自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

水晶宮

PIGPIG朱 發表於 22-3-30 11:53
朋友老公郁手打正在大肚朋友,之後鬧大報警+入院,隨後朋友同佢99講事發經過,佢99冷淡地說:個老公你自己 ...

有因果。真的。

水晶宮

anna59 發表於 22-3-30 12:23
其實,好多人都系咁講,第一個生仔,個心會定D,點解會覺得涼薄?
對住大肚婆,真糸躺下也中槍
...

我老公都係咁講過⋯
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

Karenlaw2 發表於 22-3-30 10:45
我而家陀緊b,之前同老公都努力左幾年,個段時間之內最記得奶奶個句係'你係咪冇得生' ...

佢唔知我病左係房, 同人傾電話, 話我係嗰隻野, 結果我係房行出黎 嚇一嚇佢, 成20幾年前, 我中記得

珍珠宮

Karenlaw2 發表於 22-3-30 11:02
我奶奶都恨仔,今次第一胎係女,我同佢講既時候,佢d語氣180度轉變
...
你唔好自尋煩惱啦!有冇得生,係仔係女都唔關佢事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

藍田譚C奶 發表於 22-3-30 12:19
有人會咁講嘢嘅咩????咩人來㗎?咁叫細老唔使做.坐定定係度.我兩公婆搵錢養埋佢好嗎?摸轉係我.我第一 ...

珍珠都冇咁真!佢真係咁樣講。
其實到今時今日,我叔仔樓又冇咗、婚又離埋…而家就住喺我奶奶屋企。
但係99間唔時都依然同我老公講: 叫我哋再攞錢出嚟俾首期佢哋買樓..
我老公真係費事睬佢,話我哋邊有錢俾首期啊?而家嘅樓價咁貴…
跟住奶奶幾好安排…叫我哋而家賣咗依家層樓,去買村屋,有三層,叫我哋比其中一層有花園嘅佢哋住,唉…

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Karenlaw2 發表於 22-3-30 11:35
係喎我未見過有人會咁樣對自己個女,如果真係錫女既話
其實我屋企個家庭環境同男家嘅家庭環境係有啲出入,佢見親我屋企人一定會話當我係女,又扮同我哋同 level,我細時已經去外國讀書,佢又扮嘢話有問過我老公去唔去外國讀書,佢自己都係讀到小學,住公屋 (後期才住居屋),佢吹水吹到我屋企人都怕
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

happymama11 發表於 22-3-30 10:57
我99最難聽的説話,到今時今日我諗返起都真係嬲到一個點…

我99曾經好嚴厲地同我老公講:「你地兩公婆唔准 ...
聽完都覺得佢精神有問題, 一家一主做乜要幫人供樓, 發神經, 痴線就唔洗理啦!! 你老公唔會聽佢講呀??

男爵府

回覆樓主:

生咁多嗰女因為係前世罪孽 (99話自己唔係封建嘅人

大宅

2024年龍年勳章

kalong 發表於 22-3-30 12:43
佢唔知我病左係房, 同人傾電話, 話我係嗰隻野, 結果我係房行出黎 嚇一嚇佢, 成20幾年 ...
講是非都細聲d

大宅

2024年龍年勳章

coolnestea 發表於 22-3-30 12:49
生咁多嗰女因為係前世罪孽 (99話自己唔係封建嘅人 )
生仔生女都唔係我地控制

大宅

2024年龍年勳章

happymama11 發表於 22-3-30 12:46

珍珠都冇咁真!佢真係咁樣講。
痴線,真係廢事理佢地

珍珠宮

其實,仔女都系自己兒女

侯爵府

我千辛萬苦至有BB,照到係女,99話:都好啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

alicego62 發表於 22-3-30 11:13
其實除非你好重視嗰個人,否則佢點解都對我不痛不癢。呢度jm們甘上心奶奶老爺講嘅嘢,你哋一定好愛好重視佢 ...

始終係老公嘅父母,小朋友嘅祖父母,如果講唔正常嘢,做人新抱上心都正常

大宅

你99都痴痴地 想知你哋點回應

子爵府

陀緊b 8個月左右, 醫生話隨時生得, 比奶奶知道後就話妳唔好8個月生, 7星8敗.唔好生敗家仔.

阿女滿月話要攪滿月酒, 又話要全隻乳豬同魚翅, 唔好失禮佢, 好我照跟佢意思.

滿月酒完咗後, d 親戚話滿月酒攪到好似結婚酒咁, 跟住又話我邊人攪滿月酒擇全隻乳豬同魚翅.

係都話要用蜜糖混奶粉比阿女飲, 仲話4個仔都係咁飲大, 我話初生B 唔可以飲蜜糖會腸敏感.

之後有日親戚結婚, 個晚d 親戚走嚟同我講阿X, 蜜糖唔好比阿女飲呀, 咁細個唔得架, 聽奶奶講啦……

珍珠宮

個細佬對你奶奶好吾好

大宅

2024年龍年勳章

capricornbb 發表於 22-3-30 13:03
始終係老公嘅父母,小朋友嘅祖父母,如果講唔正常嘢,做人新抱上心都正常
...
我都好驚自己將來變成咁既父母...只可以一直提自己提自己

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

yanfaifai 發表於 22-3-30 10:51
知道我第一胎陀個女
就話唔緊要
下次再生個仔
哈哈,我都聽過

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

peggy_pigpeg 發表於 22-3-30 13:07
你99都痴痴地 想知你哋點回應

其實今時今日,已經冇當年咁嬲。
我淨係話我就算換咗層村屋,有三層都過千萬。我賣咗宜家層樓都要再供。
我話俾叔仔住冇問題,但一定要幫手供囉,否則一個人點供層三層過千萬嘅村屋啊?
99都依然係話:叔仔一定唔會供樓咁我咪直接話:咁咪繼續住喺你屋企囉

首頁
34567...21

尾頁

跳至