自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

近年唔准探病仲慘,連家屬拎日用及食品去門口,佢都要兼顧埋出去拎、及幫病人拎番餐具出去,忙到甩轆 ! 有次我去病房幫家人拎預約文件,打電話去話已經到咗門口,點知等咗近 45 分鐘都唔見人,再打俾佢原來佢話忙到唔得記,可想而知幾咁繁忙 ! 而且困住病房好多細菌病毒,真係高危工作 !

水晶宮

天使高達 發表於 22-4-25 11:01
見個banner長期都掛住係度,15500人工唔算低,雖然無雙糧,但真係咁惡做??

醫院姑娘好惡、成日將啲氣發洩落文員、醫生高高在上睇唔起人,呢個人工出面做文員都有啦,又唔使睇姑娘面色

茶類愛好者    發表於 22-4-25 15:54

男爵府

天使高達 發表於 22-4-25 12:20
人地話做ea3做半年至1年可以升ea2 ,人工去到17888,你地點睇?

唔系到期自動升2A位,系你見到聯網招聘然後申請、面試先有機會。

男爵府

okgoodla 發表於 22-4-25 12:29
吓, 大家都做份工啫, 護士點解要咁呀

文化系甘,新人一定俾老屎忽蝦,姑娘、文員亦會俾姐姐老屎忽蝦

水晶宮

BK Milk勳章

Kc天長地久 發表於 22-4-25 13:35
我嘅觀點剛剛相反,幫人、救助嘅工作,係福報

珍珠宮

呢D工,唔荒做得開心。。做都係騎牛揾馬多

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

壓力好大

水晶宮

giagia 發表於 22-4-25 14:32
佢地態度點差?係咪對新人先蝦佢對佢差定點?

我試過攞住份文件諗住做,有個姑娘無啦啦搶左份野話唔駛我做,重張成份野掃曬落地下。(我當佢唔小心掃左落地,但佢一句唔好意思都無講過,更無意途去執

珍珠宮

volan 發表於 22-4-25 12:23
咁醫院同個幫人的幫字有咩關係?唔係同殺人個殺字有一半關係咩?字都寫到明仲要兜 醫院殺人殺得少?
...

唔好講甘多,假設你有病係咪堅決唔入醫院先?殺人架咼

男爵府

天使高達 發表於 22-4-25 12:30
10年可能係舊制.即係Clerk位,人工分分鐘過2萬5

舊制係1997年或之前入職,同學做咗法援署oa 20年,每日交幾份文件上法庭,R到爛人工兩萬,老細要佢升做文員佢打死都唔肯

大宅

回覆樓主:

病人都要受姑娘氣啦,何況文員。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

rebecca0113 發表於 22-4-25 11:08
我成日需要住醫院
的文員成日俾sister同姑娘罵,當佢哋係啊4咁使,我睇到都唔會想做呢個位
所以流失率咁大 ...

我都見過這個情況出現。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

因為人工低,同事狗眼看人低當你唔係人,有d病人家屬又煩又鬧人,受咁多氣嘅位人工唔高仲要冇前景,除咗經濟唔好揾唔到工,好多人都唔想鬱到生cancer

大宅

EA2 大家又覺得人工點??

禁止訪問

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

天使高達 發表於 22-4-25 12:39
真心,15500算低??文員wor

低過私人市場,例如同樣醫療行業既文員分分鐘16-18k仲有花紅,仲有啲返5日,ha 仲係返緊五日半,有啲ward 都要輪兩,返都啲或晏啲咁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

syc2019 發表於 22-4-25 19:52
什麼惡疾

Sorry , 不便透露 , 當年香港案例都唔知有無二單
呢位同學成績好人又善良 , 對佢既不幸 , 咁耐想起都戚戚焉

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

giagia 發表於 22-4-25 14:32
佢地態度點差?係咪對新人先蝦佢對佢差定點?

識個女仔入去做,比人鬧足半年,有啲姑娘都對佢唔好架,有啲就ok

彩鑽殿

sanjoe 發表於 22-4-25 13:17
需吾需要著制服

以前唔洗,淨著件文員袍,依家有啲ward 叫文員都著

大宅

pomanlife 發表於 22-4-25 19:55
低過私人市場,例如同樣醫療行業既文員分分鐘16-18k仲有花紅,仲有啲返5日,ha 仲係返緊五日半,有啲ward ...
仁安仲低,13000-17000,仲要輪更

首頁
34567...8

尾頁

跳至