時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

無綫電視劇集《金宵大廈2》早前播出的單元內,由演員黃婉華塗黑自己的皮膚扮成外籍傭工,事件亦引來批評意見指,劇集部分內容極不尊重在港工作的外傭。黃婉華今日在網上發文,就相關事件道歉,並強調無意不尊重或種族歧視。

黃婉華今日在社交媒體以英文發文回應事件,提到連日來花了點時間處理情緒、反思,與社區成員交談,以及聆聽外間的聲音,向任何受事件影響的人士真誠地表示歉意。她指,自己只是盡其最大努力演好角色,強調絕對無意不尊重或種族歧視,希望大眾體諒她的錯誤。她又指,是次事件是具挑戰性的經驗,並指而公開討論若處理得好的公開,可有助提高大眾對話題的警覺性。她對於自己敏感度不足而造成冒犯及傷害感到歉意,並指將來會更努力利用自己的表演造福社會。

平機會主席朱敏健早前回應時則指,明白表演藝術涉及模仿,亦需適量化妝,並非所有「塗黑」必然有錯,但他引述部分描述外傭的劇情指,例如街坊稱外傭懂得落降頭,亦有男角色質疑外傭常與男主人搭上,發生親密關係,相關對白泛指外傭群體,並非單是描述劇中外傭,認為對白即使未直接判定屬歧視,的確令人感到不舒服,而負面標籤本身也是歧視根源,認為製作者要提升敏感度。

國務專員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台。  發表於 22-4-20 17:29

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

點解佢要道歉呢?佢自己要求油黑塊面扮外傭?

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

呢單嘢擺明西人玩嘢!又唔係得佢一個扮過菲律賓人!
縮只會令黃人更加得寸進尺

伯爵府

baby_jkk 發表於 22-4-20 13:19
呢單嘢擺明西人玩嘢!又唔係得佢一個扮過菲律賓人!
縮只會令黃人更加得寸進尺

佢作為當事人
無論佢做既出發點係點都好
有人感到冒犯或Hard feeling
道歉係好正常既做法

如果你唔滿意d黃人, 或者外國果種政治正確
咁你應該連埋同你有同樣諗法既人去發聲

大人社會係咁運作
唔係果d講埋咩外星人要搵外星人去演果類小學生式辯駁可以解決問題

複式洋房

回覆樓主:

跟本係班無聊人小題大造,佢演得係幾好喎

珍珠宮

uhtcl2006 發表於 22-4-20 13:18
點解佢要道歉呢?佢自己要求油黑塊面扮外傭?

睇另一個group知佢19年支持黑暴的,今次手足蝦手足,可能吾想無左尼班支持者

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kwokdicken 發表於 22-4-20 13:24
佢作為當事人

就算唔講扮外星人

外國搵黑人做維京人又係咩玩法?
拉丁裔做白雪公主又係點?
天朗氣清

男爵府

打工啫,道歉都未到佢啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

點解要道歉?低頭咪代表自己理虧?佢同無記根本冇錯只係垃圾為反而反!今次認衰下次必定變本加厲!覺得有問題既麻煩垃圾觀眾轉台!

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

佢2019年支持黑暴,攻擊抹黑警方!

今次呢篇道歉文,十足十政客口吻,咩日後會利用自己既表演造福人群?想做救世主嗎?

明明無錯都道歉,多鬼餘!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kwokdicken 發表於 22-4-20 13:16
無綫電視劇集《金宵大廈2》早前播出的單元內,由演員黃婉華塗黑自己的皮膚扮成外籍傭工,事件亦引來批評意 ...

咁應該編劇問題喎
放下自在

伯爵府

tinlong22 發表於 22-4-20 13:33
就算唔講扮外星人

而家世界個定論就係一個社會主流種族唔可以扮少數族群
尤其是刻板印象同有醜化之嫌既劇情係特別忌諱

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁鬼巴閉!班死人頭黃黑暴夠日日都用言語侮辱及歧視中華民族啦!以後班死人頭包括呢位 "藝人",記住唔好再歧視及踐踏中華民族;唔好再歧視警察係 "毅進仔" 喇,記得自己造福人群時唔好雙重標準呀!

子爵府

不講佢是黃定藍,但不應該道歉,根本嘈個班人只對台不對人,而家只助長班歪理人

象牙宮

回覆樓主:

我完全唔明有咩歧視

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

落降頭,同男主人有染只係反應咗社會上存在嘅現實同疑慮。幾乎請親helper嘅僱主都有考慮過呢啲問題,反應現實有咩問題?

珍珠宮

kwokdicken 發表於 22-4-20 13:24
佢作為當事人

大人世界就係咁誰大誰惡誰正確?
多餘偽善

所以今次我buy 林作,你認為黑係吾好咪歧視!

求其講幾句所謂輿論壓力、網暴下人就要人跪低,呢啲叫網絡欺凌!咪扮正義令人作嘔

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

點解要道歉,洗咩理嗰啲白痴

珍珠宮

kwokdicken 發表於 22-4-20 13:43
而家世界個定論就係一個社會主流種族唔可以扮少數族群
尤其是刻板印象同有醜化之嫌既劇情係特別忌諱

咁鬧埋比卡超

日本一向將少數族裔妖魔化成為妖精,甚至宜家大量卡通片貫輸呢啲錯誤訊息!你哋吾去討伐下?

定係你哋淨係識睇TVB?

珍珠宮

開心吸收勳章

tinlong22 發表於 22-4-20 13:33
就算唔講扮外星人

扮「冇種族歧視」嘅自我安慰。

首頁

尾頁

跳至