夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說屋企搞離婚, 我睇上網啲人話單方面離婚要至少分居兩年, 而家分居左半年. 阿爸有賺錢能力, 喺外面租左間屋自己住, 阿媽就家庭主婦, 搵左社工比庇護中心住, 雖然都要交租, 都好似會都平好多, 所以依半年黎, 都係得我同隻狗住喺原本間屋
問題就係, 而家阿爸開始想賣樓準備分身家, 我係叫有做過野一兩年, 本身都同月月清冇分別, 但因為三月肺炎都比公司炒左, 嗰小小儲蓄根本絕對唔夠話可以另外租間屋, 比我同隻狗有個竇, 仲要唔知佢地搞離婚會拖到幾時. 本身隻狗好細膽, 放佢去寵物酒店同其他狗一齊, 只會嚇到佢死, 唯一方法只可以同我一齊住

搵過社工, 佢地就話要我自己諗辦法, 因為我已經叫做成年人, 法律保障唔到成左年嘅子女, 老豆已經講明唔會理我點, 日日叫我快啲搬走, 近依一個月已經開始多人黎睇樓

想問問各位有咩辦法, 係應該搵第二個社工傾下定點樣

伯爵府

唯有靠自己,加油

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

自己搵間劏房住住先

伯爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

住劏房,唔可以帶埋隻狗去呢

洋房

回覆 littlefunpig 的帖子

問過好幾間都話唔比啊, 而且都要成五千一個月, 我又未搵到工, 本身儲蓄頂半年左右都清得七七八八, 仲未計要食同交水電

男爵府

回覆 patrickltl 的帖子

有冇親戚朋友屋企可以住下先?

洋房

回覆 HTLT 的帖子

熟嗰啲都去晒英國加拿大, 一係就黎緊幾個月內走, 唔熟嗰啲就好多年都冇見過, 連電話同住邊都唔知

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

阿爸有賺錢能力, 喺外面租左間屋自己住--->痴老豆住。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

回覆樓主:

有沒有朋友可以借少少錢比你,你搬入新界平平哋的村屋,跟住立即搵工作,兼職什麼也好。

另外,爸爸賣樓分錢,你和媽媽有份嗎?

珍珠宮

快啲搵份工,租啲新界村屋住通常可以養狗。父母唔理就唯有靠自己,加油

男爵府

回覆樓主:

好慘,雖然樓主已成年,但點解父母離婚都無諗過你以後嘅生活

男爵府

陪月勳章

patrickltl 發表於 22-4-1 19:47
話說屋企搞離婚, 我睇上網啲人話單方面離婚要至少分居兩年, 而家分居左半年. 阿爸有賺錢能力, 喺外面租左間 ...

點解父母兩個都唔理你㗎?
你哋平時關係好差?
你出嚟工作有冇俾過家用屋企?
虎毒不吃兒
唔明知道自己子女頓失居所都冇反應

珍珠宮

話說屋企搞離婚, 我睇上網啲人話單方面離婚要至少分居兩年, 而家分居左半年. 阿爸有賺錢能力, 喺外面租左間 ...

大膽啲直接同你爸爸講無錢租屋,想搬過去住,最多給少少家用,睇下你爸爸肯唔肯。

侯爵府

可唔可以同爸爸傾?關係好差?話曬兩父女

侯爵府

aryemyem 發表於 22-4-1 23:04
你出嚟工作有冇俾過家用屋企?
虎毒不吃兒
唔明知道自己子女頓失居所都冇反應

我來組織下個故仔,但樓主可能不 0岩聽。
樓主口供:「叫有做過野一兩年, 本身都同月月清冇分別」——>不知道樓主多大年紀, 斷估應該冇咩家用俾過。
如果老豆不賣樓,成件事本應最大得益果個,係樓主獨佔資產,斷估樓主唔識做,家用/租冇俾過。
點知老豆可能覺得親生仔不如近身錢,加上樓主都成年囉,米賣樓分錢囉。
我最覺得匪夷所思既係, 點解「阿爸有賺錢能力」, 阿仔點解「叫有做過野一兩年」。
老豆賣樓,都有JM 叫關心下阿媽份錢丫最少,樓主擔心自己冇屋住,係米好關係, 真係冇人包。

男爵府

陪月勳章

kwhkwh 發表於 22-4-2 01:18
我來組織下個故仔,但樓主可能不 0岩聽。
樓主口供:「叫有做過野一兩年, 本身都同月月清冇分別」——>不 ...

真係生夠叉燒好過

侯爵府

aryemyem 發表於 22-4-2 01:34

真係生夠叉燒好過
睇下老豆賣樓決心有幾堅。
最好樓主勸老豆番來一起住,打消賣樓念頭,然後發奮圖強揹起頭家。

琥珀宮

回覆樓主:

你阿媽唔理你?唔帶埋你走?

子爵府

成年人理應獨立,屋企人唔會養你過世

洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

冇錯, 我同阿爸關係係好差, 開口埋口都係錢, 就連細個生日禮物都係比現金我. 知我鐘意食士多啤梨, 一齊去超級市場我攞一盒落架車度, 隔一陣佢都會自己偷偷攞走放番上貨架, 唔只對我, 連對阿媽廿幾三十年都係咁

我中學零用錢一個禮拜得150蚊, 包食晏同搭車, 我細個真諗過屋企真係冇錢, 咁我都慳啲洗, 但中一到而家十幾年, 佢換左三架車, 越換越貴, 雖然都係二手, 由toyota錢七, 到honda, 到而家寶馬, 但佢完全冇車過我地屋企去邊度玩過

兩年黎, 我人工得15000, 之前送我去英國讀書讀水泡科, 用左佢100萬, 話叫我可以分十年還比佢, 一個月還8500, 我有叫過唔去, 讀IVE就算, 但佢都係覺得去過外國好啲
屋企我係冇比家用, 但水電煤同屋企換大型傢俬同換電器都係我比, 兩千一個月, 連埋換過啲電器, 除番成三千一個月, 扣埋強積金我實收14370, 還比屋企已經成11000, 淨番嗰啲先係我用, 可能大家會覺得養我咁多年先幫屋企三千一個月好小, 但我連自己食都唔夠, 番工都食緊淨酸辣米線28蚊, 讀完書到而家, 我只係同過朋友出街食飯兩三次, 因為跟本冇閒錢出去消費

阿爸當然知道分身家可以一開三, 但唔洗問都知佢唔會咁做, 因為佢都會分小左錢

首頁

尾頁

跳至