0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

見到阿妹個bb呢排濕疹又嚴重左就好心痛,阿妹就不停怪係自己問題,話寧願係自己生濕疹 搞到自己唔開心

大宅

wingccci 發表於 22-4-10 12:24
見到阿妹個bb呢排濕疹又嚴重左就好心痛,阿妹就不停怪係自己問題,話寧願係自己生濕疹 搞到自己唔開心 :thi ...

我明白.. 大女2個幾月大果陣都爆濕疹,我見到佢啲皮膚又紅又甩哂皮 都好心痛,你見佢都成日想左捽右捽 因為痕
不過你叫你妹妹唔好怪自己,我果陣都戒清口,但有時真係唔到你控制,好似我細女,而家3個幾月大,陀佢果陣咩都食(生野除外)touchwood佢又無
唯有搵啲岩佢用既沖涼潤膚產品,又去睇醫生咁,so far大女而家一歲八個月,係耐不耐轉天氣出少少濕疹
希望你妹妹個bb好快好返

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

回覆 wingccci 的帖子

我係過來人,好明白你妹妹的感受,叫你妹妹不要自責,BB濕疹唔關媽媽在陀BB飲食而引起, 可能係後天對四周環境,天氣,日用品,飲食造成, 現在天氣時濕時乾, BB皮膚易敏感,如果經濟許可,長期開冷氣保持穩定的濕度同溫度, 用金銀花煲水洗面,之後用保濕低敏CREAM勤D搽, 衫同床單用純棉同手洗, BB飲奶都有機會腸胃敏感導致濕疹, 我個女就係飲奶引起濕疹, 之後改飲美素有機奶粉, 就慢慢退左濕疹
你妹妹可以逐樣試下BB對咩敏感引起濕疹,但要放鬆心情,唔好自責而引起情緒問題,產後情緒好重要,要做個開心媽咪,先會有開心baby

男爵府

我好明白呢種感受,我女嗰陣時一個月已經有濕疹,全身好多個地方都紅到一達達,夜晚仲會R醒,不停搽醫生開嘅藥膏,但唔搽就會出現返,後尾我聽醫生講喺飲食同環境個方面着手,奶粉我試咗幾款最後轉左樓上果隻有機奶粉就開始好返好多,同埋要經常抹身同搽lotion。

大宅

2024年龍年勳章

唔知係咪自己做左媽媽之後先發現都真係幾多bb有濕疹

大宅

2024年龍年勳章

Cheerupbaby 發表於 22-4-11 00:07
我明白.. 大女2個幾月大果陣都爆濕疹,我見到佢啲皮膚又紅又甩哂皮 都好心痛,你見佢都成日想左捽右捽 因 ...

成塊面都紅卜卜,知佢好痕好辛苦,但又好似又做唔到d咩咁

大宅

雖然濕疹係比較難斷尾,但其實護理得好,飲食小心都係可以避免翻發嘅。
我大仔以前3個幾月嗰陣,濕疹係最嚴重,佢係主要飲奶粉為主。
帶過佢出去睇幾次醫生,醫生都淨係叫盡量俾人奶佢飲,有你估我唔想比佢飲咩。
咁啱有個朋友嘅仔女都係咁,佢就介紹我轉有機奶粉,佢話bb有濕疹嘅就盡量避免d化學成份,因為通常加工越多就越熱氣,熱氣搞到便秘,腸胃唔好嘅話,都會好易令到濕疹翻法。
去到6個月大加固嗰陣,我都係盡量買有機或無激素嘅食物,慢慢越來越大個,免疫力越嚟越好,濕疹都好少再翻發喇。

別墅

回覆 wingccci 的帖子

好明白因為我自己都有濕疹、晚上痕到訓唔著、係甘r,r到流血都唔肯停、我見到bb臉部都一大達、睇見都痕情願自己濕疹再嚴重d,都唔想bb有

大宅

yeeeeeeee 發表於 22-4-11 15:26
成塊面都紅卜卜,知佢好痕好辛苦,但又好似又做唔到d咩咁

係丫 .. 我都有試過用bb生理鹽水幫佢敷面嚴重果啲位,可以舒緩少少,因為成日(emoji)所以果陣長期帶手套仔

同埋我幫佢轉奶粉,試過轉豆奶奶粉唔ok,而家食緊水解奶粉

濕疹皮膚,小朋友同家長都辛苦,加油丫!

水晶宮

回覆樓主:

我細女濕疹都好嚴重,由出世到而家一歲都未搞好。我兩公婆都無濕疹,終於bb 10 個月時去check 下。原來佢對蛋,nuts, 花生敏感。我一直餵奶,雖無食蛋,但有食麵包/蛋糕/花生醬/餅/雪糕,全部都有蛋或nuts. 我就真係內疚喇,原來一路都exactly 食緊佢敏感嘅野。唯有即刻停人奶。

大宅

2024年龍年勳章

可能係天氣,我呢排先知原來奶粉都有機會有影響
同埋我會盡量衫仔毛巾仔同奶粉都買有機既,唔好咁易令佢敏感

大宅

2024年龍年勳章

Nbs 發表於 22-4-11 18:19
我細女濕疹都好嚴重,由出世到而家一歲都未搞好。我兩公婆都無濕疹,終於bb 10 個月時去check 下。原來佢對 ...

不過呢d本身你都唔知,好彩之後都有發現

大宅

2024年龍年勳章

Cheerupbaby 發表於 22-4-11 18:14

係丫 .. 我都有試過用bb生理鹽水幫佢敷面嚴重果啲位, ...

一定要帶手襪仔,以防佢會抓,之後愈抓愈衰

水晶宮

cloverliu 發表於 22-4-11 20:37
不過呢d本身你都唔知,好彩之後都有發現

係呀,我真係估唔到,如果無做個test 真係唔會發現。。。

別墅

遇到濕疹真係好困擾
要多方面根治 食源都好緊要 我幫囡囡轉左有機奶粉後 又著重保濕方面 而嫁情況改善左好多

大宅

cloverliu 發表於 22-4-11 20:39
一定要帶手襪仔,以防佢會抓,之後愈抓愈衰

不過帶左手套仔 佢都捽 捽到好多皮屑甩落黎

複式洋房

我陀大仔介口介得好清,二個月起就有濕疹,到第二個放棄左唔介口,反而細囡無,所以真係唔好太自責,都好睇個人體質。同埋bb細,有濕疹真係好common,唯有慢慢捱過>.< 勤用濕綿清潔保濕,清潔被鋪,注意濕度,要用綁繩個種手套仔先得,普通橡筋個款會好易甩,刮損皮膚。到加固時,要盡量食返啲有機天然野,介甜既食物,會易誘發濕疹。食奶粉的話,建議食有機。

別墅

回覆樓主:

BB咁細有濕疹真係好慘, 佢地好易R到損哂流血, 黎緊天然熱要開住冷氣等BB舒服啲。我仔三個月大開始爆濕疹, 面仔出哂血水, 睇見都好心痛。洗床單, 搽保濕, 用生理鹽水敷面仔有keep住做, 最後連奶粉都轉埋飲有機, 好彩依家好返好多喇。

大宅

2024年龍年勳章

cloverliu 發表於 22-4-11 20:34
可能係天氣,我呢排先知原來奶粉都有機會有影響
同埋我會盡量衫仔毛巾仔同奶粉都買有機既,唔好咁易令佢敏 ...

同意,本身bb都有濕疹,仲要幾嚴重,之後我轉左隻有機奶粉比佢,之後無咁嚴重,無激素真係好好多

大宅

2024年龍年勳章

Kathy_sin 發表於 22-4-12 12:41
BB咁細有濕疹真係好慘, 佢地好易R到損哂流血, 黎緊天然熱要開住冷氣等BB舒服啲。我仔三個月大開始爆濕疹, ...

呢排又熱返,一定會好辛苦

首頁

尾頁

跳至