懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無媽媽試過係伊利剖腹產?個傷口會吾會好大?醫生手勢如何?(原本已比左一萬抆訂金係私家生,但剛係伊利照到話我個胎好細個胎盤比吾夠營養個胎順產會危險,就比左期我係伊利開刀。而家決定吾到去私家定係伊利開刀(emoji)(emoji))麻煩大家比下意見

大宅

畀面勳章

回覆 123jasminewong 的帖子

你最好問下私家你開刀生手術費幾錢?如果十幾萬你付担得起無乜問題,係政府開刀生會為你準備好一切,費用平,睇你自己決定

大宅

123jasminewong 發表於 22-4-21 14:10
請問有無媽媽試過係伊利剖腹產?個傷口會吾會好大?醫生手勢如何?(原本已比左一萬抆訂金係私家生,但剛係 ...
BB有麻煩的話公家好,媽媽復元一定係私家啦

複式洋房

123jasminewong 發表於 22-4-21 14:10
請問有無媽媽試過係伊利剖腹產?個傷口會吾會好大?醫生手勢如何?(原本已比左一萬抆訂金係私家生,但剛係 ...

我兩胎都QE開刀生,私家做產後檢查醫生都話傷口靚,大概14cm長,我聽私家開刀既朋友講都差唔多,私家短少少
第一胎頭兩星期怕痛keep住食止痛藥,兩個月左右唔痛,第二胎就第四日出院食兩粒止痛藥,返屋企行兩層樓梯無需休息都唔痛(emoji),但我覺得重點係要多落床行同響床上典,第一胎我好驚痛所以長期訓,去親廁所落床都痛到爆炸,第二胎慢慢咁郁身郁勢好快習慣左就唔太痛
只係我個人體質易生肉芽所以兩胎都生肉芽(emoji)
第一胎全麻唔知點,第二胎半麻係女醫生,好爽手15分鐘搞掂,無咩點講野,幫我剪左肉芽再痴美容膠布(痴住個位無再生肉芽),兩胎都溶線唔使拆線,痛少次驚少次(emoji)

複式洋房

ykshum1204 發表於 22-4-22 00:48
我兩胎都QE開刀生,私家做產後檢查醫生都話傷口靚,大概14cm長,我聽私家開刀既朋友講都差唔多,私家短少 ...

多謝你答得甘詳細,開刀後伊利會比媽咪留幾多日?佢地會幫手餵寶寶?提供膳食嗎?有無產後跟進?

大宅

醫生要你幾多週開刀?早產BB私家唔會接。

複式洋房

123jasminewong 發表於 22-4-22 00:54
多謝你答得甘詳細,開刀後伊利會比媽咪留幾多日?佢地會幫手餵寶寶?提供膳食嗎?有無產後跟進?
...

我兩胎都留4日3夜(唔計早一日入院準備果日,我係book下晏開刀,但要早一日10am入院,開刀前一晚凌晨12點就要禁食,我最後4點半開刀,即係餓左16個鐘,私家應該唔會咁樣)
我第一胎住普通房,BB會同你一齊訓,好似係8床一間房,即係8個大人8個BB一齊訓….
第二胎我住私家房,用公務員家屬去申請平d,如果唔係好似話仲貴過私家醫院生,二人一間房,BB就畀姑娘睇
兩種房都有膳食,一開始驚你腸未通兩種房都只能食粥水,到醫生話食得硬餐開始,普通房會分統一既餐畀你無得揀,但私家房就可以畀你揀,不過就唔係好多野揀,可能肉類畀你揀下牛定雞,菜又有二選一咁

複式洋房

123jasminewong 發表於 22-4-22 00:54
...

因為唔使拆線所以生完正常無事就唔使返去,佢會叫你自己打去屋企附近健康院,出院一兩日後要幫BB照黃,我有帶佢去,同埋約6週後去產後檢查,我第一胎有去但第二胎無,佢只會好流咁禁下你個肚然後話你知情況好好,填張問卷睇你有冇抑鬱就byebye(emoji)所以我第二胎無去直接去私家照超聲波睇傷口情況同子宮入面正唔正常,仲有問醫生點除疤,佢會畀藥膏/除疤貼你,教埋你用,政府姑娘會叫你自己諗辦法,佢哋唔sell呢d野
除左叫你約檢查,佢地大約生完一星期後會打一次電話問你傷口點,心情點,BB飲奶同屎尿情況,有無咩問題問佢地,無就唔會再搵你喇

大宅

ykshum1204 發表於 22-4-22 03:03
我兩胎都留4日3夜(唔計早一日入院準備果日,我係book下晏開刀,但要早一日10am入院,開刀前一晚凌晨12點 ...

都是要自己照顧bb?

複式洋房

ykshum1204 發表於 22-4-22 03:03
我兩胎都留4日3夜(唔計早一日入院準備果日,我係book下晏開刀,但要早一日10am入院,開刀前一晚凌晨12點 ...

請問因咩事醫院會同你開刀(我係因為胎太細驚佢係肚吸收吾到)

複式洋房

鼠女神 發表於 22-4-22 00:55

醫生要你幾多週開刀?早產BB私家唔會接。

37週6

大宅

123jasminewong 發表於 22-4-22 09:41
37週6

呢個週數私家開刀生ok
不過要問清楚BB出世後係咪需要兒科嘅input
要兒科幫手就唔駛諗咁多,留返喺公立醫院生啦

複式洋房

鼠女神 發表於 22-4-22 11:05
呢個週數私家開刀生ok
不過要問清楚BB出世後係咪需要兒科嘅input
要兒科幫手就唔駛諗咁多,留返喺公立醫院 ...

而家36週幾,個胎先1.7公斤。出世好大機會要訓箱

大宅

3年前同你一樣情況轉左QE跟,醫生護士都好好,真係有心幫我睇。不過我就先催生再緊急開刀,可能因為我嗰時已經穿咗水,但一度都冇開,緊急開到所以傷口好低同好細,因為bb細 第二日醫生嚟巡房問我做咩唔食止痛藥,叫我如果痛就唔好忍,復原身體要緊。母乳姑娘都好好,會成日嚟睇吓喂成點,之後出院都有follow up,幫左我好多。之後BB黃膽要住一日nicu,加埋埋單都係幾百蚊,所以我覺得真係唔錯,不過都要睇你撞到嘅醫生護士好唔好囉

補充:我一開始諗住順產,所以都冇考慮過係私家生嘅

複式洋房

marmimoo 發表於 22-4-22 18:02
3年前同你一樣情況轉左QE跟,醫生護士都好好,真係有心幫我睇。不過我就先催生再緊急開刀,可能因為我嗰時 ...

謝謝你的詳細回覆,聽你講完我都放心係伊利開刀。可以慳吾少

大宅

123jasminewong 發表於 22-4-22 17:18
而家36週幾,個胎先1.7公斤。出世好大機會要訓箱

咁唔駛諗啦,一定係喺公立醫院生。

男爵府

回覆樓主:

QE而家仲接生嗎?我以為而家轉左接收新冠確診病人
上胎係QE順產,住私家病房,我覺得都幾好,唔需要擔心,朋友兩胎都係QE開刀,有胎早產,仲住左一個月,如果bb太輕,政府醫院backup好好多,同好抵!
有得政府開刀生,一定揀政府生!

複式洋房

LITLITPIG 發表於 22-4-22 20:49
QE而家仲接生嗎?我以為而家轉左接收新冠確診病人
上胎係QE順產,住私家病房,我覺得都幾好,唔需要擔心, ...

你話大人定BB住左成個月?

複式洋房

Csmcsm 發表於 22-4-22 08:06
都是要自己照顧bb?

如果普通房BB就會全程跟住你,除非你頭一日開完刀同佢講好辛苦,如果唔係佢都會推返個b畀你叫你睇返

複式洋房

123jasminewong 發表於 22-4-22 09:41
請問因咩事醫院會同你開刀(我係因為胎太細驚佢係肚吸收吾到)

我第一胎你一樣落左訂荃灣港安,點知36週2響紅磡站爆哂羊水落地,仲要未調頭,就即刻緊急開刀,當時我女2.49kg, 呼吸同飲奶都有問題一直要留院觀察左17日

我有朋友情況同我一模一樣(除左未調頭),佢響港安埋單12萬,原本係8萬,係緊急開刀費加BB住院費,所以咁貴

而我最後埋單幾百蚊,但我好彩係去QE生,因為私家見到BB同媽媽有咩緊急事都係送返政府醫院,所以醫生都咁講,你為安心真去QE啦

手勢唔差既,但你要有心理準備響醫院時要自己捱下,特別是呢段時間無屋企人探,你乜都要自己黎,開完刀連倒水飲都未必有人幫(個熱水壺又勁重)同埋高峰時期姑娘可能會好忙所以會好惡

首頁

尾頁

跳至