 22-3-29 21:00
即係都無話影響食慾,睡眠之類,或者其他副作用。對嗎?

係 所以唔算副作用既
但長食就唔知了

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

pauline_c 發表於 22-3-29 21:02
S 字頭要食一段時間先見到藥效,唔同利他林,即時有藥效。
阿仔食過短時間,佢食咗個胃唔舒服,頭痛。
...

半個月都未必見效?

男爵府

陪月勳章

我見有食開藥嘅大部分都係矮矮瘦瘦黑黑
而有啲食左藥讀書好叻

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-3-29 21:02
S 字頭要食一段時間先見到藥效,唔同利他林,即時有藥效。
阿仔食過短時間,佢食咗個胃唔舒服,頭痛。
...

我就係極短時間就開始有效,然後開始適應晒,徵狀回復,所以不停加藥。我睇過資料,S係有機會要和其他ADHD藥同服達致最佳效果。

珍珠宮

更紗 發表於 22-3-29 21:07
係 所以唔算副作用既
但長食就唔知了

你細路係咪肢體方面郁得少?因為S係針對肢體方面郁得多嘅情況。

子爵府

Moti 發表於 22-3-29 21:13
你細路係咪肢體方面郁得少?因為S係針對肢體方面郁得多嘅情況。

手多腳多嗰種人黎
醫生無解釋到有咩分別 可能我又無點問

大宅

spikenard 發表於 22-3-29 17:39
因為好多家長仲停留緊聽人地講和傳聞中。 那些信食營養食物和大愛就能改變身體結構腦部失衡的就是仍活在 ...

一個人讀書時期遊雲,無乜吸收知識之餘仲要被欺凌
就算家長無要求,但一個人出來社會,做野無左「靈魂」,可以做乜工種?結果咪無份工做得長甚至長年失業

試問家長又係咪接受到自己仔女唔返工啃老?
咁真係為所謂既健康著想?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

更紗 發表於 22-3-29 21:08
半個月都未必見效?

要兩三個月先見效果

子爵府

pauline_c 發表於 22-3-29 21:50
要兩三個月先見效果

明白了
唔該晒

水晶宮

Moti 發表於 22-3-29 21:12
我就係極短時間就開始有效,然後開始適應晒,徵狀回復,所以不停加藥。我睇過資料,S係有機會要和其他ADHD ...

其實阿仔係食利他林,之前實體課/網課時間好長,醫生加 s 字頭呢隻比佢臨時加長藥效,食咗短時間,幾個月,就停咗。

水晶宮

蠢係原罪 發表於 22-3-29 21:29
一個人讀書時期遊雲,無乜吸收知識之餘仲要被欺凌
就算家長無要求,但一個人出來社會,做野無左「靈魂」, ...

嗰d咪係死都唔比自己個細路食藥的人。

上面都有講識人死都唔比細路食,其實到佢出嚟做野時就會出現你講的現象

大宅

陪月勳章

多謝大家嘅意見。我女係好遊魂,做兩樣功課可能要4,5 個鐘,記性又差,得短暫記憶。我其實都想比佢開始食藥,想佢食嘅原因主要係想佢有返d自信,唔想佢有咁大挫敗感,仲有自我管理上希望可以做得好d. 但我女而家快11歲,150cm 都未有,經期又黎咗!所以我怕影響佢高唔到,真係好掙扎,想過多兩年先開始食,但又怕過咗治療黃金期

水晶宮

newmama11 發表於 22-3-30 07:21
多謝大家嘅意見。我女係好遊魂,做兩樣功課可能要4,5 個鐘,記性又差,得短暫記憶。我其實都想比佢開始食藥 ...

食藥就無治療黃金期,因為藥都只係治標唔治本。我就唔會擔心身高而唔食藥,反而小五呈分,係升中讀書黃金期,成績會影響升中,讀邊間中學對成長好大影響,唔一定要追 top school,不過有成績有得揀,揀間校風好 d 嘅中學。
除咗食藥,要學技巧處理專注力弱,食咗藥期間學呢 d 技巧,平時無食藥都可以善用技巧,改善生活。
其實 ADD 短期記憶弱,要反覆再反覆溫習,令到知識變長期記憶,先可以留喺個腦度,善用食咗藥段時間好好溫習,其餘時間多 d 休息,藥效過嘅時候,個人會比較攰。ADD 小朋友喺讀書嘅路上,要比其他小朋友付出更多,不過會有回報嘅~

大宅

volan 發表於 22-3-29 08:08
你就係西醫信徒 誤導人的是你吧 不吃藥同你利益有關係?
專注力不足算咩死症? 家長有愛的照顧可克服

其實專注力不足應該有分輕重?有d 真係吃左藥後會好好多,如果去到要吃藥,其實都無辦法就應該要吃藥。

伯爵府

Hommeip12 發表於 22-3-29 18:02
請問concerta係咪要係私家醫生先配得到,暫時我專注力失調囝囝在公立醫院睇咗三年,曾試食公立醫院能提供 ...

我朋友睇政府有開Concerta 27mg , 36mg

初初有瞓得唔好,我用Peace & Calming精油幫佢揸頸後,腳底後就冇問題

複式洋房

唔會

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

newmama11 發表於 22-3-29 07:34
小女今年五年級,有專注力不足,其實醫生建議服藥,但正值青春期,我擔心服藥後會影響身高。請問有無子女服 ...

父母生得唔高就會影響下一代身高。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

newmama11 發表於 22-3-30 07:21
多謝大家嘅意見。我女係好遊魂,做兩樣功課可能要4,5 個鐘,記性又差,得短暫記憶。我其實都想比佢開始食藥 ...

要呈分嗎?
我姨甥,呈一前不停停課,無特別去配藥(睇私家)
呈一炒炒地,即驚,連醫生都話一呈分季節即刻爆期,因父母突然醒起要食藥
然後呈2躍升19位

首頁
34567...10

尾頁

跳至