自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

如題

父母身體健康,行得走得當然最好,如長期病患或體弱不能自理,你哋會選擇安老院、工人或私家看護照顧佢哋嗎?可否分享一吓?謝謝!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果屋企夠大有房比工人梗係寧願請工人,但係屋企太細所以最大機會都係安老院…

水晶宮

魚肉翅 發表於 22-4-5 16:41
如果屋企夠大有房比工人梗係寧願請工人,但係屋企太細所以最大機會都係安老院…
...

除非與父母同住
否則工人單獨照顧,都未必可以應付到

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

capricornbb 發表於 22-4-5 16:47
除非與父母同住
否則工人單獨照顧,都未必可以應付到

同埋而家好多工人姐姐都唔肯照顧行動不便嘅老人家,如果佢係男性更加唔想做,家中有一位咁上下情況仲要差唔多成200磅,後生嘅要返工根本冇可能廿四小時睇住,所以冇辦法之下都應該會入安老院

abirdma    發表於 22-4-6 08:05

水晶宮

魚肉翅 發表於 22-4-5 16:50
同埋而家好多工人姐姐都唔肯照顧行動不便嘅老人家,如果佢係男性更加唔想做,家中有一位咁上下情況仲要差 ...

都係,老咗有病有痛唔奇,但千祈唔好肥

abirdma    發表於 22-4-6 08:06
333s    發表於 22-4-5 20:37

大宅

回覆 capricornbb 的帖子

講真, 除非屋企大又有錢請兩個工人服侍, 否則都係去安老院的了, 父母年紀大, 做兒女既自己, 米又係幾十歲人, 佢地行得走得叫做好的了, 但有病行動又不便, 親力照顧自己真係冇能為力..........

伯爵府

畀面勳章

capricornbb 發表於 22-4-5 16:40
如題

父母身體健康,行得走得當然最好,如長期病患或體弱不能自理,你哋會選擇安老院、工人或私家看護照顧 ...

當然有壓力,自己要返工,就算請工人都未必可以照顧到,因為老人家唔識同人相處,同埋老人家身體唔好成日發脾氣,以我自己為例,我媽四年來換了四個工人,比手續費都比窮你,如果老人家通情達理還好,但有幾多個係咁。

la_source    發表於 22-4-6 09:21
capricornbb    發表於 22-4-5 17:14

珊瑚宮

回覆樓主:

若屋企容許, 會選工人, 基本上好多老人家唔想去老人院
我家長老, 雖然行得走得, 但年紀大了, 多病痛,都有唔同複診。
我地家人都係輪請假,陪佢地睇醫生。
唔覺係吃力, 可相處時間會越來越短, 可以照顧到佢地, 係福氣就真

capricornbb    發表於 22-4-5 17:14

珍珠宮

吾單止照顧起居飲食,仲有其他因素。我父母雖然有姐姐,但係我媽去邊都要老父一齊去,老父覺得被困住,又吾諒解阿媽腦退化,2老成日鬧交,我媽經常打電話向子女投訴,煩到一個點。

capricornbb    發表於 22-4-5 17:13

大宅

其實普通工人真的照顧到? 一個老人好重, 洗澡去廁所又點處理

珍珠宮

如題

父母身體健康,行得走得當然最好,如長期病患或體弱不能自理,你哋會選擇安老院、工人或私家看護照顧 ...

自己有地方俾個姐姐獨立房住只照顧老人家十多個partime幫手沖涼可!放假可叫朋友回家開party(冇疫情前),雙赢放假喜留家,佢有空去上堂照顧老人家!

capricornbb    發表於 22-4-6 03:24

侯爵府

綺麗兒 發表於 22-4-5 17:02
其實普通工人真的照顧到? 一個老人好重, 洗澡去廁所又點處理

睇下好唔好彩, 同埋如果想請工人照顧行動不便的老人, 都會揀D大隻D的 (以前有大把得揀)
親戚要坐輪椅, 屋企(普通居屋)加裝咗好多扶手, 廁所也改裝過, 一個姐姐可以幫到佢去廁所
沖涼抱出抱入就要兩個人先得 (姐姐+家人)

男爵府

如題

要睇餸食飯,又要睇吓自己夠唔夠錢

禁止訪問

牛年勳章

水晶宮

weekychan 發表於 22-4-5 16:58
回覆 capricornbb 的帖子

講真, 除非屋企大又有錢請兩個工人服侍, 否則都係去安老院的了, 父母年紀大, 做 ...

係囉!我就係想問呢樣~例如父母70、80、90歲,子女都50、60歲,或開始力有不逮(如還要兼顧工作、照顧本身家庭等等)

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

joey1001_1001 發表於 22-4-5 16:59
當然有壓力,自己要返工,就算請工人都未必可以照顧到,因為老人家唔識同人相處,同埋老人家身體唔好成日 ...

你好,我哋剛剛經歷了第一次請工人,99應該是你所講的老人家。巳炒左一個工人,第二個未到,可能之後的命運都係同你一樣,一路請工人,一路換工人會跌好多錢啦

capricornbb    發表於 22-4-5 17:54

伯爵府

畀面勳章

emily22 發表於 22-4-5 17:22
你好,我哋剛剛經歷了第一次請工人,99應該是你所講的老人家。巳炒左一個工人,第二個未到,可能之後的命 ...

係,我媽工人一個做左兩個月,一個8個月,一個11個月,最耐嗰個做左兩年完約,但點都唔肯續約,全部自己走,工人投訴我媽,我媽又投訴工人,自己夾在中間,日日生活在恐懼中,又話工人唔煮飯比佢食,工人又話煮左佢唔食,睇完醫生又唔比老人家食藥,唔識又唔問,所以工人係咪真係可以照顧到老人家呢,始終打份工,到期有糧出,一定唔會用心。

capricornbb    發表於 22-4-5 17:54

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我請工人照顧99,假日就一定同C6睇佢!無論金錢、時間、精力都要付出,不過有個幫到手嘅姐姐我哋已經好滿足了,希望99仲有家庭樂,繼續見到我地!

capricornbb    發表於 22-4-5 17:53

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自理唔到睇吓什麼程度, 如果請工人都幫唔到, 就要考慮入老人院.

333s    發表於 22-4-5 20:50

侯爵府

happylife28 發表於 22-4-5 17:15
如果經濟環境好, 當然唔想送老人家去院舍!

我地以前要照顧中左風的老人家 (男性), 老人家其實行到, 只係 ...

菲律賓男工唔易請

首頁

尾頁

跳至