自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

伯爵府

+3金熱血

LoveCorgi2 發表於 22-4-14 23:38
你孩子考Year幾?

當年考中2.

別墅

回覆樓主:

樓主,恕我直言,妳女似逃避多D,其實我好明白現在學校預備DSE課程,一定既深又廣,一般人一定好辛苦的,我就唔太讚同轉IB了,因為妳女英文唔好一定考得唔會理想的,同埋人地高分嗰一批背後財力物力非一般人想像的,學校亦都有校內計分制,你考慮清楚好啲

珍珠宮

Chingz3 發表於 22-4-14 22:05
兩科都係商科,其實佢理科係好啲。不過學校理科位唔多。20個到
佢理科好D, 不如試下轉AL, 搵D GCSE既PASSPAPER比佢做(佢而家應該可以做到), 再比AL PP佢睇, 另外仲要留意, 如果而家先轉, 佢理科追唔追得上
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

LoveCorgi2 發表於 22-4-14 23:38
你孩子考Year幾?

申請那一間?幾多年前?7.5都不大問题更何况只是初中。

大宅

csbaik 發表於 22-4-14 23:02

咁少。我未必比呀女讀ib,怕佢唔適應,再用銀彈比佢讀,佢會 ...

樓主學校理科位如果真就咁少,都大概推斷到係學校banding,如果咁睇講到中英都唔多好,就真係似唔多掂。

就算轉到都好難起步,好易打擊自信。如果真係想讀理科,直接諗local轉local校就得(但講真唔易,要理科位有淨,banding都唔高。高banding點會唔睇2科語文唔睇排名)。

死結來嘅。

伯爵府

+3金熱血

LoveCorgi2 發表於 22-4-14 23:44
申請那一間?幾多年前?一般都有什麽ESL帮小朋友英文。7.5都不大問题更何况只是初中。
...

當年沒有考IELTS,是佢中5裸考時的能力。但當初都不弱。

考KGV。邊年唔講喇。見副校和一個老師,家長都要見。我地父母一齊出動以為都應該ok,點知唔得。KGV校園勁大,又靚,仲有龜池。anyway,無緣。

男爵府

786 發表於 22-4-14 23:36
牙醫好似要有一科理科。她現在讀2科商科,轉IB都轉唔到科喎。

IB要1文1理1藝。她現在也做不到。

HKU 牙科要兩科science HL, 比MBBS 只要求Chemistry HL 更辣
:-D :-D :-D :-D

大宅

LoveCorgi2 發表於 22-4-14 23:44
申請那一間?幾多年前?一般都有什麽ESL帮小朋友英文。7.5都不大問题更何况只是初中。
...

插班點會收個要ESL幫助的學生?
ESL好多時係提供俾由小學升上去果班non-selective而又非英語為母語的學生,唔覺year 7考入去嘅要ESL,何況year 7之後? (我係esf中小學家長)。

我唔知其他IS,但esf插班會俾ESL 應該唔會係middle school/high school level出現。

IELTS係俾非first language的人做英語能力branch mark,好多well established IS係收first language/nearly first language的學生(最少有priority)。

男爵府

WHPH 發表於 22-4-14 23:39
既然個女咁認真研究過,可以俾佢試吓考。考到就可以去馬,考唔到就要面對現實俾心機考 DSE 。 ...

我唔覺得個女有認真研究過,單單是中四無讀理科但話想考牙科(要兩科理科HL)已經完全唔合理,我有D 覺得家長比個女牽著鼻子走。
:-D :-D :-D :-D

珍珠宮

以你囡囡成績,又太過遲轉國際,不如現在讀好DSE, 留財力去外國讀書,有更多、比較好的選擇

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 19:56
女女今年中四16,一直都係讀傳統學校,成績都唔算好,都好大壓力。今年第一年讀DSE更加吃力。佢自己突然間 ...

忘了告知一個重要既point。

Esf 學生係選IB前一年已經有個grade.不達標只能考Btec 冇得讀IB

大宅

pairwin 發表於 22-4-15 00:01
忘了告知一個重要既point。

Esf 學生係選IB前一年已經有個grade.不達標只能考Btec 冇得讀IB

exactly,如果無自己考返幾科igcse(仲要係諗住IB會take嗰幾科,拎住幾條A),先去插班=送報名費esf無分別。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實而家諗甘多都無用, 考左學校有學校收,你女能力 ok, 咪讀。
IB都唔係你話想讀就有得讀, 而家好似想讀 dgs, 唔知讀唔讀好,但有無諗過 dgs收唔收先

男爵府

Augesttime 發表於 22-4-15 00:03
exactly,如果無自己考返幾科igcse(仲要係諗住IB會take嗰幾科,拎住幾條A),先去插班=送報名費esf無分別 ...

所以唔係潑冷水。我地過來人真實經驗。

我未study哂樓主所有回應,但女女好像冇理科底。真係冇乜可能

男爵府

lovebb2 發表於 22-4-14 21:08

A level 應該 易過 IB

3科VS 6科

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主女似想逃避 DSE ,而家先中四已經話DSE連3322都難有,明顯係逃避想揾其他水泡,又或者聽人講就以為IB容易過DSE 所以一定啱自己,但事實係中英成績都唔好,根本IB就好難會讀得好,而且中四先轉實在太遲,再加上唔會出國讀書,更加應該面對現實選擇DSE。
細路女目光短衹諗到眼前,樓主應該要同佢分折,引導佢面對現實,DSE真係讀唔掂都有錢讀其他或出國讀書,如不顧後果去支持,到時錢又用曬成績又唔理想的話,兩頭唔到岸反而害咗佢。

子爵府

Augesttime 發表於 22-4-14 23:54
插班點會收個要ESL幫助的學生?
ESL好多時係提供俾由小學升上去果班non-selective而又非英語為母語的學生 ...

記錯原來不是叫ESL, 聽過有啲班係會帮插班非英語first language 生, 不過點分同做法有啲混淆。

子爵府

bbc2018 發表於 22-4-14 23:57
以你囡囡成績,又太過遲轉國際,不如現在讀好DSE, 留財力去外國讀書,有更多、比較好的選擇 ...

IS唔會比LS生插Y11, Y12(Y11-12已準備考IB)學制唔同,何况成績平平。

子爵府

omekmh 發表於 22-4-14 23:03
完全同意

讀IB既同學,又有好多怕應付唔到IB ,選擇讀AL,其實考乜嘢試都好,難唔難或者易唔易係在於孩子 ...

你講的完全是我心聲⋯⋯⋯我仔就係讀緊樓主target的其中一間IB學校⋯⋯佢下年升Yr 10….我都想遲啲幫佢轉讀A Level! 因為為IB真心難佢數學係好好,但IB真係要寫好多好多長文!我都驚仔仔攪唔掂⋯⋯但本身他的第一語言已經係英文,真係一個鬼仔咁

男爵府

786 發表於 22-4-14 23:28
1. DSE理念係抄IB,如果DSE讀唔好,IB更加不堪

2. 我鼓勵你考ESF(KGV同STC), 你肯畀學費我都肯定佢唔收你 ...

讀得宏信差唔多預咗要大學出國讀,間學校成績唔好

首頁
45678...13

尾頁

跳至