自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

早兩星期見消委會有二合一機既報告先知原來依加有二合一機, 報告入面四部都4-5千蚊,其實分開兩部買抵d定買二合一機好?
大家有咩會考慮?

伯爵府

回覆樓主:

之前想買p牌,但好似抽濕(尤其乾衫)同淨化有D衝突,因為想快D乾衫,出風量大,淨化功能會停。但普通抽濕風量低就可以有淨化。所以最後我都係買番3 0!

洋房

二合一機慳位好多, 長遠用都慳電d添。
不過抽濕量唔同既話價錢又唔同, 仲有空氣淨化又唔一定可以消毒殺菌, 兩樣唔同野黎。
自己屋企都有部x米空氣淨化機, 早幾年買落, 疫情之後我先留意到人地話我部空氣淨化機係無消毒功能, 早知我寧願比多少少搵埋有消毒功能既仲好, 個陣又無諗到呢D 問題

大宅

兩樣一齊會唔會好易壞?
通常我都係個別分開買電器野

別墅

hennyyoyo 發表於 22-4-7 21:23
之前想買p牌,但好似抽濕(尤其乾衫)同淨化有D衝突,因為想快D乾衫,出風量大,淨化功能會停。但普通抽濕 ...
乾衫我就通常拎出去曬, 唔會室內乾

係怕有時潮濕天氣, 周圍都好濕, 連室內都係, 所以又想抽到濕

珍珠宮

回覆樓主:

用緊3菱。 其實清唔清新到邊個知。 又無讀數睇。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

三種都有用緊,

Panasonic二合一,抽濕力都好強+淨化效果都OK(感覺抽濕/抽衫時,唔會太乾燥,空氣清新咗)

舊款三菱抽濕機襟用,抽濕快,空氣濕度同時變低

空氣淨化機,我自己用緊philips,最近買了Aurabeat 醫用級 & sharp & 座枱機俾家人,感覺效果部部差不多,主要睇當天香港空氣污染指數,高就要長開,有D幫助

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

一部過就慳位,同如果買日系既空氣清新機,就不如買二合一,但如果買其他新牌子,多數會進取d,有埋UV同其他技術,咁可能分開買好d

再唔係就dyson三合一空氣淨化加冷暖風扇,最勁個隻可以除埋甲醛,咁買部抽濕機就得

複式洋房

德國寶既多功能抽濕機都只係$23xx,又唔一定下下要4-5千先有既
https://www.germanpool.com/chi/products/de_dhm.php?mdl=706S
呢期csl做緊限量優惠減到$13xx,性價比好高好抵用呀, 不過好似剩返幾件

珊瑚宮

Lawfyu 發表於 22-4-8 19:30
德國寶既多功能抽濕機都只係$23xx,又唔一定下下要4-5千先有既
https://www.germanpool.com/chi/products/d ...

我對德國寶有偏見,覺得唔多得,唔會買,其實有好多選擇,唔使買佢啦

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

我屋企都用緊p牌呀,抽濕都幾好呀

男爵府

oceandeepsea 發表於 22-4-8 19:32
我對德國寶有偏見,覺得唔多得,唔會買,其實有好多選擇,唔使買佢啦

有咩推介呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Lawfyu 發表於 22-4-8 19:30
https://www.germanpool.com/chi/products/d ...

咁平, 因為這部抽濕量好低, 機電工程署標準6.24公升@日

二級能源標籤

子爵府

oceandeepsea 發表於 22-4-8 16:47
一部過就慳位,同如果買日系既空氣清新機,就不如買二合一,但如果買其他新牌子,多數會進取d,有埋UV同其 ...

如果二合一,我都會揀風扇+空氣清新機配搭。

屋企部抽濕機就只是抽濕。

珊瑚宮

可兒222 發表於 22-4-8 20:34
有咩推介呀?

樂聲啦,二合一,無咩選擇

珊瑚宮

princesssarah 發表於 22-4-8 20:36
如果二合一,我都會揀風扇+空氣清新機配搭。

屋企部抽濕機就只是抽濕。

都係既,但好似LG同小米個d,把風扇積塵有排抹,但dyson又多人話嘈同唔涼

子爵府

oceandeepsea 發表於 22-4-8 20:55
都係既,但好似LG同小米個d,把風扇積塵有排抹,但dyson又多人話嘈同唔涼
...

Dyson吾嘈,但吾夠涼係真的……不過又咁,香港嘅夏天又有幾多家庭可以容忍到只開風扇吾開冷氣,所以都係要睇番用家實際情況~

男爵府

oceandeepsea 發表於 22-4-8 20:53
樂聲啦,二合一,無咩選擇

珊瑚宮

princesssarah 發表於 22-4-8 20:59
Dyson吾嘈,但吾夠涼係真的……不過又咁,香港嘅夏天又有幾多家庭可以容忍到只開風扇吾開冷氣,所以都係要 ...

因為依度講dyson好多時都炒埋一碟,可能係舊款無過濾個d,當年既技術同設計未成熟,好多人話嘈,易壞,下面入氣d窿窿好難清潔,咁每次講dyson新款就炒埋一齊

非用家

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

若離子 發表於 22-4-7 20:56
早兩星期見消委會有二合一機既報告先知原來依加有二合一機, 報告入面四部都4-5千蚊,其實分開兩部買抵d定 ...

惠而浦最近出左部Puri pro, 空氣潔淨個part好像幾勁

首頁

尾頁

跳至