自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港又好過幾多

男爵府

大力大力 發表於 22-4-3 17:03
有咗國安法之後丶過去一年平靜了很多丶 希望可以香港用十年把餘毒清除、從新發展。
...

表面平靜就覺得開心 ? 咩係粉飾太平 ? 唔嘈交唔打交就真係開心 ? 連開聲都怕既生活 , 真係開心嗎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

shirley784 發表於 22-4-3 22:31
表面平靜就覺得開心 ? 咩係粉飾太平 ? 唔嘈交唔打交就真係開心 ? 連開聲都怕既生活 , 真係開心嗎

黑暴過後丶 尤其是第五波疫情之後、我日日鬧政府施政一塌糊塗、我怕被拉無言論自由嗎?

真係唔明、點解啲黃人丶成日話香港冇言論自由。

黃屍黑暴、 目的係要推倒香港政府、推倒中央奪權丶當然會被拉啦。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

你怕係你嘅事, 唔好代表其他香港人! 最討厭"被代表"!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 22-4-3 11:42
又幾貼切~

台灣人民因為政治、而賠上經濟。

Same as Hong Kong
Life must go on

子爵府

我只記得黑暴時期那些打鬧令我好唔開心,更唔認同而家冇得開聲,你睇下日日有人鬧林鄭,鬧政府,佢哋有事嗎?你若咁唔開心大可以去英國台灣,唔洗留喺香港

別墅

黑暴時期我就真係唔敢開聲嘞, 邊個敢鬧啲縱火, 掟磚, 私了, 打爛店舖的暴徒??!!!分分鐘要入醫院!!!
而家我日日鬧林鄭都未驚過。

子爵府

OHIMESAMA 發表於 22-4-3 12:08
當年亞洲四小龍之一, 90年代台灣真係好風光。
估唔到佢哋會因為兩黨政治鬥爭,而影響到經濟發展停滯不前。 ...

台灣加權指數在 2020-2021 年期間大漲超過 50%,領先於韓國、新加坡和香港股市,是亞洲四小龍中表現最好的股票市場。
https://secure.fundsupermart.com.hk/fsm/article/view/rcms252120/%E6%9C%AC%E9%80%B1%E7%84%A6%E9%BB%9E-fsmone%E6%98%9F%E8%99%9F%E8%A9%95%E7%B4%9A%E8%AE%8A%E5%8B%95-%E4%B8%8A%E8%AA%BF%E5%8F%B0%E7%81%A3-%E7%A7%BB%E9%99%A4%E4%BF%84%E7%BE%85%E6%96%AF-rcms252120

珍珠宮

其實佢哋俾政治玩咗30年,兩黨互鬥

男爵府

紫色線 發表於 22-4-3 11:48
台灣建設衰過我鄉下,移民咪搞

玩幾天都可以,移民真仲咪搞

男爵府

2023年兔年勳章

去過一次台北,d樓又舊又殘,係有d小店確實幾好食,平玩可以,長住味攪,同埋我覺得台灣人假假地

男爵府

2023年兔年勳章

Del

琥珀宮

畀面勳章

czl115 發表於 22-4-3 12:03
逾五成80後想離開台灣‎ 國台辦:歡迎來大陸追求理想
https://www.hk01.com/article/753201?utm_source=01 ...

之前訪問烏克蘭既年輕人都係咁,好多人想走,點解香港個班人唔移民去烏克蘭?!

子爵府

回覆樓主:

我啲姑仔當係寶,移民哂去台灣,不過佢哋係去退休囉
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

子爵府

choyki 發表於 22-4-10 12:16
台灣加權指數在 2020-2021 年期間大漲超過 50%,領先於韓國、新加坡和香港股市,是亞洲四小龍中表現最好的 ...

事實上,四小龍之間在各項經濟指標的競逐一直存在,彼此有輸有贏,而且當下他們彼此競逐的關鍵,都來自他們與全球第二大經濟體,也就是中國市場的連結。

據台官方統計,2020年台灣對中國大陸(含香港)出口佔台灣總出口值的43.9%,創下最近十年的佔比紀錄。

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/business-58897032

珍珠宮

大力大力 發表於 22-4-3 11:42
又幾貼切~

台灣人民因為政治、而賠上經濟。

鬼咩所有經濟收入不是用於本土民生基建發展,而是貢獻老尾。。。以前仲叫做有件實體夜冷飛行物體或"無氣"交過來。。。依家狼到實物都冇,賣顧問服務,即係賣兩啖口水就算,廢鐵物料及運費都慳埋。腫桶自己揀,要咁C蠢怪得誰?!

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-4-10 12:53
去過一次台北,d樓又舊又殘,係有d小店確實幾好食,平玩可以,長住味攪,同埋我覺得台灣人假假地 ...

我去過1次已無打算去第2次

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 22-4-3 11:43
放心,啲人當睇唔到,我都有親戚移民去台灣

有個朋友 移左台灣 近日又問我點可以番黎香港囉公屋 去左 就唔好番黎啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

micsin 發表於 22-4-10 16:58
有個朋友 移左台灣 近日又問我點可以番黎香港囉公屋 去左 就唔好番黎啦
...

咁厚面皮

首頁

尾頁

跳至