0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

5月就復工了, 返工唔方便泵奶到時會轉食奶粉, 有咩需要注意, 同埋有無媽媽分享下點調節心情, 我應該會超掛住bb

複式洋房

回覆樓主:

係咪有屋企人幫手湊bb,可以定時send相或裝ip cam望下個心冇咁掛

大宅

回覆樓主:

咁放工返屋企會唔會都照俾人奶呀?

大宅

Arene0202 發表於 22-4-6 09:48
係咪有屋企人幫手湊bb,可以定時send相或裝ip cam望下個心冇咁掛

我同老爺奶奶住, 佢地幫我湊b

大宅

奶茶咖啡 發表於 22-4-6 10:04
咁放工返屋企會唔會都照俾人奶呀?

餵人奶呢段期間自己煮食, 全部買有機或無激素既食材, 返工帶唔到飯, 食外賣, 而且工作要集中, 仲好多時會飲咖啡, 所以唔打算比bb食人奶

大宅

人奶轉奶粉最好預返4-5日俾bb適應,如果一直埋身餵,早d轉左奶樽先

大宅

綺麗兒 發表於 22-4-6 10:48
餵人奶呢段期間自己煮食, 全部買有機或無激素既食材, 返工帶唔到飯, 食外賣, 而且工作要集中, 仲好多時會 ...

我揀左皇家美素有機俾bb,覺得天然同冇激素放心d,食得ok呀,吸收唔錯,手仔腳仔又有力

複式洋房

回覆樓主:

我聽人講唔係個個bb轉奶都肯飲,不過我個時餵佢飲皇家美素有機又肯飲喎,口味都似人奶架

大宅

奶茶咖啡 發表於 22-4-6 13:50
我揀左皇家美素有機俾bb,覺得天然同冇激素放心d,食得ok呀,吸收唔錯,手仔腳仔又有力
...

都打算揀有機奶粉, bb仲細, 食落肚想盡量天然同少添加

複式洋房

回覆樓主:

聽過其他媽媽分享人奶轉奶粉完全唔肯食,所以最好都係揀返口味似人奶穩陣

複式洋房

唔好一轉就轉晒,例如第一日只轉一餐奶粉,其餘繼續餵人奶,如無問題,第二日轉兩餐,如此類推
試奶粉時都要留意佢有無敏感、有無疴唔到便便等

大宅

回覆 綺麗兒 的帖子

我都係咁話,食落肚都想天然d,少d添加劑,所以我揀咗呢隻有機奶粉俾囝囝。

你返工之前,預早一兩星期同BB轉奶粉,慢慢一餐一餐咁轉,等BB可以適應吓。

複式洋房

綺麗兒 發表於 22-4-6 09:14
5月就復工了, 返工唔方便泵奶到時會轉食奶粉, 有咩需要注意, 同埋有無媽媽分享下點調節心情, 我應該會超掛 ...

我同樓主一樣都係五月就要返工,完全唔得閒泵奶,我自己就預左成個幾月幫BB換食奶粉
每個星期咁加一餐奶粉咁俾佢
wk 1:5餐人奶1餐奶粉
Wk 2: 4餐人奶2餐奶粉
Wk 3: 3餐人奶3餐奶粉
如似類推,so far BB都適應得幾好,係每個星期頭一日可以會扭下肚痛肚風
其實無論食邊隻奶粉都唔會真係做到全有機同無添加,我都只求無有害物質同致癌物質
返工唔捨得就一定呀,我之前只係岀去整下野放低阿B一陣,最後都爆喊住衝返屋企
所以宜家我都慢慢放手俾四大長老湊一日半日,慢慢調節一下

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 綺麗兒 的帖子

我嗰陣時就 提早慢慢一餐一餐轉
等佢慢慢適應, 當然睇下佢有冇敏感或者留意便便嘅情況
其實都試左幾隻奶粉, 其中有一隻 bb唔肯食 ,後來覺得friso 最適合bb, 一來又有機,而且又唔會成日斷貨,所以一直食落去

大宅

回覆 綺麗兒 的帖子

轉食奶粉要預幾日比BB適應喎!同埋最好揀反天然嘅奶粉!可以試吓揀有機奶粉比佢食,起碼唔洗擔心bb腸胃唔好👍🏻👍🏻👍🏻番工一定超掛住bb架!係咪有屋企人睇住架?中間抽d時間video call佢地啦!

複式洋房

對啊,我都好似樓上媽媽咁做,第一日只轉一餐奶粉,其餘繼續餵人奶,如無問題,第二日轉兩餐,vice versa。
我女都係飲樓上媽媽果款有機奶,唔甜、啖口易入口,呢款奶粉比較似人奶,BB容易適應,食左又痾到,又冇敏感,而且佢天然有機,營養好易被BB吸收!

複式洋房

可以揀隻口碑比較好既奶粉,早啲比奶粉BB適應,唔係隻隻奶粉都啱BB飲,可以早啲比佢飲,睇下BB啱唔啱飲,唔啱都仲有時間轉,我自己個時就比皇家有機BB飲,BB飲左都幾好,無出現過敏便便都ok

禁止訪問

禁止訪問

大宅

有機奶粉都唔錯,個時我都有補比呀b,個時就揀左illuxx organic,佢有歐盟認證,會比較天然見佢食得幾好就一直比佢食

首頁

尾頁

跳至