自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

家人住上海同深圳,秩序良好;生活有限制但未至於慘烈
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

侯爵府

月亮免 發表於 22-4-21 13:30
想知封城做檢測真實情況

有人埋怨有人理解。
但整體係認為一係早啲封,手起刀落。 現在好多都認為太遲處理所以搞成咁。
有啲朋友都會埋怨,你早又唔搞,而家先來搞,不如唔好搞。
我有個朋友好好笑,佢話多謝封城,逼佢戒咗酒(單身上海女孩子)
有朋友非上海人,就覺得上海自視過高,以為自己可以搞得掂,結果就一鑊粥,仲可能累埋其他城市。佢係非常之唔願意共存果一批,佢夫婦係天津北京兩邊走,都已經強檢封區過唔少次,但佢覺得封一段相對短時間一切可以回復正常,好合理。 所以我覺得佢哋有小朋友嘅家庭相對唔願意共存,因為佢哋真係好擔心自己小朋友會有事。

侯爵府

iloveccccc 發表於 22-4-21 14:11
本人住广州,呢轮疫情隔离小区有一个确诊,我住嘅地方变咗防范区+健康码黄码,做咗7天3检,正常上落班,如 ...

係喎,我啲朋友都係咁喎,無論嗰啲朋友係咪上海人,想共存定係清零,都一致地認為上海班領導可以落台。

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

佢哋小區會有食物派
有時自己上網搶
基本生活係冇乜問題嘅
都封咗咁耐啦

大宅

有個中學同學住上海, 日日FB鬧封城冇人性, 好多人都撲唔到物資, 近排佢地同樓上樓下以物換物

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我而家喺中山,冇試過封城,試過帶星(因由上海入境),上星期隔日做核酸,市民都自覺排隊做,因為度度都檢查健康碼查核酸時間同埋行程咭,如果冇做核酸,就邊度都唔洗去,連屋企都返唔到

試過返屋企,門口保安欄住唔俾入,因為行程帶星,結果要領導親身查問,再致電街道辦核實可以自己外出先可以返屋企

其實都冇乜野,全市隔日做核酸,感覺周圍都好安全

大宅

littledot 發表於 22-4-21 14:51

我見wechat啲人講,上海有啲小區係做得差啲,居民都有好 ...

自問自答真有趣

公爵府

owa 發表於 22-4-22 18:27
自問自答真有趣

哦!我講左我見到嘅,咁我覺得呢啲都算係"假"新聞,或者有其他jm(如你)覺得唔係呢!咁咪睇吓有冇其他辯解囉!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有深圳, 廣州, 惠州, 上海, 西安, 福建

係上海有d click, 其他都無特別

大宅

breadcheung 發表於 22-4-21 15:12
依度好多會員係大陸人

唔一定係大陸人,我屋企人都因為工作上左大陸住,佢老婆係香港人都成日睇BK

男爵府

月亮免 發表於 22-4-21 13:30
想知封城做檢測真實情況

大陸比香港好

首頁

尾頁

跳至