自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

大宅

mini_cc 發表於 22-4-15 00:30
你講的完全是我心聲⋯⋯⋯我仔就係讀緊樓主target的其中一間IB學校⋯⋯佢下年升Yr 10….我都想遲啲幫佢轉 ...

你諗住轉邊間Alevel? 升year10尾要prepare考學校㗎啦喎。(即係local中3要諗定考學校,樓主真心遲咗好多下)

子爵府

樓主要有心理準備,最後都係送女女出國讀書。
而家就算你唔幫她轉國際學校,女女已經唔會有心機讀DSE。就算你幫他轉國際學校,成績一樣冇保證。所以要預出錢去外國讀大學,但其實唔係壞事。

翡翠宮

牛年勳章

j2j2 發表於 22-4-15 00:34
樓主要有心理準備,最後都係送女女出國讀書。
而家就算你唔幫她轉國際學校,女女已經唔會有心機讀DSE。就算 ...

同意,繼續DSE,心中有條刺,唔會俾心機讀得好;轉讀IB,英文唔夠好,又遲轉型,唔會考到高分,到最後都係要去外國讀書。
樓主不如同佢分析,疊埋心水DSE後去外國留學,反而有啲動力唔好炒咗DSE。

子爵府

Augesttime 發表於 22-4-15 00:34
你諗住轉邊間Alevel? 升year10尾要prepare考學校㗎啦喎。(即係local中3要諗定考學校,樓主真心遲咗好多 ...

我想幫佢轉九龍灣啓X,希望人哋會收佢啦

樓主女兒的希望的確係遲咗少少發聲⋯⋯不過我覺得咁喇!如果真係想試吓嘅,都可以照報名ESF, 因為一定要考入學試,要考英文寫作能力!如果囡囡真係考得到,我覺得可以俾個機會佢,至少佢唔會埋怨父母唔支持她。如果考不到,咁大家亦都可以傾返之後嘅讀書路應該點樣走

子爵府

mother904 發表於 22-4-14 22:39
咁叫佢去考學校,睇下有冇offer先諗,同一時間去考ielts,可以試下水溫,睇下自己的英文水平,我覺得最少 ...

我好同意呢個諗法,講真,你又想支持阿女,阿女又好想試,你俾佢in左再諗,呢兩間真係唔係易入,考埋ielts,大家都知咩level,再諗下一步都未遲

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 20:53
佢英文係閱讀理解個方面唔算好,不過Oral都幾強,我唔擔心佢溝通方面,反而擔心佢讀唔讀得掂。
...

Deleted

子爵府

pairwin 發表於 22-4-15 00:01
忘了告知一個重要既point。

Esf 學生係選IB前一年已經有個grade.不達標只能考Btec 冇得讀IB

係呀,d人成日都話ESF non-selective 都出到好成績,其實咪又係揀過,不過無LS考IB揀得咁狠啫

男爵府

AJW2010 發表於 22-4-15 01:45
係呀,d人成日都話ESF non-selective 都出到好成績,其實咪又係揀過,不過無LS考IB揀得咁狠啫
...

FYI

有位學生屋企人幫佢半途出家。yr 7入左ESF私校.yr 8 轉入ESF 非私校

學校yr 10 GPA評估佢有5.x分(8分滿分)
under 5 讀Btec

佢好努力爭取讀IB
而家評估IB得30零分

佢非常傍惶,因為屋企人不會比他出國,佢又想入Hku /科大

同埋半途出家英文真係爭D.

唯有努力叫他盡力。

大宅

樓主唔洗諗咁多,即刻去報名
interview結果決定一切,就係咁簡單

呢個post好好,大家都幫樓主分析,全部都智理名言。

洋房

回覆樓主:

Del

珍珠宮

回覆樓主:

如果最後真係要去外國留學,可以考慮學費較低既北歐國家同德國
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

pairwin 發表於 22-4-15 01:59
FYI

有位學生屋企人幫佢半途出家。yr 7入左ESF私校.yr 8 轉入ESF 非私校

其實呢幾年多咗LS生Y9, Y10插IS, 過多幾年都可能逐漸多IS生留港讀U但非神科。
有啲插班生都有補習的,或者會慢慢捉到條路。
英文除非自小有好訓練,中途轉咗唔會變native, 但聽,講同寫始終比一般LS多,都不断有進步的。

伯爵府

本身唔夠能力,加上太遲,唔建議轉。面對現實,努力衝埋個dse, 留錢出國讀大學仲好。以你女情況,你有back up 緊要呀!

大宅

係囉!報咗先,始終叫試過!加油!

珍珠宮

回覆樓主:

恕我直言,本地都讀得唔太好, 轉IB都無補於事。
本地與IB根本係兩個完全不同嘅制到, 人地小學 year 3(即本地小二)已經開始做 project, 教點 note taking,睇書 搵資料, 樣樣功課都要寫N 個 reflection。
其二, 英文唔太好, 係很難的。 IB細細個已經日日寫 journal, 日寫夜寫。上到 year 5以上已經開始有要求,寫嘅 文章要起承轉合。
樓主個女可以應付到嗎?

珍珠宮

deco99 發表於 22-4-14 21:58
讀ib唔可以有弱項,要好寫得,數學都要寫essay,如果理科強文科弱讀A level易好多
...

咪就係, 小學數學學加數, 例如7+8=15, 都要解釋一大餐, 之後仲要寫 reflection,最初真係覺得人都癲。

男爵府

回覆 Chingz3 的帖子

你報名前我先給你一些資訊。ESF中,個application wait list最長的我猜是KGV 。知道有人申請插班,catchment是KGV,要排數十個位才有得考,最後要轉其他有位的catchment ,才獲安排到入學考試。所以,報各費交咗也未必一定有得考的。建議若你報,也要報一些較易入和少人爭的國際學校。

珍珠宮

jwy2 發表於 22-4-14 21:34

會否考慮李寶樁?雖難入,但都可一試。

我同事個女讀開女拔先考到李寶樁

珍珠宮

Augesttime 發表於 22-4-14 22:24
佢點會考到直資的IB,除咗啟思有dd機會。

樓主個女係要讀IS,仲要諗SC或KGV,唔係就咁搵間學校讀IB我先咁 ...

啟思都係要 top嗰批先可以有權揀讀IB

子爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 20:41

女女中文英文都唔係太好,我都知國際學校英文水準好高,所以 ...

你個女鍾意做Projects,尼樣好好,啱IB,但英文嫲嫲就會吃力,IB要強嘅英文寫作能力!信我,我兩個細路都係讀IB。當然你可以喺網上再search 證實

* IB同DSE一樣,可以申請本地大學 *

首頁
56789...13

尾頁

跳至