1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女由細都唔太好菜瓜 不論咩色菜都唔試
之前撈整菜飯都食 而家唔肯再食
咩都試哂 見到就唔要

大宅

Kwykwok 發表於 22-4-17 16:10
我女由細都唔太好菜瓜 不論咩色菜都唔試
之前撈整菜飯都食 而家唔肯再食
而家只肯食西蘭花 少少菇 粟米 蕃 ...

打碎蒸水蛋,打碎蒸肉餅

男爵府

將唔食嘅菜同鐘意嘅嘢一齊撈飯/煎蛋

大宅

撈飯一定唔得 而家佢學大人要分開飯同餸咁食
我有整下煎菜餅 雞肉菜餅咁 但都唔多夠
會唔會有大個就肯食返菜?

子爵府

真係不停試,唔係食綠葉菜,可以試豆,例如肉碎炒白豆,你唔需要撈俾佢,係食白飯時先加俾佢試,又可以整紅蘿蔔粟米木耳浸萵荀、蕃茄炒蛋、三色椒炒雞柳,顏色鮮艷D吸引佢地

男爵府

開心吸收勳章

多睇不偏食的繪本,潛移默化不偏食可快高長大身體健康。不吃蔬菜會容易便秘,痾得好辛苦。尤其佢經歷過便秘再疏導佢吃多啲蔬菜水果就唔會痾得咁辛苦。

又可用佢喜歡卡通人物示範喜歡吃菜,菜有益又好吃。

仲有可以食下水餃,薯餅,入面加有菜

大宅

CCHINGC 發表於 22-4-18 10:07
真係不停試,唔係食綠葉菜,可以試豆,例如肉碎炒白豆,你唔需要撈俾佢,係食白飯時先加俾佢試,又可以整紅 ...

蕃茄煮蛋肉碎之前都食 但而家見到茄茸都唔要
三色椒又係試都唔試
法邊豆煮一向都用黎煮肉碎 佢都肯一齊筆黎食
但單整炒豆加粟米就唔食(emoji)‍(emoji)
紅蘿蔔由細都唔食 佢認得 入口左都lur 返岀黎(emoji)

大宅

janede1314 發表於 22-4-18 10:23
多睇不偏食的繪本,潛移默化不偏食可快高長大身體健康。不吃蔬菜會容易便秘,痾得好辛苦。尤其佢經歷過便秘 ...

好 我揾下有沒有繪本先(emoji)(emoji)
好彩生果佢都肯食

大宅

試吓同佢一齊包菜肉餃,佢有份包應該會有興趣食

複式洋房

我小朋友都唔鍾意食菜
可以試下煎薯仔粟米西蘭花蛋餅
香口野通常都ok

男爵府

Kwykwok 發表於 22-4-17 19:12
撈飯一定唔得 而家佢學大人要分開飯同餸咁食
我有整下煎菜餅 雞肉菜餅咁 但都唔多夠
會唔會有大個就肯食返 ...

再大啲會肯食,不過都睇佢喜好,我個小朋友只偏愛食菜心同菠菜,爽口同其他顏色嘅都唔肯食...

別墅

janede1314 發表於 22-4-18 10:23
多睇不偏食的繪本,潛移默化不偏食可快高長大身體健康。不吃蔬菜會容易便秘,痾得好辛苦。尤其佢經歷過便秘 ...
潛移默化

首頁

尾頁

跳至