自由講場

跳至

首頁
12345...62

尾頁

男爵府

我老公有問好唔好比埋我用?
其實大家都係買屋企野多, 所以我叫佢去超市買野時用!

男爵府

直頭諗過呢個問題。如果我要老公上繳。可能佢會以為我突然痴左。因為未試過問佢攞錢。

珍珠宮

虎到金來勳章

無話可說 發表於 22-4-8 10:45
因為屋企一直共產,唔通要我用自己消費券買餸呀?唔比全部都要比一半啦!
...
竟然你覺得係理所當然咪直接叫佢俾囉

水晶宮

我c6畀我用,佢話佢冇嘢買用唔到

象牙宮

Cc334 發表於 22-4-8 10:48
做你個仔都幾慘,都未出嚟做嘢,政府派消費券你都喉住佢嗰份,你做阿媽出多少少錢都計較,你平時買野比阿 ...

錯了,我無要仔果d,我要老公果份啫!屋企開支大家有份,無理由剩係我1個比!我係共產家庭

男爵府

呢啲額外錢,我只安排左自己果份點用,$5000買洗衣機同食飯枱,$5000去超市用,老公果份無過問。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

各自用,費事煩

水晶宮

無話可說 發表於 22-4-8 10:49
家庭開支大家有份,咁點解要用我d消費券買餸?屋企一向係共產,老公大部份人工係交比我!今次派5000,仲有 ...

明白哂!咁樣都好,等佢哋有責任心!

我老公同我共產主義

我就冇理佢哋,反正佢哋有消費券,就唔好問我攞平時嘅生活費,更何況而家佢哋喺屋企上堂,根本就冇乜用錢。

諗返起上次嘅消費券我大部份用嚟買太興禮券,都冇買自己嘢…………今次要突破下先。

水晶宮

回覆樓主:

點解要俾?!
根據邏輯,你都成年,你有冇上繳俾你上一代?!

象牙宮

無話可說 發表於 22-4-8 10:45
因為屋企一直共產,唔通要我用自己消費券買餸呀?唔比全部都要比一半啦!
...
睇到應該睇錢好重既人,
如果咁介意,家庭開支叫老公返你,
你既消費劵錢買食自己鐘意既野,
分清楚佢。

珍珠宮

無話可說 發表於 22-4-8 10:23
舊年5000有轉比cash我買餸,今年派10000老公仲未有聲氣 阿仔就話等佢買左iPhone,有剩低就請食飯 ...

.

伯爵府

其實上次佢比左你已經好好,好有孝心。

珍珠宮

虎到金來勳章

一家人都要咁計較點解要用我嗰份唔用你嗰份

象牙宮

YuYuMother 發表於 22-4-8 10:50
共產,你又不嬲都有家用,咪用家用買餸同電器囉,點解仲要交消費劵d錢出嚟?

攞老公嗰啲都算,呀仔嗰啲由 ...

無分家用,共產就係大家既錢拎出黎齊齊用,仲要儲錢!緊係想要老公果份啦…阿仔我話之佢啦…

伯爵府

牛年勳章

無喎,C6就算問都唔會比,上年個仔無得拎,分左一半比佢,今年佢有,叫佢請我食番餐Buffet
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

象牙宮

heilongmama 發表於 22-4-8 10:50
我老公有問好唔好比埋我用?
其實大家都係買屋企野多, 所以我叫佢去超市買野時用! ...

舊年我老公都直接塞錢比我架,今年無反應

琥珀宮

無話可說 發表於 22-4-8 10:41
唔好講喉住咁難聽!家庭開支大家有份,咁點解要用我d消費券買餸?換爐?屋企一向係共產,老公大部份人工係 ...

無人叫你用d消費券買餸、換爐。
呢啲,咪用平時無消費券時既方法處理law!
你一向有收家用買餸,無理由用你果張八達通比錢就話係用你既消費券買。咁無消費卷時都係用果張八達通買餸,唔通果陣會話全部用你錢買餸咩!

伯爵府

christy31400 發表於 22-4-8 10:45
樓主好貪心,自己都有,仲要吞埋人地果份,仲要用(比返) 呢個字眼,欠左你咩,咁你自己果份又會唔會比返佢 ...

我又唔覺樓主有問題,因為我都buy共享主義,我買野食必定預埋每人一份,而我教d仔女如果買野食都要問下家人食唔食,唔做得自私食,自私用,因為我最憎亦唔比呢d文化响屋企出現,由細開始教,而家佢地都唔會自私食,我有朋友個女都主動攞左消費券出來比阿媽買電器

睇你咁講閣下應該只係為人仔女,未係父母

男爵府

回覆樓主:

樓主強調是共產,老公份人工大部分畀作家用,買餸,已經好好,真心唔明爲何想老公畀消費券樓主

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 22-4-8 10:55
無分家用,共產就係大家既錢拎出黎齊齊用,仲要儲錢!緊係想要老公果份啦…阿仔我話之佢啦…
...

咁你就改返topic啦!你明明寫住成年子女,難怪大家咁大反應

首頁
12345...62

尾頁

跳至