自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

平平常常 發表於 22-4-17 14:02
好大機會。否則唔使此地無銀,話自己無計劃移民。

佢個女係咪自動有英籍?

父母冇英藉,阿囡都唔會係英藉

伯爵府

SaSally 發表於 22-4-17 13:45
佢老婆話去年到英國探親但先發覺懷孕, 仲要在當地生埋女, 依家個女都5個月大, 一般旅遊免簽證都只係6個月 : ...

似係,年齡層都係,奇怪個邊唔包醫療咩?

珍珠宮

cattz288 發表於 22-4-17 14:15
錢又搬走,返黎醫病同排公屋,咁多多儲備都唔夠喎

呢啲 咪喺仆*囉!

錢又搬走,纳外國税。

到貧病交迫時就死返嚟。

子爵府

算啦,佢家庭遭逢巨變都好慘..
祝福佢地

伯爵府

回覆樓主:

呢件事令我諗起上海有個女仔又係英國讀書有cancer,初初留喺英國醫,去到晚期醫生真係直接同佢講冇得醫,佢先返嚟中國醫,但又要隔離又盛,佢可能捱唔到隔離完成,上網發文問有冇人可以諗諗計,俾人鬧爆佢想打尖,祝佢快啲死去到末期,就算知道冇希望,都係求生嘅。

大宅

回覆樓主:

因。。果

琥珀宮

SaSally 發表於 22-4-17 14:01
佢個女大約舊年11、12月出世, 發現懷孕咁耐都唔返香港生, 真係想當地比咁貴生仔費用
...

睇佢地情況,計劃俾個女係果邊出世,有心拎英國國民身份,佢地果邊有親戚幫佢地湊,即係有後著。

人算不如天算,以為俾最好個女,究竟係咪呢?

男爵府

mother904 發表於 22-4-17 13:49
如果係BNOer,照計享有英國國民醫療,無需要返香港醫病架喎
慢慢排

男爵府

平平常常 發表於 22-4-17 14:02
好大機會。否則唔使此地無銀,話自己無計劃移民。

佢個女係咪自動有英籍?
一定係走左嘅YC返嚟医病,係英國慢慢排,仲可能大把項目要自費!

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

其實係咪講再上一年聖誕呀?當時都係聖誕節禁飛,我估佢舊年五月開關,佢以自己腹大便便藉口申請延期居留,鬼佬人道嘛應該批佢佢生埋仔先,反正佢個B一定唔可以因在當地出世而有英藉,咪比佢生埋先囉,咁阿B啱啱出世佢地又唔走住,之後舊年聖誕又禁飛,咁而家又可以飛番,佢老公又有病咪即刻返黎囉!

水晶宮

hellokitty111 發表於 22-4-17 13:48
啲人走咗去外國,一有咩事就返香港醫

咪係,講到咩都好點解唔在英國醫

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Onlok 發表於 22-4-17 15:29

好想知發現懷孕係幾多個月?

美加先有跳機生仔啫, BNO國無依支歌仔唱

水晶宮

回覆樓主:

之前睇一個在在深圳的英國人youtuber, 佢發現有cancer返左去英國醫,但最後話要排好耐所以寧願返返去中國醫

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

平平常常 發表於 22-4-17 15:15
個男人37歲就末期肝癌,都唔知係咪搵食艱難,日挨夜挨,挨壞左個身體。
...

肝癌唔會突然間有, 發現前應該都有一段時間會覺得唔舒服, 我反而估佢會唔會去英國前已經知自己有肝癌但未係好嚴重, 以為英國醫療先進又有NHS包醫療, 於是諗住去英國醫, 點知唔經歷過唔知香港好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大姑娘 發表於 22-4-17 15:42
呢啲 咪喺仆*囉!

錢又搬走,纳外國税。

有時真係千算萬算,上天自有安排

最近聽一個移英故事,因為可以代母產子,不過原來代母都係烏克蘭人
放下自在

翡翠宮

畀面勳章

yveoone 發表於 22-4-17 15:40
父母冇英藉,阿囡都唔會係英藉

話去探親,父母可能其中一個已經有英籍,否則無端端唔會去一個bb出世都唔可以入籍的國家生b
日日是好日

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SaSally 發表於 22-4-17 16:50
肝癌唔會突然間有, 發現前應該都有一段時間會覺得唔舒服, 我反而估佢會唔會去英國前已經知自己有肝癌但未 ...

唔舒服係有,但斷估未必察覺去睇醫生,生活唔易,會屈勞成疾,喺fb見人話有朋友咁啱同呢位爸爸同機回港,有不少3代同堂一齊回流
放下自在

水晶宮

siu-miu 發表於 22-4-17 15:09
「去年到英國探親,在當地發覺懷孕⋯⋯現時女嬰5個月大」
即11月生產,推前9個月即2月已懷孕,乜成年都無機 ...

十月懷胎到個女5個月大都年半啦,禁飛有咁耐?有心中間都返來啦,擺明BNOer, 有病人地唔醫返來免費醫,仲要出來投訴 英國高危返來,落機即去醫院都要隔離啦,其他病人同醫護 仲危險

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

死左既話……最慘係小朋友,咁細過冇左父親錫

珍珠宮

SaSally 發表於 22-4-17 16:50
肝癌唔會突然間有, 發現前應該都有一段時間會覺得唔舒服, 我反而估佢會唔會去英國前已經知自己有肝癌但未 ...

好難講,英國行共存,周圍都係新冠病毒,或者比個病毒提早誘發(催化)個癌症都有可能。

早排香港都先後有兩個case,係原本無病,染疫後先被驗出有cancer。

首頁
12345...6

尾頁

跳至