自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

複式洋房

tailinlin 發表於 22-4-23 11:05
我覺,如果阿媽咁衰,後生時已經唔理樓主,又打小朋友,正常做咗阿媽,點會放心咁樣俾呢啲人湊小朋友?
...

因為我愛佢,因為我怕佢孤獨,因為我知佢鍾意個大孫

珍珠宮

虎到金來勳章

tailinlin 發表於 22-4-23 11:05
我覺,如果阿媽咁衰,後生時已經唔理樓主,又打小朋友,正常做咗阿媽,點會放心咁樣俾呢啲人湊小朋友?
...

仲要樓主細個時要脅老公攬住個女跳樓又舞刀,咁都放心俾個孫佢睇,就因為通關自己要去整害

複式洋房

bonbonyy 發表於 22-4-23 10:36

又整容,仲出埋粗口,但都好多JM都唔覺咁!

整容有乜嘢問題?愛美,女人既天性,粗口有乜嘢問題?我只係復述番我阿媽嘅說話,你唔話佢講粗口有問題,反而係我復述有問題

複式洋房

polliebb 發表於 22-4-23 11:20
仲要樓主細個時要脅老公攬住個女跳樓又舞刀,咁都放心俾個孫佢睇,就因為通關自己要去整害
...

老實講,我又無唔放心,我都唔係好知點解,

複式洋房

tailinlin 發表於 22-4-23 11:02
我想問一句,你話細果個一日喊36小時? 所以你唔湊? 咁點解要生佢?

我有工人幫手,我生佢出黎係唔係一定要貼身照顧先叫做好媽媽呢?我有跟進佢每一日既成長,我只係無幫佢換片沖涼啫,

複式洋房

polliebb 發表於 22-4-23 10:29
其實阿媽打孫鬧孫,對自己極衰,都要佢繼續幫手,就係因為等通關要佢幫手睇孫自己去台灣整容?俾家用可以, ...

你講得幾啱,呢點我會反省一下,我講既都係事實,不過我又好似真係為左方便自己所以一直留住佢,

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

漂亮的媽媽 發表於 22-4-23 11:26
我有工人幫手,我生佢出黎係唔係一定要貼身照顧先叫做好媽媽呢?我有跟進佢每一日既成長,我只係無幫佢換 ...

你點跟進佢每一日成長? 舉啲例聽下,如果成件事係真,唔止你阿媽有問題,你自己都有問題,有工人加自己都湊唔掂2個小朋友? 你媽咪咁既款,你都肯俾個小朋友佢湊?
成件事本身都好有問題

複式洋房

averymom 發表於 22-4-23 11:15
其實你有2個工人又係ftm, 仲洗乜要阿媽幫手?如果我媽對我仔女咁粗魯,我會同佢保持距離,唔會比佢同小朋友 ...

我只係要求我外出時呀媽幫手睇住工人,驚工人太壓力做錯事(老實講我自己有時都忍唔住打左個女更何況外人)但係佢咁都唔肯,我雖然係ftm 但我才芳齡21,我黎緊準備讀書啦,而家學緊其他興趣班,我已經盡量將所有行程堆埋一日

男爵府

polliebb 發表於 22-4-23 11:20
...

係,我都覺得好似夾硬咗啲,如果係真, 樓主自己同佢阿媽呢2個人都好有問題

複式洋房

tailinlin 發表於 22-4-23 11:35
你點跟進佢每一日成長? 舉啲例聽下,如果成件事係真,唔止你阿媽有問題,你自己都有問題,有工人加自己都 ...

例如我會睇吓換片換得乾唔乾淨,會睇住沖涼,會親手開奶,會睇下身體有無咩毛病損傷,同佢玩下,我唔係湊唔掂小朋友,我係有時外出想呀媽幫手睇一睇呀係唔係有咩誤會左,至於你話我有問題我承認嘅,我係唔夠獨立,亦都比較懦弱,

男爵府

畀面勳章

漂亮的媽媽 發表於 22-4-23 11:36
我只係要求我外出時呀媽幫手睇住工人,驚工人太壓力做錯事(老實講我自己有時都忍唔住打左個女更何況外人 ...

你驚工人大壓力做錯事,但唔驚阿媽又出手打小朋友?有晒前科喎

男爵府

漂亮的媽媽 發表於 22-4-23 11:38
例如我會睇吓換片換得乾唔乾淨,會睇住沖涼,會親手開奶,會睇下身體有無咩毛病損傷,同佢玩下,親手同佢 ...

你剛剛話你才21歲,咁我明喇,你無講大話,不過係你入世未深,未夠成熟啫,照顧小朋友唔止起居飲食,身教都好緊要,你如果講到你阿媽咁差,佢啲行為小朋友會跟住學,所以正常呢度啲阿媽都會覺得你肯俾阿媽湊係唔正常

男爵府

其實咪叫佢返工,你補返到17500咪得。當佢份工就算得9000,你咪補返9000俾佢。講真你俾足17500佢都係會有野講。

珍珠宮

漂亮的媽媽 發表於 22-4-22 21:06
回覆一下咁多位啱啱鬧緊隻百厭馬騮🐒
比$17500係佢先前酒店房務員份人工+強積金(16500+800)我自己 ...
叫你女食屎已經接受唔到 ,你都仲夠膽叫佢幫下手?去旅行我寧願帶埋啲細既一齊去,唔會掉低俾叫女食屎既人湊,自己呀媽都係咁話

男爵府

averymom 發表於 22-4-23 11:39

樓主應該係自己都仲好需要母愛,而家先21歲,即係自己都仲係細路女,不過如果成件事係真,樓主都好早生,可能17/18 歲就生咗第一個

複式洋房

averymom 發表於 22-4-23 11:39

首先阿媽應該都冇再打過小朋友半年,加上阿媽日對夜對先會郁手,我只係間唔中叫佢過黎睇住工人去湊bb,應該唔會打掛…如果要驚,咁緊係驚工人多啲,工人係外人,不過老實講工人仲好耐性過我,但係如果工人打起上嚟我覺得唔會留手囉呀媽都仲會留手,係個下衝動郁左手,以前我呀媽打我仲金,專打頭
我係叫阿媽喺我外出嘅時候過嚟睇住工人+工人放假幫我一齊睇住兩個,所以應該唔存在佢會再郁手既機會

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

住公屋, 屋租都係兩千幾又唔使比差餉管理費,一個人用水同電基本上都比一般平, 如果年紀過咗70歲仲有老人津貼,銀碼大約係二千幾時三千左右不等,比一萬已經好足夠啦, 非常之孝順。其實真係唔使比咁多,尤其自己負擔都唔少,一萬蚊一個老人家真啦夠洗㗎啦

複式洋房

tailinlin 發表於 22-4-23 11:42
你剛剛話你才21歲,咁我明喇,你無講大話,不過係你入世未深,未夠成熟啫,照顧小朋友唔止起居飲食,身教 ...

我知道身教好緊要其實我有朋友鬧過我㗎啦,但係我真係好渴望同佢一齊住好好錫呀媽,所以有時都忍左,主要係我個人比較懦弱,

複式洋房

tailinlin 發表於 22-4-23 11:43
樓主應該係自己都仲好需要母愛,而家先21歲,即係自己都仲係細路女,不過如果成件事係真,樓主都好早生, ...

神算手喎,17歲尾有18歲生但係我冇衝動㗎,我計劃生BB 㗎,因為以前我勁曳,我自己控制唔到自己去改過自新,所以我選擇咗組織一個家庭去克制自己,好成功,開心,無後悔,亦都好愛小朋友,係懶左啲

首頁
34567...14

尾頁

跳至