婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我在網上看到一篇中國婆婆和西方婆婆大比拼, 因為文化差異 出入亦都好大, 當然不是一竹竿打成船人, 我深信華人亦有好開通的奶奶。

華人婆媳關係比較複雜
華人婆婆大比例會干涉下一代
西方婆婆大比例會選擇放手給予自由
(中國婆婆)大比例只會對後輩索求, 認為後輩對長輩應該點點點什麼事也覺得理所當然,不會感恩。
(西方婆婆), 屬於互相尊重,莫講話婆媳關係甚至對子女長大後不會有太多的干涉,認為下一代的事情應該由下一代自己去好好管理

別墅

koko3333 發表於 22-4-8 13:59
我在網上看到一篇中國婆婆和西方婆婆大比拼, 因為文化差異 出入亦都好大, 當然不是一竹竿打成船人, 我 ...

我看見關於網上婆媳關係和身邊所見所聞,華人婆媳真係令人頭痛, 很多新抱的付出換來一文不值
西方婆婆 遇上華人新抱
華人新抱的付出西方婆婆是會感恩
亦唔會覺得 後輩應該點點點對長輩
只會作出互相尊重

別墅

koko3333 發表於 22-4-8 14:00

我看見關於網上婆媳關係和身邊所見所聞,華人婆媳真係令人 ...

若果豁除皮膚種族
華人媳婦帶著傳統和家教
在西方 是深得西方婆婆的愛錫, 換來一份家庭的尊重

水晶宮

koko3333 發表於 22-4-8 13:59
我在網上看到一篇中國婆婆和西方婆婆大比拼, 因為文化差異 出入亦都好大, 當然不是一竹竿打成船人, 我 ...

我是近似西方那種奶奶。我覺得仔女成家立室自己搞定,我不會干涉。

la_source    發表於 22-4-14 15:31

大宅

華人婆婆會將自己以前受過既唔好野對自己媳婦做番一模一樣,佢地多數都覺得以前佢婆婆對佢咁差,佢都要事事接受。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

公道點講,有幾多西人係婆媳同一屋簷下, 一山不能藏2「虎」. 同住紛爭難免。距離就是美,一家自主不同住, 婆媳關係包有改善。
西人各家自掃門前雪,華人老人家大多會幫後生(後生係米buy 是後話). 西人不管, 某程度上仲要美其名曰「尊重」。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

回覆 Astra00 的帖子

時代唔同左啦,媳婦唔喜歡寧願唔見奶奶,都唔會睇人面色扮順從。女人而家都好叻,做奶奶既未必幫手湊孫又未必會係財政試有支援。我相信華人媳婦愈嚟愈似西方媳婦,加油。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-4-8 23:14
回覆 Astra00 的帖子

時代唔同左啦,媳婦唔喜歡寧願唔見奶奶,都唔會睇人面色扮順從。女人而家都好叻,做 ...

極同意。我不期望6299佢幫手湊孫,但期望佢哋財政獨立。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-4-8 23:13
公道點講,有幾多西人係婆媳同一屋簷下, 一山不能藏2「虎」. 同住紛爭難免。距離就是美,一家自主不同住, ...

明白。說真,到我差唔多六十歲,仔結婚時,我都沒興趣去管個仔咁多。時代不同,舊那輩成世人圍住仔女,仔女大,佢空巢期,又要入侵仔女家庭。我覺得好討厭。

侯爵府

Astra00 發表於 22-4-9 07:52
又要入侵仔女家庭。

5係好多女子好似JM你咁有骨氣架,本版有一個case, 為左錢反其道而行,有意「入侵」番老人家屋子,5好話99,我是旁人都睇5起佢地。女人當自強喎, 我呸。

別墅

kwhkwh 發表於 22-4-9 10:57
5係好多女子好似JM你咁有骨氣架,本版有一個case, 為左錢反其道而行,有意「入侵」番老人家屋子,5 ...

咁呢個case
通常好多女人唔鍾意牽涉男家事
涉及錢銀嘅話會唔會係佢哋有困難
以我其中一個親戚為例,表嫂因為同表哥結婚之後 首期唔夠錢,想去男家度住,而我親戚唔想同新抱住, 就同佢哋講幫佢哋出首期,之後你哋兩個自己搞掂去, 啲錢唔使還番比佢,只會幫佢哋一次, 最後搞掂咗
女人當自強當然係好
但而家好多兩公婆夾埋都未必當到自強, 如果父母有能力幫到啲嘅咪幫下囉當益下自己人又好乜都好啦, 如果完全攞唔出嘅話就冇辦法啦

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-4-9 10:57
5係好多女子好似JM你咁有骨氣架,本版有一個case, 為左錢反其道而行,有意「入侵」番老人家屋子,5 ...

我件大姑為左縮數,佢賣樓賺七位數後搬去佢媽度住左差唔多十年,直到抽到居屋才搬走。幸好佢有佢入侵,我有我自立門戶。

上天有時都幾公平,雖然我哋咁辛苦捱間樓仔,但托賴呢幾年樓都係升左,叫做老來有逆按揭有錢用下。

kwhkwh    發表於 22-4-14 00:28

侯爵府

Astra00 發表於 22-4-13 21:43
我件大姑為左縮數,佢賣樓賺七位數後搬去佢媽度住左差唔多十年,直到抽到居屋才搬走。幸好佢有佢入侵,我 ...
即大姑, 去你99, 即係大姑本身的娘家(即係你99家)嗎? 咁呢個CASE, 應該係男既痴女.
阿MA 錫女, 點可能同身抱「一視同仁」丫

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-4-14 10:48
即大姑, 去你99, 即係大姑本身的娘家(即係你99家)嗎? 咁呢個CASE, 應該係男既痴女.
阿MA 錫女, 點可能同身 ...

係。佢著數拿到盡。你放心啦,由day one起都不奢望會同佢女有同等待遇。加上,我也不希望同99同住。我只是覺得佢女好cheap,有能力供樓住(拿住七位數),都可以咁厚面皮痴飲痴食又要佢媽湊仔湊到差唔多十歲。仲要起初零家用,要我老公家用補貼。我99當年出口叫我老公加家用,話不夠洗,好彩比我企硬反駁成功。

侯爵府

Astra00 發表於 22-4-14 13:25
係。佢著數拿到盡。你放心啦,由day one起都不奢望會同佢女有同等待遇。加上,我也不希望同99同住。我只是 ...
之前5知邊度有個post 既回應, 話將來待身抱如女兒。我費時出聲話佢, 自己仔女待遇未必公平啦, 仲好意思話將來待人家的女如自己女
佢女婿, 即係你C9 個姐夫?好5長進姐。
同我娘家某個鄰居的女兒一模一樣。
鄰居的女兒, 一至5在夫家, 仔(即係鄰居的外孫)在娘家, 假日接回去湊, 即holiday parents. 鄰居甘之如飴.
其實已經長進左, 之前, 夫婦兩入住女家, 鄰居要燙埋女婿衣服!我娘講番俾我知都好恐怖.
個孫仔沒禮貌, 得罪(你可以而想, 幾歲人仔, 師奶(s) 都受不了)了街坊師奶圈, 結果街坊茶聚, 鄰居少了出席。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-4-14 13:43
之前5知邊度有個post 既回應, 話將來待身抱如女兒。我費時出聲話佢, 自己仔女待遇未必公平啦, 仲好意思話將 ...

對。

是但,我99成日覺得那些外孫好過我的仔女,咁又係,如果讚我仔女即是間接讚埋我,邊有咁著數。死都話外孫好,似晒佢女咁優良。我心想,外孫內孫都有一半自己仔女的基因,就算幾不喜歡心抱,都沒理由咁大細超。我成日擺出一副當佢路人甲的神情加埋I don’t care.

我99之前好識玩野架,影后、神偷都做埋架,開口埋口佢仔有份,大條道理拿個仔頭家的野津貼去佢女頭家。真係識計數。佢精我都不笨,自始仔女永遠買平衫,老土款。你貪啦,咁樣衰都貪得落我沒野說。跟住就改口話我不疼惜仔女,不捨得買靚野比仔女。

都多得佢呢種神偷。令我減少買野,費事轉頭比人立走。

別墅

外國奶奶應該無咁煩!

首頁

尾頁

跳至