自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-4-6 16:29
美國夠打針, 死既人多過二戰
無人寫包單下一波變種殺傷力高定低
如果係死亡率高又中門大開

上網睇美國打針率重低過香港呀(你睇下個圖),死得人多系意料中事,系無人知下一波殺傷力, 甘永遠吾重啟?只要有特效藥食,有針打,夠床位,專家密切注意外國變種,尼d解決到就得啦

yeung_ma    發表於 22-4-8 23:42

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MrBeast 發表於 22-4-6 16:24
又可睇吓今波台灣同上海嘅分別:

台灣新冠疫情升温,台灣中央流行疫情指揮中心公布,最新(4日)新增133宗 ...

咁我又真係睇下佢既共存戰略之後會攪成點
天朗氣清

珍珠宮

angiehouse 發表於 22-4-6 16:39
上網睇美國打針率重低過香港呀(你睇下個圖),死得人多系意料中事,系無人知下一波殺傷力, 甘永遠吾重啟 ...

哈, 而家床位同特效藥好夠? 你認真?
天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-4-6 13:14
佢地會話似流感
到死左人
佢地會話流感都會死人

自圓其說

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-4-6 16:41
哈, 而家床位同特效藥好夠? 你認真?

有話而家叮一聲解除晒所有防疫令咩?而家吾系一步步黎咩?只系香港人或有簽證先比反香港喎,再加個熔斷機制,重有晚市堂食未開,系未誤會左現在可以免檢疫黎香港旅遊呀,又或者聚會無限人數呀

珍珠宮

angiehouse 發表於 22-4-6 16:46
有話而家叮一聲解除晒所有防疫令咩?而家吾系一步步黎咩?只系香港人或有簽證先比反香港喎,重有晚市堂食 ...

哦, 好, 咁請問你口中足夠既床位即係幾多?
一步步又點增加?
人手又點安排

唔係又叫內地幫手卦?

天朗氣清

珍珠宮

venusbbpig 發表於 22-4-6 16:08
回覆 banbanmm 的帖子

你覺得而家香港經濟好好咩?香港而家都係行緊清零,但係都無用,一樣有人死 ...

唔覺香港依家行咁清零,似行咁與病毒共存就真!

珍珠宮

hellomiki 發表於 22-4-6 16:48

無錯, 香港而家個情況, 就係林鄭口講清零
但實際上每做一個step都係攪共存
天朗氣清

大宅

tinlong22 發表於 22-4-6 15:54
華為就話俾美國制裁啫
都整到鴻蒙出黎

正喎, 你用緊鴻蒙架?

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-4-6 16:47
哦, 好, 咁請問你口中足夠既床位即係幾多?
一步步又點增加?
人手又點安排

尼d交比特區政府同中央,床位未70%使用率左右囉,你吾系要小市民答到你幾多張系嗎,點安排人手,知我做左局長啦
做好自己,叫未打針老人家去打啦,自已都要付下責任

珍珠宮

hphpphph 發表於 22-4-6 16:38
但胡初接位時,江仲繼續做軍委主席。
最高領導通常係總書記、軍委主席、國家主席三位一体。江同習係,胡第 ...

有興趣可望望,分析得不錯。
https://video.weibo.com/show?fid=1034:4754683273871465

男爵府

daijuju 發表於 22-4-6 16:52
有興趣可望望,分析得不錯。
https://video.weibo.com/show?fid=1034:4754683273871465
weibo.com 要登入先睇到
m.weibo.cn 就唔使登入
你講標題,我得閒去望下

公爵府

hellomiki 發表於 22-4-6 16:48

香港口講清零,實行共存。

象牙宮

MrBeast 發表於 22-4-6 14:26
清0也不是沒有人命代價,有人停工冇收入跳樓,之前有報道哮喘病人等不到救護車失救,隔離中去唔到洗腎或者 ...

我就覺得硬要清0付出既人命代價仲大

象牙宮

esther_fong 發表於 22-4-6 14:18
係香港暫時未聽到因為疫情無工開而餓死,但因為新冠就死左7千幾人law(唔理係咪真正死於冠狀病毒啦,睇政府 ...

緊係唔會餓死,政府不停派防疫金,又有消費券,仲有大愛人士捐款派飯

侯爵府

台灣疫情|當地專家:肯定會大爆發 長者首當其衝恐步香港後塵

據台媒《聯合報》2日報道,感染科專家、林口長庚紀念醫院副院長邱政洵表示,接下來台灣疫情「肯定大爆發」,必須快速應變,現在加速開設專責病房、集中檢疫所或防疫旅館是對的,必須將輕症分流,不要讓輕症佔據醫療量能。

邱政洵又認為,不論輕症者還是被匡列的接觸者,就算在集中檢疫所隔離,也要有配套措施,當確診數增加時,周邊匡列者很容易就會佔滿集中檢疫所或防疫旅館,恐走上香港、上海「爆滿」後塵,建議應考慮匡列者或輕症者居家一人一室隔離。

隨著邊境鬆綁,邱政洵又認為,台灣勢必要與病毒共存。但若疫情大爆發,首當其衝絕對是長者、長期照顧服務機構,屆時只要一間長照機構群聚,所有的長照機構都會被感染,「一旦傳開速度非常快,就像香港一樣,長照機構垮下醫院一樣承受不起」。

台灣感染症醫學會名譽理事長、台大兒童醫院院長黃立民則認為,台灣和香港的應變作為有很大差別,因輕症不住院,目前醫療系統撐得住,「不至於跟香港一樣」。台灣現在不是完全與病毒共存或清零,就是在中間,因為疫情還有變化,腳步走得慢一點,但要往與病毒共存的方向,「怕放太快,疫情會失控」。

https://www.hk01.com/台灣新聞/754781/

珍珠宮

hphpphph 發表於 22-4-6 16:38
但胡初接位時,江仲繼續做軍委主席。
最高領導通常係總書記、軍委主席、國家主席三位一体。江同習係,胡第 ...
咁覆雜我識嫁,就算真係點鬥,最後都以民為本,以人命為大,我吾想見到好似老美政黨咁,為爭大權而不顧人民死活

珍珠宮

huicy 發表於 22-4-6 16:52
正喎, 你用緊鴻蒙架?

又真係幾好笑,你使唔使計下你屋企有幾多來自中國?Apple Windows 無野係中國造?
天朗氣清

珍珠宮

angiehouse 發表於 22-4-6 16:52
尼d交比特區政府同中央,床位未70%使用率左右囉,你吾系要小市民答到你幾多張系嗎,點安排人手,知我做左 ...

講個陣就咁巴閉,問你實在點做就話交俾政府,咁不如一開始就收口囉
天朗氣清

珍珠宮

無話可說 發表於 22-4-6 17:12
我就覺得硬要清0付出既人命代價仲大

美國一定因為清零先死過百萬人
天朗氣清

首頁
45678...12

尾頁

跳至