自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

洋房

Del

洋房

Chingz3 發表於 22-4-14 19:56
女女一直都係讀傳統學校。佢話想讀IB,佢查咗好多資料。

Del

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 19:57
已經同女女講選擇高中讀國際學校就冇機會將來讀外國嘅大學,佢都話接受。如果真係諗住揀英基,請問KGV定係 ...

其實咩為知好?你地址係边就派边。

男爵府

女女今年中四16,一直都係讀傳統學校,成績都唔算好,都好大壓力。今年第一年讀DSE更加吃力。佢自己突然間 ...

有冇讀IB既朋友?IB绝不易,成積超好也是得42分,餘下果3分full mark也不易取.

牙科45 分must,好多人爭,牙科比醫科更難入

祝你女女願望成真

洋房

pairwin 發表於 22-4-14 19:59
其實咩為知好?你地址係边就派边。

Del

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 20:05
我九龍同新界都有地址,所以兩邊都應該可以選擇,其實唔係太清楚,希望請教請教。
...

沙田出名谷
KGV 平平均均咁

子爵府

已經同女女講選擇高中讀國際學校就冇機會將來讀外國嘅大學,佢都話接受。如果真係諗住揀英基,請問KGV定係 ...

有冇問過學校? IB主要係Y12-13。Yr 11要考IGCSE。除非由IS轉IS, 否則由LS轉IS多數要由y10插起,即係要讀4年。入邊間主要先跟catchment。

大宅

16 歲先在香港轉IB, 好大機會太遲適應唔到

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我會揀IB。首先,讀嗰個自己最清楚自己適合啲咩制度,而且睇你所講(囡囡自己查咗好多資料),佢都算成熟,我會相信/defer to佢嘅判斷。
第二,「喺香港發展多數睇DSE唔睇IB」,其實讀完大學人哋只會理你大學讀邊間同讀成點,中學成績嘅比重好低。
第三,如果你囡囡IB真係讀得好,有機會可申請scholarship/bursary去外國讀大學,唔一定係國際學校/外國大學中間二選一。
最後,如果你唔俾佢讀IB,DSE最後真係衰咗,佢有可能怨你一世。倒不如現在尊重佢嘅選擇,咁第時點都好都係佢自己負責返

男爵府

咁如果要簡,當然KGV !但 英基係跟地址喎另外英基KGV 應該係Y10-Y11讀IGCSE ,Y12-Y13先至係IB 。如果想即刻讀IB,好似係愉景灣&馬鞍山果兩間,你要check清楚,有錯請指正thanks

男爵府

你女女英文成績如何? 如果咁大先轉IS , 英文都要時間適應,另外想讀牙科,但本身成績唔太好,恕我直言,即使轉IB 亦都唔會特別好,要唔要考慮清楚先? 咁大先轉又要適應語言,又要適應教學模式,更要適應做功課模式,好難。
IB 要更加自發性學習,你要考慮清楚囡囡係咪真係適合。

侯爵府

畀面勳章

女女今年中四16,一直都係讀傳統學校,成績都唔算好,都好大壓力。今年第一年讀DSE更加吃力。佢自己突然間 ...

香港大學係優先收dse學生喎,如果妳讀IB 嘅話都要攞高分先,而且IB都唔易架,兩頭唔到岸仲死,不如現在過去外國讀仲好,早點適應。

大宅

另外你囡囡英文程度如何?國際學校學生平時都是用英文交談的,而且非常流利,你肯定囡囡可以融入到?

子爵府

tailinlin 發表於 22-4-14 20:12
你女女英文成績如何? 如果咁大先轉IS , 英文都要時間適應,另外想讀牙科,但本身成績唔太好,恕我直言,即 ...

講得好中肯

子爵府

IB 真係唔易讀!
有ESF學生為左避IB 轉校去讀ALEVEL.
除咗考試,每科仲有internal assessments ,要寫文,寫report ,10頁,8頁呀咁,好似仲有兩三篇TOK ,幾百至一千字咁。除咗英文要好之外,仲要識得主動做好多research。

子爵府

IB學習模式完全唔一樣,要時間適應思考方式。英文程度要求好高,讀開IB 學生都有好強的寫作能力。

如果轉去英國AL可能比較易適應

子爵府

04541464 發表於 22-4-14 20:18
另外你囡囡英文程度如何?國際學校學生平時都是用英文交談的,而且非常流利,你肯定囡囡可以融入到?
...

如果樓主target係ESF, 高班都有講廣東話,尤其近年不少人由LS中學插入。

男爵府

Rhapsody2 發表於 22-4-14 20:21
講得好中肯

我係唔想樓主到時兩頭唔到岸,因為佢講明唔會俾囡囡出國讀大學,如果咁樣,我自己未必會俾小朋友讀IB, 眼見好多讀得IB 但唔高分,最終都要出國留學,而家小朋友已經F.4 要由傳統轉回國際,根本好難適應,可能囡囡會覺得讀IB 好free 好自由,唔同田鴨式教育,但人哋由細讀IS 讀到大,大家的讀書方式好唔同,要F.4 先轉真係未必會想像中咁好同咁易適應。

大宅

相信第一關是要入到國際學校先

水晶宮

回覆樓主:

阿女有無研究有關學科用jupas報同non-jupas報的學額分配

首頁
12345...13

尾頁

跳至