自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

政府每一個政策都好似喺度懲罰守法嘅人…啲唔守規矩嘅人,根本就唔會做足,反而做足嘅好似傻仔咁~
以入校快測為例子:到頭來,結果就係啲冇做快測,感染咗做咗快測嘅同學仔~
(我都開始過唔到自己,覺得自己咁守規矩係傻仔!)

男爵府

RYBB 發表於 22-4-13 10:33
政府每一個政策都好似喺度懲罰守法嘅人…啲唔守規矩嘅人,根本就唔會做足,反而做足嘅好似傻仔咁~
以入校 ...

咁又點?做人對得起人,對得起自己。人哋點做,既然管唔到。至少自己管好自己,保護好自己。何謂傻仔之說

子爵府

以入校 ...

咁你咪唔好做囉,到頭來睇下邊個係傻仔

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

唔討論你呢個case,但我認同政府咁多年都係懲罰緊一D,守法自律,向上爬,努力付出嘅市民

oasis18    發表於 22-4-14 10:11
la_source    發表於 22-4-13 12:53

伯爵府

好媽媽勳章

哈比族 發表於 22-4-13 10:58
咁你咪唔好做囉,到頭來睇下邊個係傻仔

竟然有人有呢種思維,救命.

即係要人獎勵,先做個守法既人.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

所以越黎越多人唔守規矩,唔係冇原因

侯爵府

以入校 ...

我自己覺得,人哋點做係人哋嘅事,自己只要認同嗰件事係對自己對人哋有幫助就應該做,唔應該因為人哋唔做所以自己都唔做。
就等於我哋教小朋友,人哋食煙打交講粗口, ≠你就要去食煙打交講粗口。
但我都認同政府可以喺政策上對兩批人分別有鼓勵同埋有額外付出,去平衡返個心理,鼓勵人做正確嘅嘢從來都係應該做嘅。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

以入校 ...

不覺得政府每一個政策都好似喺度懲罰守法嘅人…因為這是作為社會一份子該做的。

唯一有意見係正苦罰那班唔守規矩嘅人唔夠狠而已。
那些人父母要罰款及其子女一律停課不准回校14天,不論是否確診,亦不容許補回快測。

公爵府

以入校 ...

我好早已經覺得好人係不斷被衰人連累的,未有疫情,我公司某啲policy不斷收緊,原因係一個人做衰咗,為咗唔再發生,就出啲擾民政䇿,要冇衰過嘅幾百人一齊陪葬… 我老細都話做錯嘅係衰人,罰就罰守規嘅好人…

至於傻唔傻不予置評,但我唔想降低自己人格做衰人咯,呢幾年,一粒老鼠屎壞了一鍋粥不斷發生,我都化了

侯爵府

BGCOME08 發表於 22-4-13 11:09
唔討論你呢個case,但我認同政府咁多年都係懲罰緊一D,守法自律,向上爬,努力付出嘅市民
...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

以入校 ...

因為多數人無自律,所以要制定法律,規則,去限制全部人既自由,但同時唔自律既人又會搵灰色地帶去繼續犯規
放下自在

大宅

feifei_baby 發表於 22-4-13 12:58
我好早已經覺得好人係不斷被衰人連累的,未有疫情,我公司某啲policy不斷收緊,原因係一個人做衰咗,為咗 ...

係,可能我復抗疫疲勞,負能量爆咗燈~所以未化到!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 22-4-13 11:09
...

非常認同,你睇政府資源頃斜,努力工作嘅人衹有交稅,樣樣津貼優惠都冇要食自己,反觀唔做嘢嘅就乜津貼都有,有公屋又有綜援年年有雙糧,政府一向係懲罰緊努力向上嘅人,所以亦難怪有能力嘅都想走

oasis18    發表於 22-4-14 10:11
eggcake    發表於 22-4-13 15:38

水晶宮

cattz288 發表於 22-4-13 13:03
因為多數人無自律,所以要制定法律,規則,去限制全部人既自由,但同時唔自律既人又會搵灰色地帶去繼續犯 ...

係㗎,連犯法都安個「違法達義」名義去光明正大地犯法

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

完全認同
自問已好努力,但把付出的努力,
去幫啲唔應該嘅人埋單,好難怪咁大怨氣。
其實好應該review 所有緩助,如公屋,綜緩⋯⋯
都回歸左咁多年,資產審查,好應該包括埋國內的所有財產。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mkfhome 發表於 22-4-13 13:30
完全認同
自問已好努力,但把付出的努力,
去幫啲唔應該嘅人埋單,好難怪咁大怨氣。

直頭要worldwide喇
放下自在

水晶宮

畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-13 13:13
非常認同,你睇政府資源頃斜,努力工作嘅人衹有交稅,樣樣津貼優惠都冇要食自己,反觀唔做嘢嘅就乜津貼都 ...

好同意!
所以d人咪情願唔向上流囉!

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-13 13:40

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 22-4-13 13:13
非常認同,你睇政府資源頃斜,努力工作嘅人衹有交稅,樣樣津貼優惠都冇要食自己,反觀唔做嘢嘅就乜津貼都 ...

年年交稅,但係生活沒有質素,想陪小朋友但要開工!自力更生係好,但係見到d人唔使做又生活得更舒暢,真係唔知點平衡自己心理~

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-13 13:39

首頁

尾頁

跳至