自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上次堂食係聖誕節

翡翠宮

牛年勳章

Me,過年開始已無堂食

公爵府

2024年龍年勳章

點止两個月、两年都嚟緊啦

大宅

Fishqqma 發表於 22-4-14 08:11
新年後好爆你重有膽出去食飯?

我有幾個親友已經喺外國中咗招,聽佢哋講返 好多時最差都係辛苦幾日, 但係未試過有一個差到要入醫院。 所以我之前嘅態度一向都係會盡量小心,但係就算真係中咗都係平常心。

最初冇出去食嘢係驚要強檢( 嗰時排隊排到癲)。 因為我真係試過第三波嗰時收到安心出行通知, 嗰時每日得幾十人確診我都可以躺着中槍。

後來見到老人家死亡率好高,當時我同老公講, 如果我哋出街食飯,咁就暫時唔好見你阿媽。( 疫情爆發前我哋一星期見三四次)。 費事如果touchwood出咗咩事,我哋變咗千夫所指( 老公嗰邊大家庭,是非多。)

可能我哋一家人都比較宅。 就算唔出街都唔覺得有幾大犧牲。

子爵府

回覆樓主:

我,爆空少後冇堂食過

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我哋年初一到而家

大宅

犀利... 不過我都少咗好多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

crazygal 發表於 22-4-14 15:03
我有幾個親友已經喺外國中咗招,聽佢哋講返 好多時最差都係辛苦幾日, 但係未試過有一個差到要入醫院。 所 ...

就係因為有大有細先唔夠膽!
年青力壯中咗都冇問題!
萬一中咗傳染畀老人家小童就弊傢伙!

只可以講你的外國親戚,針唔拮到肉唔知痛! 見到香港咁多長者因Covid 死亡,心都痛埋 !

大宅

Fishqqma 發表於 22-4-14 15:24
就係因為有大有細先唔夠膽!
年青力壯中咗都冇問題!
萬一中咗傳染畀老人家小童就弊傢伙!

咁佢哋的確病徵唔重, 有碗話碗有碟話碟,唔係講風涼話。

我一直住喺美國嘅親戚都好小心大部分都冇中招。 反而有幾個朋友嘅仔女暑假後先由香港飛去外國, 過咗去冇幾耐就中招。

首頁

尾頁

跳至