自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

有冇諗ICHK?有家長話比較易入。
英基我覺得比較難。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

讀IB語文要好,搜集資料分析能力缺一不可。而且IB要求文理兼備,唔會只側重文科或理科,所以學生既能力一定要有返咁上下。兼且要自律,要好多deadline 要趕,交project寫essay。

我兩個仔女一IB一DSE所以好清楚兩者之間分別。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Chingz3 發表於 22-4-14 22:05

佢理科係好啲。不過學校理科位唔多。

因為理科都係畀成績好嘅學生選先!

大宅

ivycwl 發表於 22-4-15 10:13
有冇諗ICHK?有家長話比較易入。
英基我覺得比較難。

最易入 是 耀中

男爵府

786 發表於 22-4-14 23:28
1. DSE理念係抄IB,如果DSE讀唔好,IB更加不堪

2. 我鼓勵你考ESF(KGV同STC), 你肯畀學費我都肯定佢唔收你 ...

請問你小朋友考year幾?我女考Y12剛收到2nd in email, 咁講好驚⋯ 小朋友本身讀local school嗎?

另外樓主小朋友應該同我個女同年,我哋上年9月已經要報名,同埋已經開始咗interview, 應該趕唔切八月讀Y12 IB…再補充多少少,原本我女想Y11入去讀不過ESF話唔可以,因為IGCSE係兩年課程,要Y10入⋯當時option係repeatY10或考Y12,我哋選擇咗後者。
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

翡翠宮

畀面勳章

skmibb 發表於 22-4-15 09:22
我同事個女讀開女拔先考到李寶樁

唔一定要DGS先考到既,李寶樁唔會考慮係咪名校先收,我見過有津校學生考到,成績只係中游,但佢地全部都係好有insight,知道自己方向同目標的人。李寶樁甚至唔介意香港申請人英文係咪高水平,佢地校董講過不應該將英文變成決定因素,因為日本同韓國學生的英文都唔係特別好。

咁當然,表現特出的名校生你話冇優勢就假,冇理由放棄表現好,收表現一般的申請人。

但要留意一件事,考得到未必讀得好,前兩年睇過一個訪問,一個由直資轉去李寶樁的女仔,唔知咩原因,總之覺得老師針對佢,每次評估佢的成績都十分低,佢計過以佢既成績,就算完成課程都唔會考到好大學,於是決定再轉番去LS讀DSE。
日日是好日

珍珠宮

mother904 發表於 22-4-15 10:39
唔一定要DGS先考到既,李寶樁唔會考慮係咪名校先收,我見過有津校學生考到,成績只係中游,但佢地全部都係 ...

我同事個女讀完, 考取42分, 之後去了英國ucl讀

伯爵府

+3金熱血

saltato 發表於 22-4-15 10:35
請問你小朋友考year幾?我女考Y12剛收到2nd in email, 咁講好驚⋯ 小朋友本身讀local school嗎 ...

當年係local school 小六,所以考KGV 中2(year 8)。當年報左名,畀$1000,估唔到唔洗1個月就call interview..我地無畀nominate fee (NR, 唔係好記得個term, 太耐了)。當時應該唔洗考試。

大宅

Chingz3 發表於 22-4-15 02:19
好多謝大家嘅意見。我哋會報咗名先,收咗先算,希望有好消息啦

我覺得是基礎不好,應轉校repeat 中3,再找補習老師改善,當成績回來了,就有信心讀什麼都不怕了。

男爵府

786 發表於 22-4-15 10:43
當年係local school 小六,所以考KGV 中2(year 8)。當年報左名,畀$1000,估唔到唔洗1個月就call intervie ...

一個月有得interview 真係好快!插班year 8當年應該無乜位,所以比較難,呢兩年易好多,我個仔上年都成功插班Y7, 仲要係學期中入的。不過等interview 超過一年⋯佢讀得開心。
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

伯爵府

+3金熱血

saltato 發表於 22-4-15 10:53
一個月有得interview 真係好快!插班year 8當年應該無乜位,所以比較難,呢兩年易好多,我個仔上年都成功 ...

是啊!當時小六,自行呀,大抽獎呀,就順便報下ESF(我已經忘記點解,可能係呈一二不太好,心理好down),其實個網站講無位,但都試下啦,畀$1000求心安,點知真係call interview,佢地話有人走左,有所以有位,可以插下學期(year 7下學期)。當時只有我地同另一組(媽和兒子)。我諗我地全家出動夠誠意啦,點知過幾日就話唔得,叫我地再畀錢報下年咁上下 。

我第1次去KGV,個校園靚到好震撼。

男爵府

pairwin 發表於 22-4-15 00:01
忘了告知一個重要既point。

Esf 學生係選IB前一年已經有個grade.不達標只能考Btec 冇得讀IB

請问BTEC 是什麼?

翡翠宮

畀面勳章

skmibb 發表於 22-4-15 10:42
我同事個女讀完, 考取42分, 之後去了英國ucl讀

咁多人讀,總有人高分,有人低分
日日是好日

大宅

回覆 Chingz3 的帖子

如果係心儀英基,可以打電話去問左有冇位先。搵間有位嘅嚟報。另外搵一間比較易入嘅國際學校做 backup 。

大宅

回覆 786 的帖子

咁有冇講係咪因為個入學試考到唔好?

伯爵府

+3金熱血

786 發表於 22-4-15 10:59

是啊!當時小六,自行呀,大抽獎呀,就順便報下ESF(我已經忘記 ...

call我地interview個陣,心裡好掙扎。如果插班grade 7 下學期,咁咪無左小學畢業囉 ?

子爵府

YuYuMother 發表於 22-4-15 10:14
讀IB語文要好,搜集資料分析能力缺一不可。而且IB要求文理兼備,唔會只側重文科或理科,所以學生既能力一定 ...

你係咪睇小朋友性格揀一個行IB一個行DSE?

伯爵府

+3金熱血

WHPH 發表於 22-4-15 11:09
回覆 786 的帖子

咁有冇講係咪因為個入學試考到唔好?

我唔記得左啦,咁鬼耐。

依稀封信好似話英文唔夠好。

we have found in the time, x has not demonstrated the appropriate level of English in order to be able to access our curriculum.

佢裸考IGCSE English first language 也有 B,ESL也有A,所以當日英文唔算差。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Adiezz 發表於 22-4-15 11:12
你係咪睇小朋友性格揀一個行IB一個行DSE?

唔係我揀,係佢自己揀。

大女讀既學校可以揀DSE/IB, 揀之前學校有briefing,揀左再有面試睇學生係咪適合讀IB。基本上佢兩個學制都ok, 佢較喜歡IB能力又可以,學校覺得合適。其實我地無乜所謂,當然當時都會有啲擔心既,始終我哋對IB認識唔多。

至於細仔讀既學校只得DSE, 而佢能力性格都唔適合IB,所以我地覺得繼續DSE係最好選擇。

其實兩個學制都可以報香港或外國大學,揀適合自己就ok啦。無話邊個學制比另一個好,有能力既兩個學制都會考得好。

男爵府

786 發表於 22-4-15 11:12

我唔記得左啦,咁鬼耐。
就咁睇英文成績都唔錯,咁都話未夠好唔收?

首頁

尾頁

跳至