自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

思澄爸爸 發表於 22-4-2 22:58
PG會出2次?見過有些分享大學各科要求分數,唔知每年幾時出呢個入學要求表,是否就跟個表嘅要求分 vs PG再 ...

香港既大學,最多只會在JUPAS資料列出對DSE各科成績要求,係for Jupas計分及派位之用,同PG無關。
當然學生在Jupas選科,自己要去睇計分作法(有唔同比重),去衡量機會大唔大,決定選科及排位。
NJ一般唔會列出咩要求,收生其實一向幾黑箱作業

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 22-4-2 23:26
香港既大學,最多只會在JUPAS資料列出對DSE各科成績要求,係for Jupas計分及派位之用,同PG無關。
當然學 ...

其實學校話requirement或每年收分,都只係供參考。實際都係睇當年申請人分數而決定
假設,上幾年mean都係25分,唔等於今年25分入硬,如果今年突然一大堆26-28分申請,25分就無行

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 22-4-2 23:31
其實學校話requirement或每年收分,都只係供參考。實際都係睇當年申請人分數而決定
假設,上幾年mean都係2 ...

Jupas某d大學學科,有d要求係寫得好清楚,唔係參考,meet 唔到,Jupas係唔會派到

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 22-4-2 23:31
假設,上幾年mean都係2 ...

你講呢個,只係上學年收生統計資料,不是我講既本年度收生要求。
例如呢個,寫得好清楚要求英文要有4
HKU,可以用以下link,打Jupas code 就search到本年度每科收生計分方法
https://admissions.hku.hk/apply/jupas

子爵府

Charlotte_mom 發表於 22-4-2 22:55
講返Jupas, 如學生唔會考其他國際性公開試,自然不能報non Jupas(除非將來讀完hd Asso或轉u),只能在中六 ...

中學生,還在了解制度中。謝謝指教。

禁止訪問

子爵府

香港既大學,最多只會在JUPAS資料列出對DSE各科成績要求,係f ...

明白,謝謝指教。

男爵府

香港既大學,最多只會在JUPAS資料列出對DSE各科成績要求,係f ...

https://aal.hku.hk/sites/default/files/admissions%20standards191031a.pdf

我看過上面的資料,大家可以參考,另外info day 也可以查詢有興趣學科的收生要求。

是否黑箱見仁見智啦
:-D :-D :-D :-D

子爵府

502 發表於 22-4-2 23:17
其實你上大學網站就可以看到大學基本要求,我講的兩次 或以上PG 是我仔學校情況,中五完左會比一個1st PG ...

明白,謝謝你

禁止訪問

琥珀宮

chitchit0520 發表於 22-4-3 00:04
即係收生計分方法係本年度最低要求?
然後結果都係睇競爭對手?
上年統計資料就用作參考?

本年度有最低要求(如英文要4),meet 唔到就一定唔得。計分方法係另一樣,meet到最後要求,再根據考生成積及計分方法去計算admission score,再跟呢個admission score 次序去排位(即你所謂睇競爭對手)

禁止訪問

琥珀宮

chitchit0520 發表於 22-4-3 00:08
請問呢個參考,係咪加權後既分數呢?

你show既科目,無加權計分。
如果有加權(如下圖),會寫出來,而參考分數係加權後

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 22-4-2 23:35

你講呢個,只係上學年收生統計資料,不是我講既本年度收生要 ...

我明你講咩了
你講嘅係最低要求同prerequisites ,當然要meet
我講嘅係歷史admission score數字,只屬參考

王國長老

思澄爸爸 發表於 22-4-3 00:02

咁你孩子中學只否只行dse,還是行雙軌(例如會考IB,或你有打算自修其他IGCSE IAL等?)
如果只會考dse,建議你唔駛理太多非dse嘅情況。否則你連基本Jupas情況都未攪清楚,知得多只會更亂 (淨係dse升大學其實都好多學問)

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

思澄爸爸 發表於 22-4-3 00:02

最重要係讀邊個課程考邊個公開試

男爵府

回覆樓主:

呢個年代讀大學只係鬥背書,出黎做野無學位日後 parttime 補返個學位都得。

琥珀宮

chitchit0520 發表於 22-4-3 06:14
係喎!
但係點解呢度上面又寫1.5 x Engwith weighting1
然後下面又寫x1. 5 Chinese language 呢?

佢上面係寫「+ Best 4 subjects with subject weighting (remark 1)」
下面 remark 1有中文x1.5。
即計Best 4 subjects 唔一定要包中文,可能其他subject 高分過中文x1.5

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至