論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

工人姐姐 今年10月 將完第五張contract 有需要 同佢提早解約
如果我今日同佢講 一個月通知
即係佢最快一個月後可離開,對不對?
我有擔心因疫情關係,但而家佢哋應該都可以返菲律賓? 又或者佢搵到新僱主是否不用 先返去?

因為呢個突然決定, 心諗需唔需要畀兩個月時間佢,唔使走得咁急?

但如果 家庭財政問題, 咁畀一個月通知佢已經夠?

thanks for sharings
違規內容已被管理員刪除

子爵府

BK Milk勳章

jfk 發表於 22-4-6 17:36
工人姐姐 今年10月 將完第五張contract 有需要 同佢提早解約
即係佢最快 ...

一個月通知係基本,
即係你4月6日同佢講,佢5月5日就離開。
但佢如果有未放既大假響手,佢可能會響通知期內放,e.g. 佢有12日大假未放,佢可以5月5日倒數12個工作天就離開。

如果大家關係好,你同佢夾下日子吧,睇下佢想回鄉定係直接搵新工。
另外1程機票,未放的大假,遣散費/長期服務金,你都要照計番比佢。

子爵府

回覆 ada_fung 的帖子

many thanks for sharing
違規內容已被管理員刪除

子爵府

jfk 發表於 22-4-6 17:36
即係佢最快 ...

你如果terminate 工人原因係財務問題,工人應該可以攞到新visa, 不用回鄉,不用俾两個月,工人一日時間可以揾到新僱主

複式洋房

Pm

複式洋房

回覆 Katie823 的帖子

你好, 我工人剛剛辭職, 我趕請工人,請問如果你唔姐姐續約, 可否轉介給我, 謝謝🙏🏻

首頁

尾頁

跳至