自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

典型爭產問題,希望有人可以答到我啦:
阿婆晌第五波過身,遺囑係我媽咪得三份一,B6舅母得三份二,B6舅母係執行人,兩個人已反面,點樣可以令B6舅母出售阿婆層樓後唔會獨吞?(B6舅母有齊該物業三個業主死亡證同遺囑晌手)

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

豪畀佢囉

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

理論上 遺囑執行人有權力賣樓收錢,如果執行人唔跟遺囑分錢俾你媽,你媽要循民事訴訟追討。不如勸你媽同舅母破冰吧,咁和和氣氣就唔會搞壞件事。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

法庭見...

男爵府

畀面勳章

myhappylife 發表於 22-4-12 09:26
阿婆過身,遺囑係我媽咪得三份一,舅母得三份二,B6舅母係執行人, ...

死亡證可以補領。
如果對方跟遺囑做就無問題,如果唔跟而賣樓後你追就難了。
你一樣可以去遺產承辦處入紙申請承辦,當遺產承辦處發現有多於一人同時入紙申請做承辦人時,就會將先人的所有資產凍結,咁對方一定揾你哋傾,呢個時候交俾律師處理就最好。
遺產承辦處要你哋傾掂,然後先解封資產。

有個case 兄弟姐妹爭緊,hold 咗幾年都仲爭緊承辦人,大家都唔取消,因為傾唔掂之餘,又怕對方唔分俾自己。
親情真係薄過銀紙。

公爵府

有齊三個業主死亡証,都要睇每人佔幾多%業權,再之後計數

大宅

我媽年事已老, 知唔知我可唔可以代佢入紙申請做承辦人呢?

momodolop 發表於 22-4-12 10:17
死亡證可以補領。
如果對方跟遺囑做就無問題,如果唔跟而賣樓後你追就難了。
你一樣可以去遺產承辦處入紙 ...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

myhappylife 發表於 22-4-12 12:22

你媽媽可以授權你做承辦人,但唔知成為遺產承辦人的優先次序會唔會有變,你問遺產承辦署清楚點。

男爵府

畀面勳章

myhappylife 發表於 22-4-12 12:22

直接揾律師,先由伯友授權你,再由律師入紙。
你選擇唔傾的話,遲早都要揾律師啦。
仲有,要盡快入紙,如果對方入紙快過你,又批埋的話,你仲有排攪。

珍珠宮

myhappylife 發表於 22-4-12 09:26
阿婆過身,遺囑係我媽咪得三份一,舅母得三份二,B6舅母係執行人, ...
叫你媽唔好攞身份證,出世紙影印本,等你舅母辦吾到手續,因為做遺產承辦,少一份文件都做唔到,況且有遺矚,反正都反面,舅母一定吾會分比你媽。
因為遺產執行人權力好大,與其打官司,不如攬炒。
或者,叫你舅母,分左錢比你媽,你媽先比證件佢。
不過,先人嘅野都貪,會吾會有報應假

大宅

momodolop 發表於 22-4-13 07:41
直接揾律師,先由伯友授權你,再由律師入紙。
你選擇唔傾的話,遲早都要揾律師啦。
仲有,要盡快入紙,如 ...

唔該!

大宅

anna59 發表於 22-4-13 08:13
叫你媽唔好攞身份證,出世紙影印本,等你舅母辦吾到手續,因為做遺產承辦,少一份文件都做唔到,況且有遺矚 ...

係咪你意思,申請遺產承辦書時係需要出示晒所有繼承人的身份証出世紙?(我媽得三份一)

珍珠宮

myhappylife 發表於 22-4-13 08:39
係咪你意思,申請遺產承辦書時係需要出示晒所有繼承人的身份証出世紙?(我媽得三份一)
...
系,仲有死亡證同其他文件,結婚證書等,吾系咁簡單,你舅母,收集吾到呢D文件,根本做唔到

wcpcelia    發表於 22-4-14 10:51

子爵府

回覆樓主:

根據文字睇,似乎外婆信舅母多個你媽媽。
揾律師問下有乜方法好過 BK問吧!

子爵府

+5熱血勳章

回覆樓主:

首先你婆婆張死亡證及身份證在你媽咪度?定還是在你舅母度?
你上去遺產承辦處網站, 睇吓資料 。如果睇完仲有疑問就可以打去問吓,D職員都好好

大宅

ry 發表於 22-4-13 09:22
首先你婆婆張死亡證及身份證在你媽咪度?定還是在你舅母度?
你上去遺產承辦處網站, 睇吓資料 。如果睇完仲 ...

所有文件/証件都在舅母度。
唔該!

珍珠宮

anna59 發表於 22-4-13 08:43
系,仲有死亡證同其他文件,結婚證書等,吾系咁簡單,你舅母,收集吾到呢D文件,根本做唔到

...

如果冇結婚證書呢?

好多80歲以上既老人家,以前都冇正式註冊結婚。

子爵府

+5熱血勳章

myhappylife 發表於 22-4-13 20:15
所有文件/証件都在舅母度。
唔該!

佢晒所有文件 又係承辦人,我諗你真係會預搵律師

子爵府

anna59 發表於 22-4-13 08:43

...

相反樓主冇舅母張身分證副本都做唔倒承辦啦!

珍珠宮

回覆樓主:

舅母係執行人,咁遺囑係邊個講你哋知?正路舅母講得俾你哋知,就會照遺囑執行,否則唔出聲自己搞啦!

如果係律師宣佈,咁搵返個問下點樣可以保障。

不過最重係你問咗你亞媽想點先好啲,如果佢豪氣話唔要,咁你咩都唔駛搞。

首頁

尾頁

跳至