自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bks2014 發表於 22-4-23 09:56
如果真有需要沖涼,只洗身體四個部位就夠。作出呼籲的Robert Habeck是經濟部長兼副總理。
4月初德國預警能 ...

啲YC做咩唔講下呢啲啫,又扮見唔到,日日開幾個post 講上海,自己係中國人,但就日日數臭中國人,可卑又可憐

大宅

回覆樓主:

我好想知,係咪我哋南方人先日日沖涼,我真係一日唔沖都唔得,去露營都要去D有涼沖嘅地方紥營,但北方人就唔會日日沖

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我愛Corina 發表於 22-4-23 21:53
真係文化唔同,可能對佢地黎講唔沖涼係好ok ga...

咁我又唔會用自己個套去challenge人哋嘅文化,呢樣本身係我個人習慣,我試過隔日洗頭,諗住可以甩少啲頭髮,但瞓覺瞓到一半覺得好唔舒服,半夜三更起身去洗頭

水晶宮

mingmin豬 發表於 22-4-23 22:14
我好想知,係咪我哋南方人先日日沖涼,我真係一日唔沖都唔得,去露營都要去D有涼沖嘅地方紥營,但北方人就 ...

我識嘅歐洲人都唔會日日沖,我喺歐洲住嗰陣都係幾日先沖一次,但身同頭都唔會痕的。沖得密反而覺得皮膚乾要狂搽cream。北方人我就唔知喇。其實沖涼對於我同老公嚟講,係追求relax多過乾淨,因為係浸浴。

欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

wsyggk 發表於 22-4-23 22:02
我個德國朋友上個月頭send email俾我,話好擔心個仗會蔓延,我同佢講,你擔心冬天無暖氣好過。佢屋企得新 ...

佢哋總理揀呢條路,冇計

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

我屋企一向用開節約花灑同水龍頭
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

大宅

wsyggk 發表於 22-4-23 22:02
我個德國朋友上個月頭send email俾我,話好擔心個仗會蔓延,我同佢講,你擔心冬天無暖氣好過。佢屋企得新 ...

新式暖爐用天然氣,舊式嘅好似燒柴油,佢哋家用柴油同商用兩個價,因為老公曾在德國 training,所以知呢D,但已經是廿年前嘅事

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果真有需要沖涼,只洗身體四個部位就夠。作出呼籲的Robert Habeck是經濟部長兼副總理。

索性抹身算吧!

水晶宮

mingmin豬 發表於 22-4-23 22:33
新式暖爐用天然氣,舊式嘅好似燒柴油,佢哋家用柴油同商用兩個價,因為老公曾在德國 training,所以知呢D ...

而家最新式係用電,柴油就快被逃汰,好似話唔知邊年之前要換晒。
住apartment基本上係好難用油,因為用油要好大個地方放油桶。

複式洋房

回覆樓主:

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

gloriamcy 發表於 22-4-23 22:12
啲YC做咩唔講下呢啲啫,又扮見唔到,日日開幾個post 講上海,自己係中國人,但就日日數臭中國人,可卑又可 ...

佢哋只會“關懷”祖國

公爵府

回覆樓主:

聽到都驚,聽到都唔開心

大宅

咁慘

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

制裁別人搞自己要過原始生活,自作孽的寫照。

水晶宮

回覆樓主:

咁智能厠板咪好受德國歡迎囉 開完大沖完,直頭果4個部位都唔駛啦

水晶宮

414928 發表於 22-4-23 23:29
制裁別人搞自己要過原始生活,自作孽的寫照。

不自由都毋寧死啦,而家為咗民主,沖少d涼濕濕碎
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

子爵府

俄烏制裁令影響天然氣、煤供應、能源價格上升,德國首當其衝

點都好,希望世界和平,互利互惠

風、火、水、太陽能垃圾等等環保發電,開研成熟普及,造福人類地球

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

變番石器時代啦笨

琥珀宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 22-4-23 23:34
咁智能厠板咪好受德國歡迎囉 開完大沖完,直頭果4個部位都唔駛啦
...

要用電架喎

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

冲凍水涼囉

首頁

尾頁

跳至