自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

朋友爸爸剛過身,2兄妹,生前妹搬走無耐,兄與爸同住居屋,但生前十幾年兄唔會照顧爸(唔做野+家暴),平安紙寫妹是唯一囑執行人+繼承人,兄也知道的。

爸走後,兄覇佔間屋,不肯搬走,可以用什麼法律途徑取回,預計涉及多少費用?怕太大壓力負擔不了。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

珠寶大盜 發表於 22-4-19 14:22
朋友爸爸剛過身,2兄妹,生前妹搬走無耐,兄與爸同住居屋,但生前十幾年兄唔會照顧爸(唔做野+家暴),平安 ...

如果是租客就去土地審裁處申請收樓, 要求執達吏協助, 但你的情況不是租客, 可能要搵律師?

洋房

回覆 Horsebbj 的帖子

要搵律師, 即是要預幾萬至十幾萬?

男爵府

珠寶大盜 發表於 22-4-19 14:22
朋友爸爸剛過身,2兄妹,生前妹搬走無耐,兄與爸同住居屋,但生前十幾年兄唔會照顧爸(唔做野+家暴),平安 ...

如果兄要霸住唔走,我會賣左層樓,費事煩

洋房

回覆 mymelody2003 的帖子

賣出去, 都要交吉先, 趕到他走先

大宅

mymelody2003 發表於 22-4-19 14:58

同意
買家因為冇樓睇,加埋係遺產樓,價錢可能會賣得相對較平。

珍珠宮

做遺產承辦,轉左名先

la_source    發表於 22-4-19 16:27
WSYSC    發表於 22-4-19 15:49

洋房

anna59 發表於 22-4-19 15:07
做遺產承辦,轉左名先

做緊, 但唔夠惡, 爸爸舊屋門口都唔敢經過, 執拾遺物都唔得

男爵府

轉名後, 搵律師問吓意見

WSYSC    發表於 22-4-19 15:49

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mymelody2003 發表於 22-4-19 14:58
分番小小比佢

洋房

轉名似乎要半年後, 執拾爸遺物都唔得

公爵府

珠寶大盜 發表於 22-4-19 15:18
做緊, 但唔夠惡, 爸爸舊屋門口都唔敢經過, 執拾遺物都唔得

豪比佢,好女不靠爺田地

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

去律師樓,攪好哂轉名,承繼遺產先,其他野,慢慢來。

一定要問律師,雖然妹是唯一承繼人,但如果哥證明父親有供養他,亦長住這層樓,都難攪。

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

lingw. 發表於 22-4-19 15:57
豪比佢,好女不靠爺田地

洋房

wmkcnw 發表於 22-4-19 16:01
去律師樓,攪好哂轉名,承繼遺產先,其他野,慢慢來。

一定要問律師,雖然妹是唯一承繼人,但如果哥證明父 ...

頭痕之處, 女唔係度住, 都比大部分家用, 兄唔多做野, 但有做野時, 都寫供養父親報稅

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

珠寶大盜 發表於 22-4-19 16:04
頭痕之處, 女唔係度住, 都比大部分家用, 兄唔多做野, 但有做野時, 都寫供養父親報稅
...

豪俾佢住下先,好急錢用咩?再慢慢諗點對付

珍珠宮

珠寶大盜 發表於 22-4-19 15:18
你手上有你爸爸乜野證件

侯爵府

2023年兔年勳章

入屋執拾遺物都不能,代表兄已經把間屋當成自己全權控制!

負責做平安紙律師事務所宜先接觸,不妨再詢問多幾間律師樓,搵師爺傾下類似遺產樓處理方法、程序、時間。
多聽多比較,再衡量得失及心神付出是否值得行下一步!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

公爵府

將層樓轉名比佢

將來要大廈大維修要幾十萬,屋企窗戶/漏水都要自己比錢搵師父攪。
你話佢唔做野,咁即係冇錢應付層樓。
最好就攞公屋,以上的事都係政府比錢

豪比佢暫住直至公屋上樓

洋房

Ritzmary 發表於 22-4-19 16:07
豪俾佢住下先,好急錢用咩?再慢慢諗點對付

家庭生活很差, 兩老所有錢都比個仔蝕曬, 不務正業,
家暴由細比兄打到大, 家中財政又靠個妹, 很多人都會傳仔不傳女, 而呢個case 傳女是有原因的, 當然急唔黎, 所以現在問下各位大大高見。

首頁

尾頁

跳至