自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

ngwong2 發表於 22-4-14 11:00
實習医生在医院实習时要on call 36小時嗎?

要,但而家已經好過以前,好多post call 第二日可以放半日甚至全日

男爵府

YY1101 發表於 22-4-14 11:18
明既自然理解
淡到灰
灰到放棄

無事無干咪唔駛理,
當要入院果下, 真係好Q灰.

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

Nbs 發表於 22-4-14 10:44
你應該唔係太清楚公家運作?
個個cluster 得到嘅資源係唔同㗎
資源= 人手同equipment

多謝你話俾我哋聽醫院嘅運作。我反而想問吓點解專科成日叫啲病人準時去登記,然後之後起碼等一至兩個鐘先至有醫生睇?我有親人喺星加坡睇公立醫院,真係跟個時間準時去就會見到醫生。

男爵府

牛年勳章

回覆 ewater 的帖子

應該要,試過半夜作小產入院,
醫生同我檢查完,
攰到爬左係台到。

男爵府

牛年勳章

回覆 frenchmay 的帖子

我產檢入院生,我估專科門診同病房係同一班醫生,
成日都係9點幾去到門診,
10點幾見到醫生行入房準備睇症。
8點要巡病房。
我個人經歷。
有錯,其他jm 補充一下。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Nbs 發表於 22-4-14 11:21
要,但而家已經好過以前,好多post call 第二日可以放半日甚至全日

以前houseman真係好辛苦,一踩就N個鐘...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Chloe199401 發表於 22-4-14 14:10

HA專科門診同病房,係同一班醫生嚟

翡翠宮

Nbs 發表於 22-4-14 11:21

tks

水晶宮

Chloe199401 發表於 22-4-14 14:10

專科門診同病房係同一班人
你生仔的話,其實個部門可能得大概10幾人係active 前線,裡面仲要分婦科同產科
所以係,照早巡房,搞掂晒病房嘅嘢,就去專科門診,跟住lunch, 跟住再專科門診,再返病房搞掂埋d 濕聲嘢,跟住交 d case 比當晚oncall 的,跟住放工

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

試過門診覆診時醫生同我約定下次日期, 佢問我可唔可以改睇上午 (一向睇開下午)
佢話佢前一晚要on call, 想朝早睇完門診

所以嗰位醫生想on call後返半日要自己安排, 咁我當然都話好啦, 就醫生時間
都好appreciate佢會問我可唔可以

水晶宮

Angelice-BeBe 發表於 22-4-14 14:15
以前houseman真係好辛苦,一踩就N個鐘...

當年青春無敵
由7am 直踩到第二日嘅10pm
見病人有雞翼食會叫呀姐比隻我
喺nursing station 對住 d 電腦瞓着咗

水晶宮

frenchmay 發表於 22-4-14 13:51
多謝你話俾我哋聽醫院嘅運作。我反而想問吓點解專科成日叫啲病人準時去登記,然後之後起碼等一至兩個鐘先 ...

呢個係個system 嘅問題
同醫生無關,醫生亦無say (除高高層)
病人等得耐醫生係知嘅,但佢實在無時間問多兩句
所以點解做到心灰意冷

瑪瑙宮

回覆樓主:

私家醫生同醫院應該唔會 on call 36,政府醫生同醫院,咪睇下個醫生個職位高低,急症室就一定最忙,手術室,唔係緊急,都應該唔會開足24小時呱。
但今年疫情嚴重,好多政府醫生,護士,醫療人員,真係做到冇停手,休息時間係不足,幫左好多香港人。

水晶宮

moonlight9198 發表於 22-4-14 14:35
私家醫生同醫院應該唔會 on call 36,政府醫生同醫院,咪睇下個醫生個職位高低,急症室就一定最忙,手術室 ...

手術室有急症房,開24小時,有一team 急症手術室姑娘,邊一科要book 急症手術就book,計緊急程度決定排第幾有得做。公家私家都一樣

私家駐院醫生有oncall 的,不過佢地嘅oncall 可能係喺屋企standby, 同埋比公家當然無咁忙,可能成晚都無人call

公爵府

Nbs 發表於 22-4-14 14:34
呢個係個system 嘅問題
同醫生無關,醫生亦無say (除高高層)
病人等得耐醫生係知嘅,但佢實在無時間問多 ...

System 要點改先會令醫生舒服啲?
如 門診同病房醫生分家?
淡係乜原因?
錢唔係問題 聽講 equipment 都唔係好大問題
咁個system 有乜問題?

我認真想了解下

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Ol0314 發表於 22-4-14 14:40

System 要點改先會令醫生舒服啲?

好問題,希望之後個記者可以報導下,之後推動政府改進
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

瑪瑙宮

回覆樓主:

公家醫院,醫生同護士,醫療人員,流失好嚴重,點解?福利,薪金,升職機會,前景,等等,都係好影響每人既心態。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

anita_yps 發表於 22-4-13 20:40
36小時應該係急症室,病房和門診唔駛咁當值

病房當然要當值啦

瑪瑙宮

fairplay 發表於 22-4-14 14:45
好問題,希望之後個記者可以報導下,之後推動政府改進

政府都已好多年,唔好好去正視,點樣先可以解決公家醫院既員工流失問題。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

首頁
12345...6

尾頁

跳至