婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Gucci1668 發表於 22-4-5 12:27
無奈我一大肚,99就讀陪月,照顧我,我其實好感激,娘家係事業型,窮得只剩錢。我感恩所以我無諗過搶,但都 ...
得罪了。
你99禮數做足,娘家當年又冇support, 而家失驚無神話「婆婆點樣發癲見孫」, 99咩心態都好啦, 「心態就係想清0先准見」, 牌面上99 無可挑剔。
既然分緊居,即係冇乜幾何再同住, 嘗試客氣點, 99曾為人母, 應該明白你也只是想見下個仔。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

洋房

sheepmui 發表於 22-4-5 23:05
如果男家口中所講係疫情原因,咁有無視像俾你見下個仔?

有,但係個仔無心視像,直頭問佢開吾開都say no。

洋房

回覆 kwhkwh 的帖子

無可否認因為99做既野,做得足,我滿懷感激我都知娘家當年由頭到尾都無support 啲咩,婆婆只係由仔仔岀世風雨不改逢dayoff 揪兩罐奶粉同尿片上黎男家為望個孫,好不容易等到孫一歲,可以過娘家住下,住住下就開始有分歧,例如我仔中意娘家屋企靚,奶奶屋企舊…之後99就開始討厭婆婆上去佢屋企打擾、帶岀去又有說話聽。

我想表達就係,乜雙方一定要毁滅對方先安樂? 一個就設法令到個孫中意自己減少娘家見面,一個就覺得對方霸住個孫(婆婆認為長老身份大家都平起平坐)
因為佢全職番工就吾配有對我個仔既愛?

清0心態無可挑剔,但係無理由一個疫情就要世界停止轉動架。 我想見仔帶佢岀去,99一句等佢打左一針先,好👌我等左一個月,我再約我仔去空曠地方,99又耍我要個孫打第二針先。無了期喎 疫情持續,再有三,四,五六針

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Gucci1668 發表於 22-4-6 00:42
回覆 kwhkwh 的帖子
因為佢全職番工就吾配有對我個仔既愛?...
你夾正中間, 你氣上心頭,難免很難公平地看件事。
既然你99 5想出去, 你地米上去囉, 佢不歡迎/打擾哂都係咁話啦。老人家擔心個孫一去不返, 你地沖哂上去, 任佢睇住你地睇仔/孫。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

洋房

kwhkwh 發表於 22-4-6 03:12
你夾正中間, 你氣上心頭,難免很難公平地看件事。
既然你99 5想出去, 你地米上去囉, 佢不歡迎/打擾哂都係咁 ...

很難了,四長老不和到當街互相指責,我媽更加發誓吾入男家屋企,附近半步。所以我都吾知點做好
假設沖哂上去,同個孫玩,一舉一動,講每一句野都比人監控住,真係無必要咁囉

男爵府

其實,連你仔都唔想見你/婆婆。
冇咩好講了。

洋房

回覆 zitamamama 的帖子

我諗文字未有表達我仔吾想見我/婆婆,仔仔一直係以前還有見面果時提及過:媽咪你做咩同婆婆住火星?不如你住番呢到xxx(夫家)。佢每逢節日都會話我吾想同爺爺嫲嫲佢地去街,我想同你

仔係想跟住我,無奈佢嫲係一個玻璃心既人,例如我話想某個星期既禮拜六+日帶佢番去娘家過夜,嫲就會話:當我工人啊? 我地都想帶佢岀去玩

我心諗星期五放學都可以去玩啦,放十二點咁早

男爵府

Gucci1668 發表於 22-4-6 00:30
有,但係個仔無心視像,直頭問佢開吾開都say no。

你仔咁喎。
如果好想見,點會say no?

洋房

zitamamama 發表於 22-4-6 17:20
你仔咁喎。
如果好想見,點會say no?

邊有小朋友中意zoom 架…佢轉個頭又比個電視吸引左,一陣比人撩玩玩具或周圍跑
真人見可以岀街可以做好多野,隔住個芒會成日dead air 一係比人監聽我其實都吾係好想
有一次我zoom我仔,問佢我買比佢飲既乳酪好吾好飲,佢答我好好飲但點解嫲嫲話係臭既? 當下我吾知個嫲嫲會吾會尷尬

男爵府

Gucci1668 發表於 22-4-6 18:29
邊有小朋友中意zoom 架…佢轉個頭又比個電視吸引左,一陣比人撩玩玩具或周圍跑
真人見可以岀街可以做好多 ...

你真係搞笑。

珍珠宮

1.保護小朋友呢方面能理解,要你核酸陰性,咁你立即去做核酸就ok
2. 約你8點,但就早咗,我諗係有意既,唔想你參與
3. 我係你要返工都一定帶走個仔,個呀嫲本身根本就無資格去同你呢個親生呀媽爭小朋友,奈何你當初俾咗個話事權佢,而家小朋友跟咗男家咁耐,比較難搶返個權

你有無考慮下同小朋友既爸爸好好傾下

洋房

crazypaper 發表於 22-4-6 18:48
1.保護小朋友呢方面能理解,要你核酸陰性,咁你立即去做核酸就ok
2. 約你8點,但就早咗,我諗係有意既,唔 ...

1.核酸有做,我都陰性但只能去佢屋企探,吾帶得落街(疫情回落啲小朋友去啲人口無咁密既公園跑跑跳跳曬太陽,偏偏就係我個仔仲軟禁緊)

2.吾知佢有心定無意,但只要有咩大節日,活動日我都願意倒塔咁早去陪我個仔,學校我都聯絡埋,佢瞞我吾到幾多

3.我生仔果時都係廿四歲好多野都吾識,係個新手媽咪,又要寄人籬下跟本無得say no 。小朋友既爸爸係理性既,講到明星期五六日只要吾影響學習,我都可以見佢,但個99跳岀黎話太多,最多一日(番6日工既人點可以探足咁多日)你話佢強權成點?當正佢自己先係我仔既媽媽

洋房

zitamamama 發表於 22-4-6 18:36
你真係搞笑。

有得摸仔仔,望住佢係我面前跳跳紥,拖住自己
點都比望住個芒好啦。zoom 只係望梅止渴

我仔每次zoom最尾果句就係,媽咪你快啲過黎啦

男爵府

Gucci1668 發表於 22-4-6 23:51
有得摸仔仔,望住佢係我面前跳跳紥,拖住自己
點都比望住個芒好啦。zoom 只係望梅止渴

如果可以試吓攞番個撫養權,小朋友大得快又唔知你奶奶會唔會喺你仔面前講d咩,唔同住見得少感情會淡得好快。

大宅

如果係我會攞返撫養權
一,小朋友跟媽咪成長係最好,咩嫲嫲咩爸爸都冇人可以代替到媽咪
二,依家男家已經百般刁難,到小朋友爸爸再婚或者有另一半時唔知個女人會耍咩手段
三,如果有後母唔怕佢會虧待你bb咩,bb成長嘅路會唔會更痛苦?香港又唔係冇發生過後母虐待小朋友至死案,除非你好信得過個女人同男家
四,小朋友每一步都係成就佢唔同嘅未來,媽媽呢個角色更加責務龐太
五,如果小朋友爸爸未來另有家庭小朋友,你肯定佢哋唔會俾大人比較?小朋友又有相同待遇?
如果係我,小朋友比我一切都重要
我會放棄工作寧願攞綜援、放棄其他異性
伴住佢成長俾佢平安開心嘅童年

洋房

回覆 飛天紅豬俠 的帖子

如果要上到法庭打官司 我會選擇搶 或者共同撫養

洋房

回覆 mybabyk 的帖子

我知道了 當我個仔咁小見到我 都話好想同媽媽一齊我就好心痛 。 但個官吾會咁諗啦 媽媽無工番 經濟上點養大佢.. 佢地男方湊又係果邊讀書,我又可以繼續番工,個官一定係咁判啦

大宅

Gucci1668 發表於 22-4-13 19:12
回覆 mybabyk 的帖子

我知道了 當我個仔咁小見到我 都話好想同媽媽一齊我就好心痛 。 但個官吾會咁諗啦 媽 ...

依家多數都係判共同撫養
同埋即使唔共同撫養
小朋友咁細個好似多數跟媽咪
除非媽咪有吸毒/睇開精神科/家暴記錄
可以搵法援引用臨臨事件去打
萬一唔羸都唔會只係判俾男方,都係判共同撫養

洋房

mybabyk 發表於 22-4-14 02:28
依家多數都係判共同撫養
同埋即使唔共同撫養
小朋友咁細個好似多數跟媽咪

媽咪有吸毒/睇開精神科/家暴記錄
我一定無
但男家摺埋我個仔黎打我就有片段錄影底
我仲未搵法援啊 離婚表都未遞… 放假就陪佢 無時間整 。

仔仔表明我屋企好大 佢男家無位訓(好迫) 好中意我 點解吾將學校搬過黎 咁米可以同媽媽住又可以番學之類既說話。 如果佢識咁樣同社署啲人講 跟我又會吾會大機會啲呢

大宅

Astra00 發表於 22-4-5 11:55
我早幾年都係你處境。又係比奶奶脅持我仔做人質,搞到我吞聲忍氣。但我沒離婚。我靠儲錢令自己有能力換樓 ...

十分認同,尤其係最後果句。

不過我忍,死忍難忍。我信我會有戰勝一日。仔女同老公我都要搶贏99

首頁

尾頁

跳至