自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mother904 發表於 22-4-17 13:49
如果係BNOer,照計享有英國國民醫療,無需要返香港醫病架喎

你未交過當地稅,又語言不通, 可能分分鐘係, 有咩事都返嚟香港, 領取香港福利

珍珠宮

小馮 發表於 22-4-17 19:41
你未交過當地稅,又語言不通, 可能分分鐘係, 有咩事都返嚟香港, 領取香港福利
...
佢地要買5年NHS, 會吾會,佢地終於體會到英國醫療有幾"好", 所以返香港。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

omother 發表於 22-4-17 19:38
咪係囉,生完又一路唔返,老公確診先返?

而且,有乜理由自己返香港,都唔帶個女返嚟?好明顯講大話啦

佢解釋係老公需要照顧,唔能夠同時照顧老公同女

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

anna59 發表於 22-4-17 19:48
佢地要買5年NHS, 會吾會,佢地終於體會到英國醫療有幾"好", 所以返香港。

...

老實,去到末期,香港醫院能做既都唔多

放下自在

子爵府

平平常常 發表於 22-4-17 16:59
好難講,英國行共存,周圍都係新冠病毒,或者比個病毒提早誘發(催化)個癌症都有可能。

早排香港都先後 ...

似係,我留意到呢個病毒真係會引發暗病!

男爵府

嘩,好大機會系BNOer 拉。如果真系甘,就吾好返黎醫病,用立稅人既錢。佢如果醫好,肯定好快返英國。
系英國醫病要等好多年,等得黎都死人。佢兩公婆好識計。如果當初發現有左,佢哋可以返香港架,只系要轉去其它國家再返港。

以上都系如果。
如個女人系講真既,就希望佢先生快快好番

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

mother904 發表於 22-4-17 16:51
話去探親,父母可能其中一個已經有英籍,否則無端端唔會去一個bb出世都唔可以入籍的國家生b
...

如果媽媽有英籍,係英國生唔奇喎!反而爸爸冇,有病所以就返香港醫。

公爵府

醒目開學勳章

tweety_joey 發表於 22-4-17 14:47
肝病香港好多醫生係世界頂尖,尤其係黃色物體最憎嘅盧寵茂醫生是在港最TOP肝權威!
...

但盧寵茂而家長駐深圳港大醫院

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

只是覺得慘,
個女剛出生,爸爸就有肝癌
其實香港醫肝癌好先進,
應該唔會特登去英國醫,
有朋友乙肝帶菌者,將會移民,
我都叫佢去到都一定要定期驗肝
(香港半年一次)
因為肝癌係沉默殺手

珍珠宮

cattz288 發表於 22-4-17 19:53
老實,去到末期,香港醫院能做既都唔多

以前看過一個新聞,一對英國夫婦,其中一人患左末期癌症,醫生話無得醫,得翻唔夠一年命。於是呢對夫婦索性無理個病,賣左間屋,打算用盡所有財產去旅遊,丟低所有煩惱,一起開開心心過埋有限的日子。

點知佢地旅遊左成年,過曬醫生原本預計的壽命。後來佢地返去醫院檢查,發現癌症竟然不治而愈。原來改變生活方式,過得舒暢、快樂,無憂無慮,無壓力,癌症都可以消失。

象牙宮

平平常常 發表於 22-4-17 21:35
以前看過一個新聞,一對英國夫婦,其中一人患左末期癌症,醫生話無得醫,得翻唔夠一年命。於是呢對夫婦索 ...

我都聽過,心態改變命運
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Protea 發表於 22-4-17 20:27
如果媽媽有英籍,係英國生唔奇喎!反而爸爸冇,有病所以就返香港醫。

如果媽媽有英藉, 老公申請居留入藉唔難, 可以留英醫治又可以照顧BB

男爵府

回覆樓主:

又話移民得個講字,真係睇唔起這些人。

大宅

其實佢都係香港交咗咁多年税,家庭巨變好慘,我都祝福佢地。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

mother904 發表於 22-4-17 13:49
如果係BNOer,照計享有英國國民醫療,無需要返香港醫病架喎

https://www.hk01.com/%E5%81%A5%E5%BA%B7Easy/568614/%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%8B%B1%E5%9C%8B-%E9%86%AB%E7%99%82%E7%AF%87-%E9%A6%99%E6%B8%AFvs%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%85%AC%E7%87%9F%E9%86%AB%E7%99%82-nhs-%E5%A4%A7%E4%B8%8D%E5%90%8C

可能佢哋無買醫保/交健康稅

翡翠宮

畀面勳章

平平常常 發表於 22-4-17 21:35
以前看過一個新聞,一對英國夫婦,其中一人患左末期癌症,醫生話無得醫,得翻唔夠一年命。於是呢對夫婦索 ...

以前睇過一本書,同你講既case異曲同功,一個美國女人患末期乳癌,醫生話冇得醫,佢豁出去環遊世界,玩下玩下竟然好番哂,於是寫左本書鼓勵同路人。有時身體上的病可唔可以好番,心理因素都好重要。
日日是好日

珍珠宮

mother904 發表於 22-4-17 22:23
以前睇過一本書,同你講既case異曲同功,一個美國女人患末期乳癌,醫生話冇得醫,佢豁出去環遊世界,玩下 ...

係呀,另外有d個案,係城市人患癌症後心灰意冷,放棄了原有的都市生活模式,回歸鄉村樸素平靜簡單的生活。最後唔使醫都好得返。

我估計應該係擺脱原本處於有害的生活模式/生態環境(包括心理層面),把過去所有都放下,展開全新的生活。最後得到重生。

回說新聞主角,佢地去英國旅遊一年有餘,旅遊理應開心愉快(否則一早打道回府),最後居然其中一人患了末期癌症,究竟這期間佢地生活過得如何?什麼地方出了問題?這是一個疑問。也是一個反思。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

ricecooking 發表於 22-4-17 16:55
十月懷胎到個女5個月大都年半啦,禁飛有咁耐?有心中間都返來啦,擺明BNOer, 有病人地唔醫返來免費醫,仲 ...

其實我自己生過,都係唔明,佢個女十月懷胎到5個月大。突然發現自懷孕到生……
當然,有啲季經,年經,係可以唔知嘅……但完全無生理變化?

子爵府

tweety_joey 發表於 22-4-17 14:47
肝病香港好多醫生係世界頂尖,尤其係黃色物體最憎嘅盧寵茂醫生是在港最TOP肝權威!
...

肝癌末期,神醫都係幫唔到…..

子爵府

SandyKL 發表於 22-4-17 16:22
睇佢地情況,計劃俾個女係果邊出世,有心拎英國國民身份,佢地果邊有親戚幫佢地湊,即係有後著。

人算不 ...

都係算比較好,個女有多條路,佢爸爸無論喺香港或英國最尾嗰都係……

首頁

尾頁

跳至