自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

珍珠宮

我鍾意龍應台,好實際,我有問過個仔想要點樣嘅生活,佢亦好明白今日嘅努力就係為將來生活質素而奮鬥

大宅

回覆樓主:

很好呀

珍珠宮

回覆樓主:

我哋同龍應台一樣諗法,我成日同阿女講,讀書你估係為我哋而讀?係為你自己將來而讀!
BTW,有時身教真係有D用,我最近開始搵啲資料,想圓我既大學夢,我女知之後好驚訝,唔知係咪覺得阿媽40幾歲人都想返校園讀書,激勵左佢,所以佢呢幾日係學校時,放break都會去下圖書館溫書(因為就嚟要考試)

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我好認同讀書係可以改變氣質,但要睇下讀嘅係咩書。
讀書有外同內,外係泛指學歷,對裝備將來生活有幫助,內就係個人修養。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

如果對求學時期嘅小朋友講,我會用龍應台嗰句,其他都太high level,連書都唔想讀佢哋仲點識諗咁多。古代就會利誘囉,書中自有黃金屋/顏如玉。
如果有日我仔同我講唔想讀書出嚟做藍領都搵到錢,我諗我都會用龍應台嗰句答佢,如果佢讀完書都仲係要選擇做藍領,都可以去做㗎,我會尊重佢。另外就由細到大都要俾佢知,生存同生活嘅分別。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

天貓 發表於 22-4-27 01:45
我鍾意龍應台,好實際,我有問過個仔想要點樣嘅生活,佢亦好明白今日嘅努力就係為將來生活質素而奮鬥:funny ...

龍應台呢句說話,出自「親愛的安德烈」,係佢同大仔嘅email來往,幾有趣。我睇完之後,覺得龍應台無我想像中咁開明,反而安德烈思想其實幾成熟本書值得一睇,做家長唔好成日淨係做「嫦娥」,要努力走入孩子嘅世界,佢哋其實無我哋想像中咁「幼稚」。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

解惑。

大宅

2023年兔年勳章

vivibabyvivi 發表於 22-4-26 23:14
喺小紅書見到,想同大家分享一下。

雖然係簡體字不過應該睇得明,如果睇唔明我就打出嚟

謝謝分享!

公爵府

大宅

能夠讀到書當然好,
不過有啲人天生無書緣,
讀書唔成又唔駛太絕望,
條條大路通羅馬,
做人做事最緊要有責任感,
唔好懶,
如果無書緣最好搵到自己嘅專長。
有門手藝其實都搵到食。

鼓勵小朋友讀書是好事,
但真係讀唔到都唔好比太大壓力佢哋。

我自己係咁諗⋯⋯⋯

大宅

學邏輯理論推敲

男爵府

讀書和返學是兩回事 支持前者 不支持後者
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

大宅

回覆樓主:

停左咁耐,依啲經典之作可以比啲豆丁睇下

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

多謝分享

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

vivibabyvivi 發表於 22-4-26 23:14
喺小紅書見到,想同大家分享一下。

雖然係簡體字不過應該睇得明,如果睇唔明我就打出嚟

非常好
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

謝分享

禁止訪問

大宅

Gee2020 發表於 22-4-27 05:40