自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

政府早前向全港市民派發防疫服務包,並呼籲市民於今日(8日)起,一連三天進行快速檢測。惟今日下午2點至4點,記者在中央圖書館疫苗接種中心外,隨機訪問20名約20至80歲的市民,當中有逾六成人表示未有進行快測,多為50歲以下人士,其中有市民認為自己早曾確診,所以不會「咁快再中」,亦有市民因早上趕着上班而未有快測。另其中四成表示有響應政府自我檢測的市民,大部份均為70歲以上的長者,他們皆認為做了會比較安心。

20多歲的馬小姐表示,她與其家人今早均沒有進行快測,問及原因則稱:「無特別理由」。但她另認為,香港人早上大部份時間急於出門上班,沒有時間再進行快測。30多歲的余小姐亦指,早上沒有足夠時間進行快測,表示下班回家後或會響應快測呼籲。

有市民因曾確診 認為沒有必要進行快測

23歲的童小姐則認為沒有做快測的必要:「因為我知道我係陰性」她解釋指,上個月曾確診,因此認為「中咗之後唔會咁快又中」。

有打第四針長者表示有做快測 感較安心

至於數名趕到中央圖書館疫苗接種中心接種第四針的長者均表示,今天有響應政府呼籲進行快測,因感覺做了會比較安心。其中上月曾確診新冠肺炎後康復的黃爺爺自言,即使政府沒有呼籲,平時間中也會做快測,指這樣比較安全。

.....................................................................................................................

香港人,到時要全民強檢既時候唔好問點解

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kwokdicken 發表於 22-4-8 22:33
政府早前向全港市民派發防疫服務包,並呼籲市民於今日(8日)起,一連三天進行快速檢測。惟今日下午2點至4 ...

之前搶購檢測包,早排政府又免費派,如果唔做,唔知留嚟做乜

珍珠宮

政府早前向全港市民派發防疫服務包,並呼籲市民於今日(8日)起,一連三天進行快速檢測。惟今日下午2點至4 ...

我竟然已達長者級別

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

但佢只係訪問了20人咋喎,唔可以作準。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

redhot 發表於 22-4-8 22:51
我竟然已達長者級別

我地變哂長者, 變咗elderly kingdom

ilovebb2019    發表於 22-4-12 12:33
MrBeast    發表於 22-4-11 21:02

伯爵府

回覆樓主:

咁我一家三口都係長者喎

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

我全家都係長者

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我一家咁快變哂長者,可以申請長者啫未咁去幫佢地申請$10000先

珍珠宮

回覆樓主:

我絕對唔承認自己係長者

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係強制,好多人唔會做!我一家三口有做,唔係長者。

侯爵府

我哋一家大人加我個女8y都有做快速檢測喎,歡迎記者來訪問我

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

今日已經有朋友無咩病徵確診,了下鼻又唔係用好多時間,材料都俾埋,點解唔做呢
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

pauljr 發表於 22-4-8 23:23
我全家都係長者

全家都係長者+1

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我連最難搞嘅仔都叫得郁做驗測
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

伯爵府

M&A Mom 發表於 22-4-8 23:48
我連最難搞嘅仔都叫得郁做驗測

係咪果D黃黑青年?

男爵府

檢測包唔用會過期,我一家做晒,全部唔係長者喎。返工趕唔切做都可以放工返屋企做。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

1家人都做左。派左檢測包唔用唔通擺係度舖塵

男爵府

現在逢d記者講乜調查訪問的結果,我都不會信,因為佢哋全部有哂立場,講乜都信吾過。

大宅

我兩公婆都冇做,因為第一我老公三月頭中咗吾駛做;第二我星期日先剛剛去咗做核酸,吾想甘快再做,平時我5-7日會自己快測一次,今次唔會刻意做

alau2021    發表於 22-4-9 11:49

大宅

根本呢次檢測係多餘,我全家無做,身邊既人都無一個去做,有個話:下,原來唔係強制,咁我緊係唔做啦,浪費時間

alau2021    發表於 22-4-9 11:29

首頁

尾頁

跳至