婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說我個仔已經六個月大,我奶奶就成日想我湊過去佢屋企俾佢玩一個禮拜,呢件事其實都嘈左好多次,因為我唔想阿B咁細個就要走來走去,喺我屋企去奶奶度搭的士上車計都要九個字,1個小朋友得幾個月,長期咁樣換地方又要搭咁耐車,我覺得唔好,所以我唔想!我覺得唔應該要個小朋友黎就啲大人,但係我奶奶長期唔出街嘅,所以佢想見BB佢就要我湊過去俾佢玩,我唔肯 佢就話我唔俾佢見個孫!搞到好大件事,搵好多人出聲走來話我,唉,就好似上次阿B大概四個月個陣俾佢湊左過去佢嗰度住咗個幾禮拜,返到嚟又唔肯飲奶,又吾肯訓,不停喊!點氹都係喊!早排疫情咁勁所以佢冇再提過呢件事,而家疫情好少少,又開始話要帶阿仔過去玩一個禮拜!其實我心裏面就唔係好想,因為我覺得始終覺得一個小朋友依家6個月,係學緊講嘢,學緊接觸尼個世界既時候,你地覺我應吾應該為左討好奶奶去妥協?之前咁細個就話啫,而家已經開始認人,佢甘細個就要佢不停嘥時間嚟適應環境,我就覺得唔係咁好,想問你地覺得我應唔應該妥協尼件事?

男爵府

絕對唔會放低小朋友去其他人屋企過夜,無論係6299定我父母屋企,幾歲都唔放心,更何況幾個月大。
小朋友有咩唔舒服可以好突然,無啦啦湊幾日玩嘅老人家真係留意到嗎?會即時處理嗎?出咗咩事佢生返一個一模一樣嘅比你呀?
理得其他人點話你,bb喺你肚度出嚟,你留個b喺自己身邊照顧正常到不得了,關其他人咩事?佢哋有嘢講自己生一個出嚟見餐飽。

大宅

回覆樓主:

好明白你感受,但點解一開始會比奶奶控制你嘅決定權?你老公呢任由老婆俾人話?叫你老公好好管理自己阿媽,BB仲咁細,非必要絶不會放抵係任何人屋企過夜。仲有你拎自己個仔去討好99???講真如果奶奶係唔鍾意你你做乜都冇用,你送埋個仔俾佢佢都唔會多謝你一聲。

水晶宮

回覆樓主:

一個星期?
一晚都唔會
唔係湊開唔知道bb 嘅脾性同習慣
亦唔放心對方會有乜嘢奇怪湊b 方法
我會定期(每星期或每個月)帶bb 去探佢一晝,但我全場唔會離開
真係好sure 佢搞得掂bb 先可能會離開幾個鐘 eg 落街買下嘢

大宅

回覆樓主:

啲老人家係咪真係”錫”個孫其實有眼睇嘅,當個孫玩具咁,得閒就叫過黎玩幾下。

當年我大女滿月就個個weekend坐個幾鐘車去比佢爺爺嫲嫲見,都唔知為嘜,辛苦個bb同老豆老母,後尾二仔出世我地都唔再咁細個走黎走去,宜家疫情兩老見都冇見過2個佢地”最錫”嘅孫,就連就出世嘅三仔佢地都莫不關心

針吉唔到肉就唔知痛,小朋友一日亂左食嘢瞓覺時間,又要一個星期去調節翻,啲人淨係諗住要所謂嘅孝順㗎啫,永遠都係後輩唔啱

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

搵好多人出聲走來話我,———>果D 咩人, 有乜資格話你!咁巴閉既要老人家去你家。6個月, 出街都應該只係樓主的小公園,看看花花草草,而非成9個字車去享受親情。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

你老公點睇?佢無出聲反對?

洋房

回覆 Nbs 的帖子

真係啊!佢啲方法真係好奇怪!例如阿仔2,3個月個陣喊,佢吾俾我地抱,話喊下肺部先發育得好!阿仔成日喊,佢就話佢有肚風,叫我沖奶俾佢個陣沖稀d,落少兩學奶粉!勁恐怖囉真係!同佢講甘樣吾得架,佢就大大聲話我都已經凑大兩個!我老公細個都係甘沖俾佢飲,係健康院啲姑娘教架!唉

洋房

我老公係個媽寶,加上我奶奶同我老公個妹兩個企埋同一陣線,仲要好偏激!尼件事其實我老公都有嘗試反抗過,點知佢個妹直頭話如果吾肯湊b仔過黎就斷絕關係!所以咪吾敢出聲囉!連我都吾敢出聲!但上次阿仔大概4,5個月個陣,過去玩左一個禮拜番黎,又吾肯飲奶,又吾訓,喊左3,4日先適應番個環境,見到阿仔甘真係又心痛又辛苦囉真係!直接啲講而家個問題就係我如果吾俾阿仔湊過去,就會反面架啦我諗!你地覺得我應該點取捨>.<堅持?定忍佢?

男爵府

2024年龍年勳章

如果想敬老叫佢過黎吧啦 幫佢call車最多call埋Uber 黎夜晚送佢走

洋房

回覆 YYChannn 的帖子

佢吾肯呀就係

伯爵府

回覆 Tabasco_hehe 的帖子

有啲人你越就佢越過份, 你老公係孖寶唯有自己做醜人, 企硬唔去, 你可以發惡講你唔畀個仔佢嘅原因, 總之就唔會過去,佢哋想睇孫就自己過嚟睇或者視像。如果佢哋咁係咁恨睇孫,佢哋會妥協, 佢威脅你老公話脫離關係, 你咪叫你老公同佢哋講 :我老婆唔妥協一係離婚, 問佢哋是否想迫死佢。

珍珠宮

Tabasco_hehe 發表於 22-4-9 12:04
我老公係個媽寶,加上我奶奶同我老公個妹兩個企埋同一陣線,仲要好偏激!尼件事其實我老公都有嘗試反抗過, ...

你係ftm?
最大問題係你老公,做咗爸爸都當bb係討好老人家嘅玩具
只要你老公出聲反對,就可以令奶奶唔好再無理取鬧

你企硬會破壞夫妻關係
你又開壞咗個頭,俾bb喺奶奶屋企住過

bb咁細處於依附期,轉照顧者同住所會缺乏安全感同影響心智發展

俾相關資料你老公睇
http://www.anantainan.com/school/blogview-38.html

如果你老公都係堅持嘅話….
你提議返一家三口一齊同奶奶短住,瞓廳都要一家三口共同進退
而且老公身為奶奶個仔,做仔嘅返媽咪度短住見多啲媽咪意義重大,緊要過個孫返嫲嫲度

洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

我就係吾洗番工諗住自己湊!你俾我d資料好好呀!多謝晒!我會從尼個方向同佢地試下傾下!真係吾該晒!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

點會唔比佢見呀,一周一天約干小時咪得囉。不能想像就咁擺低個B, 點解要擺低成個星期要BB無媽媽在身邊?佢地要求都幾無理喎。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

Tabasco_hehe 發表於 22-4-9 12:04
我老公係個媽寶,加上我奶奶同我老公個妹兩個企埋同一陣線,仲要好偏激!尼件事其實我老公都有嘗試反抗過, ...

堅持,唔妥協。
妥協得一次就會沒完沒了,繼續有千萬個奇怪無理要求,做媽媽唔可以軟弱,至於果兩隻姑仔,更加可以當佢哋透明。

水晶宮

Tabasco_hehe 發表於 22-4-9 11:45
回覆 Nbs 的帖子

真係啊!佢啲方法真係好奇怪!例如阿仔2,3個月個陣喊,佢吾俾我地抱,話喊下肺部先發育 ...

上一輩有佢地嘅湊仔方法,有d 可能過時,有 d 可能而家發覺唔適合,有d 可能都仲work. 但交低比佢,你唔知佢用乜方法湊。而且bb 由一個唔熟嘅人湊,bb 自己都stress 都無所適從。所以我一定會企硬,一晚都唔接受,要斷絕就斷絕啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Tabasco_hehe 發表於 22-4-9 02:40
話說我個仔已經六個月大,我奶奶就成日想我湊過去佢屋企俾佢玩一個禮拜,呢件事其實都嘈左好多次,因為我唔 ...

玩下可以
但係要過夜或者長住唔好
環境好的生活習慣都改變

要老公出聲
不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

回覆 heidys 的帖子

係呀我都覺得佢個好無理既要求!多謝你支持!我會盡力say no>.<

洋房

回覆 飛天紅豬俠 的帖子

其實都覺得係!我都同老公傾過,我都同佢講我會企硬!為左個仔會企硬個立場!希望可以做到啦

首頁

尾頁

跳至