自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

happyfarmlife 發表於 22-4-20 17:50
你係咪諷刺緊祖國起網絡長城,禁止YouTube Google Facebook IG Whatsapp呢啲競爭對手?
...

其實你知唔知中國點解會禁Facebook?

https://youtu.be/f2srfDwM2sQ

人命都唔救,為左有得用Facebook, 俾恐怖分子滅絕好唔好?

侯爵府

回覆樓主:

真係要諗下點取代Google, 唔可以比佢幫老美惡晒咁橫行。

伯爵府

回覆樓主:

除左map同圖片,冇用google

禁止訪問

男爵府

Google search engine <<<m$
gmail <<<m$
Google map 少用
Google calendar 冇用
Google drive <<<m$, 自己雲
Google translate <<<食腦
Google photo 冇用
Google keep 咩嚟
YouTube <<<bilibili 仲要冇廣告

垃圾chrome

水晶宮

happyfarmlife 發表於 22-4-20 18:05
如果我喺大陸,你貼呢條YouTube片我都睇唔到

你真係覺得大陸人上唔到YouTube? 2019年大陸網軍“帝吧”入公民黨fb網頁洗版你又唔知?究竟你斷咗網幾耐

內地網紅李子柒為國爭光‎YouTube擁1140 萬再刷新健力士世界紀錄
https://www.hk01.com/article/583099?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

內地網軍「帝吧」提前「出征」 民陣fb遭簡體帖洗版
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/355023/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E5%85%A7%E5%9C%B0%E7%B6%B2%E8%BB%8D-%E5%B8%9D%E5%90%A7-%E6%8F%90%E5%89%8D-%E5%87%BA%E5%BE%81-%E6%B0%91%E9%99%A3fb%E9%81%AD%E7%B0%A1%E9%AB%94%E5%B8%96%E6%B4%97%E7%89%88

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bobomia 發表於 22-4-20 16:36
如無得再用Google,你地會用咩代替?

Google旗下產品:

你呢個問題好早前我有諗過、試過揾其他替代,如百度、百度翻譯、高德、bili等,都OK嘅。不過近年百度搜尋差咗了……

除咗呢啲工具,我都鐘意睇新聞,有時新浪或大陆媒體報香港啲新聞,居然係香港媒體(東方/頭絛)到唔見有報……

珍珠宮

ificould 發表於 22-4-20 18:19
你呢個問題好早前我有諗過、試過揾其他替代,如百度、百度翻譯、高德、bili等,都OK嘅。不過近年百度搜尋 ...

百度真係唔生性,根本 seach 唔到嘢,全部係廣告

禁止訪問

水晶宮

happyfarmlife 發表於 22-4-20 18:22
煽動人違法翻牆?

政治學者張維為講,想睇外國網站可翻牆

53:58開始睇
https://youtu.be/iD7pLdy6q3k

uglytwins    發表於 22-4-21 02:40

複式洋房

bobomia 發表於 22-4-20 16:36
如無得再用Google,你地會用咩代替?

Google旗下產品:

你漏咗最重要的
Android

子爵府

tictactoe 發表於 22-4-20 16:51
高德地圖好過GOOGLE MAP

在大中華區就話啫,外國還是google 好,標記地點等資料較齊全

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

不能否認google 係香港人常用

但我前公司9成同大陸溝通,會用:
qq, wechat, weibo, 百度, 高德

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢個世界, 無話無邊樣唔得, 樣樣都有替代品

uglytwins    發表於 22-4-21 02:41

公爵府

2023年兔年勳章

babytt2 發表於 22-4-20 18:22

用户體驗好差,唔明咁大嘅市場,都做唔好產品

子爵府

米子媽媽 發表於 22-4-20 17:45
留名學野,冇地圖有d麻煩

大陸和港澳用百度地圖,外國用Tom Tom, 及map.me

男爵府

用梯子囉!遲早都要回歸接軌
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

happyfarmlife 發表於 22-4-20 17:50
你係咪諷刺緊祖國起網絡長城,禁止YouTube Google Facebook IG Whatsapp呢啲競爭對手?
...

如果當年冇網絡長城,美國現在就可用「禁用」呢招嚟打低中國,一如現在的俄羅斯。
但係…..不得不說中國的領導人真係好有前瞻性,知道盎格魯撒人有几衰

子爵府

babytt2 發表於 22-4-20 18:22

百度做得唔夠好係一方面,另一方面係境外網站唔比百度落cookies,呢個係Google 要求。
正如係歐洲,visa/master曾聯手要求商戶只能係佢哋同銀聯二選一,所以銀聯在歐洲巿場很艱難

戰爭,一直進行中。

所以有啲嘢,即使差,但好過冇。

趙元嵩    發表於 22-4-21 02:55

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至