夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

好苦惱呀,唔知可以問邊個好,希望依度有人可以俾下意見我
老公一直以來的夢想都係做飛機師。好耐以前,個時我哋未結婚,佢考過一次衰左,之後冇再考過 (因為考到的話佢要去澳洲train一年多,而我接受唔到long D)。

最近有航空公司搞返訓練機師計劃,我老公又心郁郁。

我好爭扎,唔知放唔放手俾佢去好,因為:
1.我接受唔到long D, 平時佢要返shift,有時我要自己一個人瞓已經覺得好辛苦。
2.我哋有一隻狗有情緒問題,好惡會咬我,平時淨係我老公先可以掂佢,所有日常照顧如:出街,沖涼,餵藥 etc…都要靠我老公搞先得
3.老公如果去training個一年多會冇收入,只有佢自己生活的allowance,咁我哋唔知點交租

而放手俾佢去嘅好處係:
1.佢可以達成一直以來的夢想
2.我哋日後生活質素可以提高

所以我真係好苦惱呀,想聽下多啲唔同人嘅意見同睇法,謝謝

珍珠宮

應該問….有得唔俾?

珍珠宮

呢個係你老公嘅夢想,試下配合下佢追夢

一次咁多,試下唔好只係諗你自己。大家過到呢關,關係應該會更提升更濃厚。

男爵府

陪月勳章

Cinderella_Blue 發表於 22-3-31 22:23
老公一直以來的夢想都係做飛機師。好耐以 ...

有幾多人窮極一生都唔知自己夢想係乜
難得你老公有夢想
仲有機會可以實現
改變日後生活
做老婆一定要鼎力支持
但願老公他朝飛黃騰達唔會辜負你

租金方面
你搬返你媽度住,俾返個合理價錢阿媽

民房

回覆 aryemyem 的帖子

冇得返娘家呀⋯⋯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

考姐, 得左先講。老人家話頭,10劃未有一撇。。。或者, 考左5得呢, 你老公死心, 你又開心。
1. 你做女時不是一人訓嗎?
2. 出面有dog training programme, 小狗問題其實早應該要糾正
3. 恕我直言,即係你們平時沒有儲備?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

陪月勳章

Cinderella_Blue 發表於 22-3-31 23:01

冇得返娘家呀⋯⋯

追求夢想係要錢的
無錢就別學人講夢想了
兩個人咁大個
夾埋都冇積畜過到一年
真係空想了

子爵府

kwhkwh 發表於 22-3-31 23:22
考姐, 得左先講。老人家話頭,10劃未有一撇。。。或者, 考左5得呢, 你老公死心, 你又開心。
1. 你做女時不 ...

中肯

珍珠宮

Cinderella_Blue 發表於 22-3-31 22:23

結左婚啦,仲細咩夢想。如果帶埋你去就可以,有家庭點可以一句夢想飛鬼左去,好自私,一係一齊去,其他人講得輕鬆,又唔係佢老公飛左1年。

大宅

回覆樓主:

1. 怕黑就開燈瞓, 有狗狗陪你瞓唔係自己一個人,改變心態有時一個人瞓也是一種享受!
2. 點解隻狗講到好似唔係你,你冇份養活同照顧?你本身鍾唔鍾意狗?如果唔鍾意,對你來講真係一個難題!但想支持老公追夢由現在開始學習照狗狗
3. 冇錢交租係一個好大問題,叫你老公至少搞掂呢一年嘅租金先好去追夢,唔知你有冇工作,如果冇你都盡快搵工,你老公如果隨時走咗去你都要有收入照顧自己。
另外我由拍拖至結婚後,前前後後有五年都係long D, 呢五年經歷令我哋到現在更加珍惜大家,真嘅一年時間係好短但亦可以有好多變化,同老公好好再商量,但唔好只站在自己立場看!

大宅

我c6夢想都係做機師,不過佢年紀大啲,佢又有近視,所以個個年代做唔到機師,但早幾年我生完第二個大半年到佢都自己做咗10幾萬,去咗美國學小型飛機,用咗大半個月到,佢好似仲差10幾個鐘里數先攞到牌,唔知係幾時又會再去!有時覺得男人就係可以咁隨心!佢要去你阻唔到!

大宅

一定要去,機會難得

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

有好多關佢上次衰邊關?
Apt test? Interview?
我覺得就試左先算
Cadet 唔係咁易pass
Fail 過一次唔代表下次會好大機會pass
人少都唔代表易啲pass
1000個人報9成人都係陪跑
成功率好低
年齡亦都是限制
30+基本上唔洗諗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

janus198 發表於 22-4-1 08:20
我c6夢想都係做機師,不過佢年紀大啲,佢又有近視,所以個個年代做唔到機師,但早幾年我生完第二個大半年到 ...

其實有啲去考cadet 本身都有個私人機師牌(ppl)只係增加offer既機會
好多話夢想呀但只係想,無真正實行過
好多人考幾次都fail就過曬年齡/只道無望
唔知樓主個另一半有無ppl定純粹得個想字
好似報左就會有offer咁
俾另一半響有限時間試多次好過啦

大宅

回覆樓主:

之前考唔到,現在再考都未必得,放手他去,完成心願免日後話是你阻他發展,成為他人生缺陷。

rainbow000    發表於 22-4-1 13:36
茶類愛好者    發表於 22-4-1 13:16

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

有夢想係好,
但租都交唔到,
點追夢?

複式洋房

Cinderella_Blue 發表於 22-3-31 23:01

冇得返娘家呀⋯⋯

如果考到, 咁咪跟住佢去外地training, 佢本身都要有地方住,租一樣要交。

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 22-3-31 22:26
應該問….有得唔俾?

係囉,我都覺得好奇怪,大家都係獨立個體

而且樓主個性都好依賴人,生活中心圍住老公轉,妳自己嘅生活呢?? 妳咁樣生活梗係唔開心無安全感啦

再講,C6有自己理想,想成長、增值自己,妳都要架!! 到時LEVEL唔同會好麻煩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

兩夫妻就算結咗婚,都係獨立個體嚟。

佢有夢想,作為老婆咪即管支持下佢去試囉,講真十劃未有一撇,到時佢真係考到先再算,又或者佢再考都唔得,就等佢自己放棄囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

five555 發表於 22-4-1 10:50
之前考唔到,現在再考都未必得,放手他去,完成心願免日後話是你阻他發展,成為他人生缺陷。
...

非常同意,如果係我,我會同意佢去考。

首頁

尾頁

跳至